25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

IV. Tribute Fesztivál beszámoló

Zenei stílusok széles választékát képviselték a PeCsában fellépő lelkes hazai bandák.

Írta: Dino

IV. Tribute Fesztivál beszámoló Október második napján nemcsak a MondoConra néztünk be, hanem ellátogattunk a Petőfi Csarnokban zajló IV. Tribute Fesztiválra is. Az egynapos (pontosabban délutántól éjjelig tartó) rendezvényen nevének megfelelően olyan hazai zenészek léptek fel, akik valamilyen népszerű külföldi előadó számait játsszák.

Joyride
Joyride

A PeCsán belül három helyszínen folytak a koncertek. A kávézó kisszínpadán 4-től a Joyride lépett fel, ők a svéd Roxette számaiból mazsoláztak repertoárjukhoz. Pár szám után azonban inkább átnéztünk a kisszínpadhoz, ahol a Nemo hat tagja ragadott hangszert, hogy a Nightwish dalait szólaltassák meg. Ráadásul nagyon is jól nyomták a háromnegyedórás előadást, egész jól reprodukálva a finn banda hangzását. Koncertjük után aztán kicsit el is beszélgettünk a Nemo Debrecen környékéről érkezett tagjaival. Mint megtudtuk, három éve indult az együttes, számos tagcserét követően a jelenlegi felállásuk kb. ez év tavasza óta van. A húszas éveik elején járó fiatalok természetesen nagyon kedvelik a Nightwish zenéjét, abból is elsődlegesen a Tarja nevével fémjelzett időszakot – ezt a setlistjük alapján se tagadhatják le: a nyolc-kilenc eljátszott számból mindössze egyetlen egy volt az utolsó lemezről. És mint elmondták, ezen nem is nagyon fognak változtatni: leginkább pótolni szeretnék a Tarja kiválásával keletkezett űrt a rajongók számára. Énekesnőjük bár korábban részt vett valamilyen szinten zenei képzésben – az általa "helyettesített" Tarja ugyebár operaénekesnőnek tanult –, jelenleg leginkább zenésztársai visszajelzése alapján igyekszik tökéletesíteni hangját (tapasztalatunk alapján igen jól). Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Nemónak, hogy a koncerttől kifáradva is ránk szánták még idejüket, további sok sikert és jó sok fellépést kívánunk nekik!

Nemo
Nemo

A délután folyamán fellépett még többek közt a Cherwood (Cher), a Room Service (Bryan Adams) és a Vortex (Megadeth). Velük párhuzamosan folyamatosan Guitar Hero és karaoke verseny is folyt, a színpadok közt mászkálva így meglehetős zenei katyvasz keletkezett, de szerencsére csak a köztes helyeken volt ez tapasztalható, egy-egy színpadnál nem hallatszott be más. Este 7 óra körül aztán megindult a program a nagyszínpadon is, az Eric Clapton számait játszó Claptonesszal. A színpadon pedig nem kisebb hazai zenész csatlakozott hozzájuk, mint Tátrai Tibor. Őket a Joy Division tribute Isolated követte, majd a MastericA lépett a színpadra, de előttük átlátogattunk inkább a Pecsa Caféba.

Cherwood
Cherwood

A kis terembe ugyanis a magazinunk designere-grafikusa (LeMon) vezette Spining Heads érkezett meg, hogy az őket megelőző program csúszása miatt ugyan kis késéssel, de belekezdjenek a U2 számokba. (Eredetileg a szabadtéri színpadon ment volna amúgy ennek a színpadnak a programja, de a hűvös időjárás miatt inkább végül bentre rakták át a szervezők.) Ment a pörgés rendesen: Elevation, Until the End of the World, Discotheque, Vertigo, Mysterious Way – hogy csak néhányat említsünk az elhangzott U2 slágerek közül (de volt a kevésbé ismert, de legalább ennyire jó Dirty Day is). Nagyon sajnáltuk, hogy a zenekarnak egy ideig ez volt az utolsó fellépése, bizonytalan ideig ugyanis szüneteltetik a projektet.

Nemo
Nemo

A délután során röviden elbeszélgettem Hartmann Zoltánnal, az idei fesztivál fő szervezőjével, aki nem mellékesen a MastericA zenekar énekese is. Elmondta, hogy hosszas válogatás előzte meg a rendezvényt, a szervezőcsapat rengeteg tribute együttest hallgatott meg, és igyekeztek úgy válogatni közülük, hogy egyrészt a legszínvonalasabban játszó bandák jöhessenek, másrészt pedig a zenei felhozatal is minél változatosabb legyen. Ez utóbbi persze a fentiek alapján is látható, hogy teljesült, hiszen a Roxette és Cher poposabb slágereitől a U2-n át a keményebb műfajokat képviselő Megadeth és Metallica számaiig tényleg mindent lehetett hallani a nap folyamán. És a színvonallal se volt baj, a fellépőkön egytől egyig látszott a nagyfokú lelkesedés és elszántság.

Nemo
Nemo

Nem tudtam megállni, hogy ne faggassam kicsit Zoltánt egy másik projektjéről, a Metallica S&M koncertjének tribute módon történt színpadra viteléről. A SymphonicA címet kapott eseményre idén nyáron került sor, amikor a Millenárison két este is a Daubia szimfonikus zenekarral közösen adták elő a Metallica 11 évvel ezelőtti koncertjének nagy részét, igazán profi módon. Mint most megtudhattam, néhány szám azért maradt ki a setlistből, mert míg anno a Metallica és a Michael Kamen vezette szimfonikusok két este folyamán adták elő a végül CD-re és DVD-re került anyagot, Zoltánék mindkét nap közönségének ugyanazt szerették volna játszani, ráadásul a teljes repertoár fárasztó is lett volna a zenekaroknak egyetlen este során. A másfél éves munka gyümölcseként nyáron színpadra került produkcióval pedig szerencsére még közel sincs vége az egésznek: további városokban is előadják a programot – egyelőre ami biztos, az egy békéscsabai és egy újabb budapesti fellépés –, aztán DVD-n is ki szeretnék adni a koncert anyagát. Személy szernit nagyon kíváncsian várom mindet... :-)

Nemo
Nemo

Fél 11 környékén csapott a húrok és dobok közé a MastericA, hogy eljátsszák a Metallica legnépszerűbb számait, a Nothing Else Matterstől a One-ig. Remek nagyszínpados produkciót láthattunk, rajtuk is látszott, hogy rengeteg gyakorlás áll mögöttük. Sajnos zsúfolásig telt nézőtérről itt se lehetett beszélni, de így is több százan voltak kíváncsiak Hartmann Zoltánék fellépésére.

Vortex
Vortex

A két héttel ezelőtt hallott tribute produkciókra visszagondolva úgy gondolom, elmondható, hogy színvonalas programot sikerült összeválogatniuk a szervezőknek erre az októberi délutánra. Várom a folytatást, és szívből kívánjuk, hogy legközelebb még többen látogassák a rendezvényt.

Room Service
Room Service

Claptones
Claptones

Spinning Heads
Spinning Heads

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

 • Spinning Heads
 • Spinning Heads
 • Spinning Heads
 • Spinning Heads
 • Spinning Heads
 • MastericA
 • MastericA
 • MastericA
 • MastericA
 • MastericA
 • MastericA
 • MastericA
 • MastericA
 • MastericA
 • MastericA
 • MastericA
 • MastericA
 • Claptones
 • Claptones
 • Claptones
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!