Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Kingston DataTraveler R500

Gumi borítású, strapabírónak tervezett pendrive járt nálunk.

2010.12.30. 12:30 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A gyártók a technológia fejlődésével egyre kisebb pendrive-okat tudnak már készíteni, azonban nem minden esetben az apró méret az előnyös egy ilyen eszköznél. A kevésbé szem előtt lévő dolgok ugyanis hajlamosabbak az eltűnésre, de például sérülékenyebb is egy nem megfelelő tokozású USB-s flash meghajtó. Így aztán nem csoda, hogy a tervezők nem ragaszkodnak minden típusnál a méret csökkentéséhez. A Kingston széles palettájára érkezett nemrég a DataTraveler R500 típus, melynél a strapabíróságot helyezték előtérbe tervezéskor.

Kingston DataTraveler R500

A viszonylag nagy méretű (7*2,2*1,2 cm) pendrive masszív gumi tokozást kapott, fekete-narancs színekben. A borításon keresztül kitapinthatóak a "belsőségek" (azaz az elektronikát tartalmazó rész), a vége pedig teljesen hajlékony, ott már csak a gumis anyag van, de itt van egy kis rés is a kulcstartóra helyezéshez. Az USB csatlakozót levehető kupak védi, és gyanús, hogy ez lesz az első dolog, ami elvész (mondjuk más utána már nem is tud elveszni), ugyanis használat közben nem tudjuk az R500 végére helyezni. (Bár a gyártó a fotón így ábrázolja, a gyakorlatban nem maradt ott a kupak.) A pendrive-ot lepottyantva gumilabdaként párat ugrik is a talajon, és értelemszerűen nem sérül meg ettől, legalábbis kis kísérletezésünk semmilyen kárt nem tett benne. (Igaz, extrém körülményekkel azért nem próbálkoztunk. ;-) )

USB 2.0-ás eszközzel van dolgunk, a gyártó maximálisan 30 MB/sec olvasási és 20 MB/sec írási sebességet ígér a csomagoláson. Méréseink ezúttal se laboratóriumi körülmények között folytak, két átlagos számítógépen kísérleteztünk, leginkább videók és zenék másolásával. Olvasásnál 26-27 MB/sec-et simán elért a pendrive, míg az írás jellemzően 10-14 MB/sec között volt. Használata során talán egyetlen probléma merülhet fel: mivel viszonylag vastag az eszköz, ha sűrűn vannak az USB portok, nehéz (vagy lehetetlen) közvetlenül mellé másik csatlakozót is illeszteni.

Kingston DataTraveler R500

Az 5 év garanciával boltokba került Kingston DataTraveler R500 pendrive 16, 32 ill. 64 GB-os változatban kapható, 14, 28 és 56 ezer forint körüli bruttó áron. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló