25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Sony PlayStation Move - III. rész: Sports Champions és Racquet Sports

Két sportjátékot próbáltunk ki.

Írta: Dino 12 hozzászólás

Nem lehet egy konzolhoz mozgásérzékelős kontroller sportjátékok nélkül. Nem véletlenül volt már a Wii alapcsomagban is annak idején benne a Wii Sports se. Nem lehet nagyot tévedni egy ilyen játékkal: a sportágakat általában mindenki ismeri, a mozgásérzékelőnek köszönhetően a valóságoshoz valamennyire közelítő játékmechanikával pedig pillanatok alatt bárkit be lehet vonni úgy, hogy élvezze is a játékot. Így a PS Move megjelenésekor is boltokba került pár ilyen szoftver. Az első bemutatásra kerülő cím a Sony saját kiadású Sports Champions játéka, majd utána szót ejtünk a Ubisoft Racquet Sportsáról is.

Sports Champions
Sports Champions

Sports Champions
Összesen hat sportág került ebbe a játékba, még ha egy-kettő közülük nem is annyira nevezhető sportnak. Íjászat, asztalitenisz, tengerparti röplabda, bocce (más néven pétanque), frizbi-golf és gladiátorpárbaj – ez lenne a felhozatal.
A PS Move-nak köszönhetően az irányítás teljesen jól működik, pontosan tudjuk vezérelni mindegyik sportágat. Némelyikben – íjászat, röplabda és gladiátorviadal – ráadásul egyszerre két kontrollert is használhatunk, ezáltal a valósághoz jobban közelítve kezünk mozgását, illetve tökéletesebbé téve a kontrollt. Íjászatnál például a kilövés erősségét is tudjuk szabályozni így, minél hátrébb húzva az egyik kezünkben lévő kontrollert. Gladiátorként játszva két vezérlő esetén jobb kezünkbe továbbra is a kard van, míg a bal kezünkbe fogott Move-val a pajzsot tudjuk mozgatni. (Egy vezérlő esetén a ravaszgombot kell nyomnunk, ha a pajzsot szeretnénk irányítani.) Ping-pongban az asztal fölé is mozgathatjuk az ütőt, és oldalra mozgásunkat is érzékeli a PS Eye segítségével a program.
Tíz karakter közül választhatjuk ki figuránkat, nincs lehetőség saját létrehozására. Játszhatunk egy-egy mérkőzést, de ha komolyabban belevágunk, nekiindulhatunk a tíz szintből álló Champion Cup módnak, amelyben egyre nehezebben legyőzhető ellenfelekkel szemben kell helyt állnunk. Többszemélyes játék esetén akár négyen játszhatunk egyszerre, egymásnak adva a kontrollert, vagy több PS Move birtoklása esetén egyes ágakban (pl. ping-pong) párhuzamosan játszva.
A Sports Champions tesztelése során kedvencünk az íjászat és a bocce volt, főleg, miután elkezdtünk kísérletezni az utóbbi extra pályáin. Ott ugyanis minigolfhoz hasonlóan kialakított trükkös elrendezésű keretekbe foglalták a játékteret, így sokszor jóval pontosabb célzásra volt szükségünk a győzelemhez. De a többi játékot is maximálisan élveztük, sokkal jobb és pontosabb volt mind, mint a Wii Sports játékai. (Valamennyire talán még a MotionPlusos Wii Sports Resorton is túltett a PS Move.)

Sports Champions
Sports Champions

Racquet Sports
A Sports Champions után igen kíváncsian vártuk a Ubisofttól érkezett Racquet Sports játékot is, azonban sajnos abban csalódnunk kellett. Ahogy a cím is jelzi, különböző ütővel játszott sportág került ebbe: tenisz, asztalitenisz, tengerparti tenisz, squash és tollaslabda.

Sports Champions
Sports Champions

Játék közben nem érezni, hogy mi kontrolláljuk a labdát, olyasmi feelingje van az egésznek, mint a Wii Sports teniszében, amikor végül is csak az időzítés számított, a mozdulat kivitelezése igazából minimálisat. Ezen pedig az se segít, hogy kétféle irányítási mód közül lehetett választani, az advancedban pedig kockázatosabb ütésekre is lehetőségünk adódik az egyik gomb nyomva tartásával.
Sokkal több karaktert nem is érdemes vesztegetni erre a játékra, sajnos nyugodt szívvel senkinek sem mernénk ajánlani. Túl korainak találtuk a megjelenését, ha rendesen kidolgozták volna a működését, még egy jó játék is lehetett volna belőle.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Sports Champions
  • Sports Champions
  • Sports Champions
  • Racquet Sports
  • Racquet Sports
  • Racquet Sports
  • Racquet Sports
  • Racquet Sports
  • Racquet Sports
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

balays82
balays82 [14276]
Némileg megcáfolva azon állításomat, hogy lezártam a beszélgetést, csak annyit tennék hozzá, hogy amit a kész játékból kivágott és utólag DLC-ként árult kiegészítőkről írsz (aminek legszégyenteljesebb példája talán a Mafia 2), azzal teljes mértékben egyetértek, de ez ugye még annyira sem tartozik a topik témájához, mint az eddigiek.:-)
Egyébként nem voltál bántó, és nekem sem állt szándékomban annak lenni.
gregmerch
gregmerch [3766]
Azt hiszem ez tényleg nem vezet sehova. Azért (és én sem a "csakazértisénteszemapontotavégére" késztetés miatt), még szólnék pár szót.

- Szerintem azért lehúzás a Sony megoldása, mert a többiek valamiért meg tudták oldani a dolgot oly módon, hogy ne kelljen egyből zillion darabot megvenni a kütyüikből ahhoz, hogy minden szolgáltatást a maga teljességében tudj élvezni a vásárlás után, és még egy-két játékra is futotta az alapcsomagba. Egyébként nem csak a PS3 terén, de minden téren ezt teszi az említett vállalat.

- Én sem gondolom, hogy 8db Move-ot kellene venni egy jó íjászparti végett, de a vállalat láthatóan igen. Nekem sem jutna eszembe, mint ahogy nem is jutott.

- Attól, hogy költök a hobbimra (nem is keveset - egyébiránt hosszú évek alatt jött mindaz össze, amit az adatlapomon olvastál), még én is gondolhatom azt, hogy nem szeretem ha lehúznak. Van egyéb hely, ahova tudom tenni azt a pénzt, elhiheted. Vásárlóként, fogyasztóként nem tetszik a dolog, mint ahogy például azt sem szeretem, ha akár csak 20 forinttal is átver a közértben a pénztáros, mert egy zsömlével többet számol fel - pedig jóllehet, van itthon a zsömle mellé kenyér, kifli, vagy akár kalács is. Egyszerűen azért nem szeretem, mert sajnos úgy látom, hogy (főleg kis hazánkban) a vásárlónak a fizetés után kuss a neve. Nem tetszik az a trend, hogy a méregdrága termék megvásárléása után, az csak mintegy 80% szolgáltatást nyújt a jól csengő reklámszövegben foglaltak ellenére. Amikor mondjuk egy Assassin's Creed II-ből jól kihagynak 2 közbülső fejezetet, amit később külön pénzért letölthetsz az egyébként ettől függetlenül A+ árkategóriájú játékod mellé, attól a bicska vigyázba áll a zsebemben. És sajnos még számos példát tudnék erre mondani.

Mindenesetre magam sem kívánom tovább folytatni ezt a már igen régóta offtopik beszélgetést. Szerintem a többiek sem nagyon rajonganak érte. Amennyiben bántó lettem volna valamikor, azért elnézést kérek, de a véleményemet továbbra is fenntartom.
balays82
balays82 [14276]
Egy kicsit már fárasztó ez a folyamatos egymás mellett elbeszélés. Az, hogy nem hoznak lázba ezek a mozgásérzékelős cuccok, miért jelentené azt, hogy nincs közöm a témához? Tisztában vagyok mindhárom konzol ilyen irányú képességével, sőt az árakkal is. Az egész ott kezdődött, hogy előadtad, mekkora pénzlehúzás a Sony megoldása, amire én annyit reagáltam, hogy szerintem nem pénzlehúzás, egyszerűen azért kerül többe, mint a Microsoft és a Nintendo cuccai, mert több eszközzel tudták megoldani a dolgot (ami összehasonlítva a Wii-vel, nem is teljesen igaz).
Annyit tettem még hozzá, hogy mivel valószínűleg nekem soha nem fordul majd meg a fejemben, hogy azért vegyek 8 vezérlőt, hogy másik három társammal tudjak majd íjászkodni a tévé előtt, ezért nem is annyira érint ez a probléma.
Egyébként meg tényleg ne vedd sértésnek, de azt sem értem, hogy akinek egy erős PC mellett ott figyel a polcon egy PS2, PS3, PSP, Wii, NDS, és egy XBOX 360 is, az miért van ennyire kiakadva a kiegészítő perifériák árain?

Annyit még hozzátennék, hogy nem azért írtam ismét, mert nem szeretem, ha nem az enyém az utolsó szó, szóval akár lesz reakció erre, akár nem, részemről lezártnak tekintem ezt a beszélgetést.
gregmerch
gregmerch [3766]
A következő a probléma, amiért én még most is reagálok a te irományaidra: ha írsz egy pikírt válasz kommentet egy olyan témában, amihez - az általad elmondottak alapján - vajmi kevéske közöd van, akkor legalább gondold előtte végig, amit leírsz. Összesen ennyi volna. Egyébként az általad felsorolt keményvonalas PS3-as sikercímeket nemigen lehet egy napon említeni egy mozgásérzékelős bulijátékkal, nem is ugyan az a helyük a "táplálékláncban". A RE5 és a HR állítólag nagyon jól kihasználják a Move-ot, azokat érdemes azért azon is megnézni, ha már van egy otthon porfogónak.
balays82
balays82 [14276]
"Ha pedig szerinted íjászkodni kiválóan lehet a - mozgásérzékelő játékvezérlés legfőbb célját és értelmét jelentő, a valódi cselekvést imitáló mozdulatsor segítségével - akár 1db Move irányító segítségével is, ahhoz külön gratulálok!"

Ha pedig te megmutadod, hogy én ilyet hol írtam le, én ahhoz fogok gratulálni.
Nem is értem mondjuk, hogy minek vitatkozom veled, miközben az ilyen mozgásérzékelős vackok különösebben nem is izgatnak, szóval az sem nagyon, hogy mennyire lehúzás az egész. Nálam az Uncharted, a Red Dead Redemption, az AC: Brotherhood és társai a nagybetűs JÁTÉKOK, ehhez képest az ilyen hadonászós, sportolást imitáló játékok 5 percnél tovább nem hoznak lázba. Van ugyan nekem is Move a PS3-hoz, de pénz nem kellett érte adnom, így nagyjából még meg is érte. Egy ideig vicces is volt az egész, de az az igazság, hogy leginkább csak porosodik a gamepad mellett. Majd amikor megjelenik a Killzone 3, esetleg előveszem és megnézem, abból mit tudtak ezzel az irányítási móddal kihozni, illetve talán valamikor ismét nekiugrok a Heavy Rain-nek is. Az, hogy az íjászkodáshoz hány Move controller kell, őszintén szólva hidegen hagy. Röviden tehát, a te problémád nem az én problémám.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (12 db)