Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Samsung Galaxy Tab

Nagyra nőtt telefon vagy 7 colos szárnysegéd a mindennapokra? Kipróbáltuk a Samsung tabletjét.

2011.03.01. 12:25 | szerző: 3cht | Kütyü+hardver

Az új hullám megérkezett. Itt vannak a táblagépek. Sokan sok mindent mondtak róluk, tesztek tömkelege született, hol érzelmekkel töltve, hol tisztességgel kielemezve a pro és kontra érveket. Sokáig gondolkodtam, milyen cikket írjak a témában, de végül amellett döntöttem, hogy elemzés és összehasonlítás helyett inkább csak a mindennapi használati tapasztalataimat írom le az egyik táblagépről, amely nálunk vendégeskedett.

Samsung Galaxy Tab

Essünk is túl gyorsan az alap specifikációkon: a 7 colos kapacitív kijelzős Samsung Galaxy Tab 1 GHz-es processzorral, grafikai segédprocesszorral, 512 MB RAM-mal, 16 vagy 32 GB tárhellyel, két kamerával, 802.11 a/b/g/n wifivel, HDMI, kompozit TV kimenettel és Android 2.2 Froyo operációs rendszerrel érkezhet hozzánk. A specifikáció-junkie-k még vájkálhatnak kicsit a Samsung honlapján a piszkos részletek között, ha akarnak.

A Samsung Galaxy Tab az a készülék, amely a múlt év során az Apple-féle, kategóriateremtő iPad egyetlen méltó ellenfele volt. A Samsung táblagépéből több mint kétmillió darabot adtak el, ami azt mutatja, hogy nem halott dologról és nem is zsákutcafejlesztésről van szó. A legfontosabb szempont a táblagépek esetében, hogy ezek az eszközök végre egyesítették magukban az erős processzort, a kis súlyt és a hosszú (akár 10 órás) használati időt. A sikerhez persze nem elég a jó hardver, a szoftvert is hozzá kell szabni az igényekhez. A Samsung ezt nem saját operációs rendszerrel oldotta meg, hanem az okostelefonokról már jól ismert Androiddal. Egészen pontosan annak kissé Tabre szabott verziójával, ami azért a használat során mutatja, hogy néha hagy egy kis kívánni valót maga után. Néhol picit ropog a rendszer – bár sehol sem bukik meg, ezt azonnal hozzátenném. Az orvosság is úton van már, hiszen az Android új verzióját, a Honeycombot már kimondottan a nagy, 7-10 colos képernyőkre optimalizálták. A nemrég bejelentett Galaxy Tab 10.1-en már ez a rendszer fog virtuskodni.

Samsung Galaxy Tab

Az új technológia egy régebbi kategóriát vált le és, ahogy Sid Meier Civilizationjében is megszokhattuk, leváltja a régebbi csodát egy újra. A pár éve még hősnek megénekelt netbookok immár talán mondhatjuk, nem alternatívák a felhasználók számára. Gyenge teljesítményük nem nyújtott igazi alternatívát a laptopok helyett, mindössze árban tudtak versenyezni velük. Mihelyst a friss tulajdonosok otthon kibontották ezeket a gépeket, elérkezett az első csalódás pillanata. Könnyebbek voltak ugyan a hagyományos noteszgépeknél, kicsit hosszabb ideig bírta az akkumulátoruk is, mint a középkategóriás laptopoké és valamivel hordozhatóbbak is voltak könnyű súlyuk miatt, de egy nagyobb felbontású film alatt már volt, hogy megrokkantak, és dolgozni sem volt túl kényelmes velük.
Nos, a Galaxy Tab ebben nyújt alternatívát. Kézhez kapunk egy céleszközt, amely könnyen hordozható, sokáig bírja, jó a felbontása, könnyen kezelhető és gyakorlatilag nincs boot idő. Ha csak böngészni szeretnénk a neten, vagy megmutatni valakinek valamit, arra tökéletes. Hosszabb utakra telepakolhatjuk könyvekkel, zenével, filmekkel, sorozatepizódokkal, s vígan elvagyunk vele. És még saját fülesünket is használhatjuk a szabvány jack dugó miatt. Sőt, és ebben van a pláne, ha akarunk, még dolgozhatunk is rajta vagy tanuláshoz is használhatjuk. Ha az oktatás lépést tartana a technológia fejlődésével, a fiatalok digitálisan szerezhetnék be tankönyveiket, és Star Trek formában magukkal cipelhetnék a trikorderen vagy a kézi eszközön, mint Hét Kilenced (Seven of Nine).

A szövegbevitel virtuális qwerty billentyűzeten történik, ami picit lassíthatja a gépelés, de egy hordozható billentyűzet (például egy feltekerhető verzió) segítségével 100 százalékos munkaállomást faraghatunk belőle. Igaz, a neten még nem találtam gyártót, aki kompatibilis terméket árulna a Galaxy Tabhez, de nem csodálkoznék, ha például a Logitech vagy a Pleomax hamarosan jelentkezne egy billentyűzet és állvány kombinációval.
Ha dolgozni szeretnénk a Galaxy Taben, a beépített email kliens és a QuickOffice - benne a Word és Excel kompatibilis szoftverekkel – kiválóan alkalmas lehet erre. Ha a Nemzeti Tankönyvkiadó versenyképes lenne, akár még az aktuális Matematikai feladatgyűjteményt is kiadná digitális formában, így a könyvnek a frissítése mindössze 20 megabyte-nyi sávszélességet foglalna le, 20 kg fa és 1 kg papír helyett. (Persze ezzel kevesebb pénzt kellene kifizetni a diákok szüleinek, de az már más kérdés...) Az e-könyv-olvasó is jól teljesített, és a Galaxy tömege (380 g) se volt kényelmetlen a folyamatos kézben tartáshoz. Csak azok a fránya érintőgombok alul... nos, nem a legjobbak, nekem nem jöttek be igazán, folyton megnyomtam azokat véletlenül. A géptestbe mélyített fizikai gombok személy szerint sokkal boldogabbá tudtak volna tenni.

Samsung Galaxy Tab

Ha már alkalmazásokról beszélünk, azt is érdemes elmondani, hogy az Android marketben számos ingyenes és fizetős alkalmazás elérhető. Sajnos a magyar piacra a Google még nem vezette be a fizetős részt, csak lite, free és egyéb gagyi verziók tölthetőek le, bár itt is hozzá kell tennem, hogy van jó pár nagyon jól használható alkalmazás ezek között is. Az alapalkalmazások, mint a Skype, Facebook, MSN appok kiválóak. Én például két nap után vettem észre, hogy a Facebook chatre is be vagyok jelentkezve, amikor valaki üzent nekem, ami számomra azt jelenti, hogy anélkül tette a dolgát az app – beavatkozás nélkül –, hogy a felhasználói nevem és jelszavam megadása mellett mást tennem kellett volna.

Játékok terén is versenyképes az Android. Elég csak az Angry Birdsre gondolni, ami napokra le tudja kötni az embert. Egy ekkora érintőképernyős és gyorsulásérzékelős felületen több játékot is kiváló élmény játszani. Engem például napokra lekötött a SpacePhysics, a X Construct és a Raging Thunder 2 is, bár kicsit furcsán néztek rám a villamoson, amikor kormányként használtam a Tabet. Ami leginkább meglepett, az a póker szoftver volt. Köszönhetően a Full Tilt Poker alkalmazásának, élőben tudunk emberi ellenfelekkel játszani Texas Hold'emet. Óriási élmény volt egy 7 colos képernyőn pakolgatni a játékzsetonokat.

Samsung Galaxy Tab

A sokak által emlegetett hordozhatóság téma kényes kérdés lehet. Napi 8 órás munkába járó felhasználóként nekem nem volt bajom vele. Mégpedig azért, mert a 7 colos kijelzőjű Tab pont elfért a kabátom belső zsebében, amihez az Apple 10 colos üdvöskéje, az iPad már túl nagy lett volna. Plusz érdemes megemlíteni, hogy a Taben telefonálni is lehet, amire valószínűleg a hagyományos módon olyan gyakran nem fogjuk használni, mert viccesen mutat a fülünkön, de mondjuk egy Skype-os videó hívás, vagy headsetes használat, vagy mint póttelefon, kiválóan megállja a helyét. A videóhívás funkció már mutatja, hogy van rajta kamera is, amiből hála a Samsung mérnökeinek rögtön kettő is került a kütyüre: egy 3 megapixeles a hátlapon és egy elenyésző felbontású, videótelefonálásra tökéletesen alkalmas előlapi. A kamera képei szépek, a Samsungtól megszokott jó minőséget hozza a pici lencse. Persze nem egy Canon EOS 5D Mark II, de megteszi, ha nincs más a kezünk ügyében.

A Galaxy Tab kezelése roppant egyszerű, és minden kézre áll. Csak rábökünk az ujjunkkal és a gép már teszi is a dolgát. Persze a bökdösés miatt az ujjlenyomatokat is gyűjti a kijelző, de ezt már megszokhattuk az érintőképernyős készülékektől. A hivatalos leírásban 25,5 órányi készenléti időről beszélnek a mérnökök 3G használattal, amit a készülék nagyjából tud is hozni a 7 colos kijelző ellenére. Még egy apróság, amit a Samsung már sok készülékén láttam, az a töltő kábel kombinálása az USB dróttal. Ez nekik – és végső soron nekünk is – egy költségcsökkentő tényező, a felhasználóknak pedig egyel kevesebb kábel, amit elveszthetünk. Okos gondolat.

Samsung Galaxy Tab

Összességében úgy gondolom, hogy a Samsung Galaxy Tab egy kiváló eszköz, amely jól beilleszkedik egy asztali PC/notebook és egy mobiltelefon közé. Hosszú távon nem gondolom zsákutca-fejlesztésnek, bár elterjedéséhez számos dolognak kell együttállnia, mint a megfizethető ár, érdekes tartalmak, és a papír és olcsó internet-előfizetés. A Samsung tabletje jelenleg 140 ezer forint körüli áron kapható.

hozzászólások (2)

hororh323
hororh323 2011.03.22. 16:34
nagyon drága :-(
Edike 12
Edike 12 2012.08.07. 10:16
Ne szomorkodj, én vásároltam egy szupertáblagépet, még fele árban sem mint ez a gép. A férjemnek van samsungja, és ugyanazt tudja mint az én olcsó táblám...Nagyon kell figyelni az árakra mielött vásárolunk egy kütyüt, hiszen az olcsó, 20 ezer forintos tabletektől a félmilliósokig széles a választék. Ha már egy adott típust kiválasztottunk, azon belül is érdemes megnézni, hogy hol a legolcsóbb, hiszen egy 100-250 ezer forintos tablet esetében már akár 20 ezer forint körüli különbségek is lehetnek az egyes boltok árai között. :-D
ajánlott olvasnivaló