Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Toshiba Qosmio F750 3D notebook

Elsőként épített noteszgépbe szemüveg nélkül nézhető 3D-s kijelzőt a japán gyártó.

2011.10.20. 09:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Nagy a 3D láz az utóbbi években, a megjelenítési technológia pedig ennek megfelelően folyamatosan fejlődik. A színes szemüveges anaglif megoldás lassan már a feledés homályába vész, a passzív megoldás megjelenésével az aktív okulárék divatja is lassan leáldozóban, a legújabb trend a szabad szemmel nézhető háromdimenziós megjelenítés. Ilyen volt a Nintendo 3DS kézikonzolban és az LG Optimus 3D mobiltelefonban, nagyobb kijelzőn azonban otthoni felhasználásra gyártott készülékben még nem nagyon lehetett találkozni vele. A Toshiba a notebookpiacon elsőként jelent meg egy olyan modellel, amelyet már elég nagy méretű – 15,6 hüvelykes –, szemüveg nélküli megjelenítésre alkalmas 3D kijelzővel láttak el. Múlt héten ennek egy mintadarabja járt nálunk (tehát nem egy végleges termék), cikkünkben összefoglaljuk az ezzel szerzett tapasztalatainkat.

Toshiba Qosmio F750 3D notebook

A Qosmio sorozathoz tartozó F750 3D ezúttal is piros színű borítást kapott, mint a széria korábbi tagjai, belseje pedig fekete színű. Igen erős vas került bele, hogy a 3D-t maximálisan kiszolgálhassa: négymagos Intel Core i7 processzor (2360QM vagy 2670QM), típustól függően 6 vagy 8 GB DDR3 memória, GeForce GT 540M videovezérlő, nagykapacitású winchester (640 GB-os hagyományos vagy 500 GB-os Solid State Hybrid 4G Drive, amelyben a normál merevlemez mellett 4 GB NAND Flash található), no és természetesen egy Blu-ray meghajtó biztosítja az alapot szórakozásunkhoz. Merthogy elsősorban filmek nézéséhez és játékhoz tervezték ezt a noteszgépet. A kijelző 1920*1080 pixeles, azonban a 3D megjelenítéshez használt, az LCD elé kerülő "parallax barrier" miatt kissé szemcsésnek látjuk a képet 2D módban is. (Ilyenkor értelemszerűen nem kapunk szemenként Full HD felbontást.)

A Toshiba új notebookja alapfelszereltségben jelenleg gyakorlatilag csak 3D-s filmek nézésére alkalmas, a 3D-hez szükséges program csak a gépre telepített Blu-ray lejátszó program mellé indul el automatikusan. Ez a kiegészítő szoftver arra szolgál, hogy a bevezetőben említett 3DS és hasonló kijelzőkkel szemben a Qosmio F750 3D háromdimenziós képét ne csak egyetlen fix pontból lehessen megfelelően látni: a webkamerát használva folyamatosan szemeink pozícióját figyeli a program, és ennek elemzése alapján módosítja az LCD pixeljei előtti apró „takarólemezek” helyzetét. Ennek következtében aztán ha arrébb mozdítjuk fejünket, egy pár pillanatig hibás képet láthatunk, de ezen gyorsan korrigál a gép. Egyúttal azzal is együtt jár a jelenleg alkalmazott technológia, hogy egyszerre egyetlen személy nézheti a 3D-s képet. A Toshiba fejlesztőmérnökei azonban már előrébb járnak, hamarosan megjelenik ugyanis az 55ZL2 televízió, amelyet egyszerre akár kilencen is nézhetnek (erről egy bemutató video is megtekinthető, igaz, két dimenzióban ;-) ).

Toshiba Qosmio F750 3D notebook

A parallax barriert használó technológia pedig működik, de tökéletesnek azért még nem nevezhető. Igazán örvendetes, hogy végre nincs szükség hozzá szemüvegre, és a megjelenő kép is látványos, tényleg ad mélységérzetet a kijelző. A gépen érkező 3D-s filmrészletek, demonstrációs anyagok szépen néztek ki, még ha nem is mindig volt tökéletes a 3D élmény. Hosszú távon viszont a 3DS-hez hasonlóan a szemem fáradni kezdett egy kicsit. Egyúttal megfigyelhető volt némi szellemképesedés is helyenként.

Nem elégedtem meg azonban azzal, hogy csak 3D-s filmeket nézegessek a gépen, ráadásul ahogy fent említettem, alapból csak a saját lejátszóprogram volt képes a háromdimenziós mód bekapcsolására, így elkezdtem kicsit nézelődni a neten. A kutatás eredményeként találtam is egy kis programot, amely aktiválta a 3D üzemmódot, és így az egymás melletti képkockákból kialakult a térhatású kép akár egy YouTube-os 3D tartalom esetén is. (Igaz, hogy valamiért az aktuális verzióból kimaradt a hotkey – vagy csak én voltam figyelmetlen –, így egy kissé macerás volt a váltás.)
Azonban ez még mindig nem volt elég, játékokkal is ki akartam próbálni a masinát. Ehhez még egy driverre volt szükség, amely a videokártyában generálódó 3D-s képet két egymás melletti, a bal és a jobb szemnek szánt képkockára bontja. Elsőként a Crysisszal próbálkoztam, de ott nem sikerült előcsalogatni a megfelelő megjelenítést, utána viszont a Call of Duty: Modern Warfare 2 esetében már sikerrel jártam. A driver lehetőséget ad, hogy kicsit állítgassunk a megjelenítésen, a 3D mélységen, amire szükség is van, de teljesen tökéletesre így se sikerült beállítani, néhány objektum szellemképes maradt. Viszont mindenképpen érdekes volt 3D megjelenítéssel játszani egy FPS játékot.

Toshiba Qosmio F750 3D notebook

A Toshiba Qosmio F750 3D úgy gondolom, nem lesz tömegtermék, inkább tekinthető technikai demonstrációnak, mint egy széles körben elterjedő noteszgépnek. A Toshiba megmutatta vele, hogy mit tud már a notebookokba is beépíteni, a piacon elsőként alkalmazva ezt a megoldást egy ilyen termékben. Azonban biztosak lehetünk abban, hogy a fejlődés nem áll meg ezen a ponton, és tovább fogják tökéletesíteni a szemüveg nélküli megjelenítést is. Kíváncsian várom, hol fognak tartani a gyártók pár év múlva! ■

hozzászólások (3)

gamator
gamator 2011.10.20. 09:14
Ügyes gép, de kérdés hogy érdemes-e feljeszteni. A hírekben arról lehet olvasni, hogy a tengeren túlon már lecsengőben van a 3D-es örület. És ha ott nem lesz rá érdeklődés akkor filmek sem lesznek és akkor ki vesz ilyen ketyerét.
Szekuj
Szekuj 2011.10.20. 11:11
En ezt a 3D-s zsongast nem oruletnek fogom fel, hanem inkabb fejlodesnek. Kb. olyan, mint a feher-feketerol amikor attertek szinesre, illetve nemafilmrol a hangosfilmre.
ajánlott olvasnivaló