Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai

Kipróbáltuk a márciusban érkező, önállóan futó kiegészítőt.

2012.02.10. 12:10 | szerző: TheHolyOne | Előzetes

Márciusban érkezik az első igazi nagyobb lélegzetvételű kiegészítő a Shogun 2: Total War-hoz. A Rise of the Samurai DLC-vel már volt szerencsénk egy új kampányhoz és néhány új egységhez, klánhoz, ez azonban nem jelentett gyökeres eltérést az alapjátékhoz képest, hiszen gyakorlatilag csak átcímkézték a XVII. századról a XII.-be. A Fall of the Samurai ezzel szemben a XIX. században játszódik, közvetlenül a Meidzsi-restaurációt megelőző (1860-as) években. Ilyen messzire a történelemben még egyetlen Total War játék sem kalandozott el, legközelebb a Napoleon járt 1815-tel. Ez a plusz 50 év eltérés azonban azt is jelenti, hogy először láthatunk majd például gőzhajót és vasutat Total War módra. Így világos az is, hogy miért lesz a Fall of the Samurai stand-alone kiegészítő és nem egy mezei DLC.

Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai

Az alapjáték történéseit követően Japán bezárkózott, alig érintkezett a külvilággal. Ez a helyzet azonban az 1850-es évekre tarthatatlanná vált, mikor is az amerikaiak nyitásra kényszerítették az országot. Miután a sógunátus hiába próbált ellenállni, belátták a modernizáció szükségességét. Addigra a tekintélyüket és népszerűségüket annyira megtépázták, hogy a császár jobbnak látta magához ragadni a legfőbb végrehajtó hatalmat. Érdekes módon a Tokugawa sógunátus még hajlott is volna erre, hogy átmentse hatalmát (vagy annak egy részét), a császár azonban egy rendeletben gyakorlatilag „feloszlatta” a Tokugawa házat, így minden mindegy alapon kitört a háború a sógunátus és a császárpártiak között. Ez volt a Boshin háború, amely a császár győzelmével és a róla elnevezett Meidzsi-restaurációval végződött. Nem mozgatott meg akkora embertömeget mint a Sengoku Jidai és nem is követelt akkora áldozatot.

Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai

Mindezt azért írtam le (azon túl, hogy legyen fogalmunk, miről is szól a játék), hogy látszódjon, nem egyszerűen egy tradíció vs. modernizáció szembenállásról van szó, hanem „csak” egy hatalomtechnikai kérdésről. Ez remélem, szerepet kap majd a játékban is, máskülönben olyan rövid kampánynak nézünk elébe, amelynek lényege összefoglalható a trailer azon jelenetével, amelyben karddal és lándzsával rohamoznak meg néhány gatling géppuskát. A történeti hűség korábban sem okozott komolyabb gondot a fejlesztőknek, elég ha az első Shogun kiegészítőjére, a Mongol Invasionre gondolunk, ami abból a gondolatból indult ki, mi lett volna, ha a vihar nem süllyeszti el a mongolok flottáját.
A játékban tehát a korábbiakban megszokott módon egy klánt irányítunk, amely elkötelezett vagy a császár vagy a sógunátus iránt, a cél pedig döntő befolyást szerezni saját táborunknak, kitaláltátok, totális háborúval. Lehetőség van egy harmadik végkimenetelre is, ha függetlenítjük magunkat a két párttól. Ezzel a lépéssel azonban nem fogunk népszerűségi versenyt nyerni és nem is érdemes belevágni, hacsaknem elég erősnek érezzük magunkat, hogy elbánjunk mindenki mással.

Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai

A játék katonai egységei olyanok, mintha az alapjátékot keresztezték volna a Napoleonnal, egyaránt megtalálhatóak benne hagyományos és tűzfegyverekkel is felszerelt egységek. A fejlesztéshez teljesen új tech-tree-t kapunk, a szokásos módon egy ág a katonai és egy a gazdasági területnek. Klánunk modernizálásával idővel építhetünk gőzhajókat, vasutat, vagy a már említett gatling géppuskákat. Azért ezt a három dolgot emeltem ki, mivel ezek még egy korábbi Total War játékban sem szerepeltek, most fognak debütálni teljes 3D-s pompájukban. Így nem érheti az a vád a fejlesztőket, hogy nem szolgálnak elég új tartalommal. A katonai egységek mellé kapunk még négy új ügynököt is. Van a régi/új gésa, a külföldi veterán és egy-egy ügynök a császárnak és a sógunnak. Ugyanazokat az akciókat lehet végrehajtani mindegyikkel, mint a korábbiakkal, habár a kísérő videóbetéteket valószínűleg érdemes lesz végignézni.

Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai

A Fall of the Samurai tehát egy igen tartalmas kiegészítőnek ígérkezik. Az érdekes témaválasztás miatt keverednek benne a hagyományos és modern katonai egységek, ráadásul mindez japán környezetben, ami aztán végképp „egzotikussá” teszi a játékot. ■

Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai
Total War: Shogun 2 - Fall of the SamuraiTotal War: Shogun 2 - Fall of the SamuraiTotal War: Shogun 2 - Fall of the SamuraiTotal War: Shogun 2 - Fall of the SamuraiTotal War: Shogun 2 - Fall of the SamuraiTotal War: Shogun 2 - Fall of the SamuraiTotal War: Shogun 2 - Fall of the SamuraiTotal War: Shogun 2 - Fall of the SamuraiTotal War: Shogun 2 - Fall of the SamuraiTotal War: Shogun 2 - Fall of the Samurai
Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló