25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Samsung Galaxy Note II

Kipróbáltuk a nagyra nőtt mobiltelefon második változatát.

Írta: Dino

Egy évvel ezelőtt járt nálunk a mobiltelefonok és tabletek közé pozícionált Samsung Galaxy Note, amely szinte minden tekintetben elnyerte tetszésünket. Bár sokan szkeptikusak, hogy valójában kell-e ez a kategória, a dél-koreai cég feltehetően az eladási adatok alapján döntött, amikor nekiállt a folytatás tervezésének, a Note II-nek, amely nemrég nálunk is megfordult egy teszt erejéig. Lássuk, mit sikerült fejleszteniük a mini tableten. Vagy a túlméretes okostelefonon. Minden csak nézőpont kérdése...

Samsung Galaxy Note II

A Super AMOLED kijelző minimálisan növekedett, 5,3 helyett 5,5 hüvelykes képátlójú lett, felbontása azonban kicsit lefele változott, 1280*800 helyett most már 1280*720 képpontot találunk rajta (de ez is bőven elegendő a csodás képmegjelenítéshez). Gyorsult a processzor, immáron egy négymagos, 1,6 GHz-es CPU hajtja a vasat, mellette pedig 2 GB RAM teljesít szolgálatot. Mindez érezhetően gyors működést eredményez, minimális várakozási időkkel lehetett csak találkozni a használat során. A gyárilag beépített memória (16, 32 vagy 64 GB) microSD kártyával bővíthető, így nem nagyon fogunk helyhiányba ütközni.
Az üzembe helyezés során egy kisebb probléma adódott, amikor kiderült, hogy a hagyományos SIM kártyánál kisebb méretű microSIMre van szükség a Note II-höz, de szerencsére hamar meglett a megoldás. A mobilszolgáltató ügyfélszolgálati irodájába besétálva ugyanis azonnal (ráadásul ingyen) cserélték le a kártyát, így wifi mellett mobilneten is használhattuk a telefont (sőt, még telefonálásra is! :-) ).

Az óriási méretű kijelző egyfelől továbbra is nagyon jó, hiszen kényelmesebb rajta netezni, mint egy hagyományos mobiltelefonon, azonban megvan a hátulütője is: nehezebben fér el a zsebünkben, és egy kézzel használni is nehézkesen lehet. A keskeny káva miatt pedig néha teljesen véletlenül is sikerült hozzáérni a képernyőhöz. (A Vissza gombot rendszeresen sikerült eltalálni úgy, hogy nem is akartam.) Mindenképpen pozitív viszont, hogy a virtuális billentyűzet felső részére fixen felkerültek a számok is (hiszen bőven elférnek az óriási területen), sokat gyorsított a gépelés hatékonyságán ez a megoldás.
Telefonálni ugyanakkor a hagyományos módon nem feltétlenül célszerű egy ekkora méretű okostelefonnal. A fülünkhöz emelt óriási méretű készülék ugyanis kívülállóknak elég furán nézhet ki (bár tény, hogy az élével fülhöz tartott Nokia N-Gage-hez képest sehol nincs... :-) ) A megoldás amúgy nagyon egyszerű: headsettel kell telefonálni.

Karakterfelismerés és vázlatkészítés a stylus segítségével.
Karakterfelismerés és vázlatkészítés a stylus segítségével.

Az első Note-hoz (és az igazi tablet méretű Note 10.1-hez) hasonlóan ezúttal is kapunk egy stylust a kütyühöz, amely igazán hasznos kiegészítő, ha szeretünk gyorsan jegyzetelni vagy vázlatokat rajzolgatni mobil eszközünkön. A Note II aljából előhúzható ceruza ezúttal is nyomásérzékeny, és a hegyének pozícióját már akkor is érzékeli a kijelző, ha csak felette tartjuk. Ezzel a megoldással pár extra funkciót is elérhetünk. A kézírásfelismerés elég jól működik, elég nagyfokú pontossággal eltalálta a rondább betűimet is a szoftver. A hagyományos szövegbevitel mellett pedig képletfelismerőt is kapunk. A stylus előhúzásával egy plusz kezdőképernyő is aktiválódik, amelyen a hozzá kapcsolódó főbb alkalmazások jelennek meg. (Hasonló extra kezdőképernyő kapcsolható amúgy még a fülhallgató vagy dokkoló csatlakozásához, előbbi esetben például a zenelejátszó jelenik meg ezen a plusz oldalon.)

A Note 10.1-ben találkoztunk a Multiscreen funkcióval, amely egyszerre két alkalmazás futtatását tette lehetővé. Ezt beépítették a Note II-be is, azonban létjogosultságát ezúttal kevésbé éreztük, hiszen jóval kisebb méretű a képernyő, mint egy tablet esetében. Mindenesetre a lehetőség megvan, hogy facebookozás vagy YouTube-on videonézés közben böngésszünk például weboldalakat.
Különböző mozgásérzékelős funkciókat is kapott a készülék, amelyeket opcionálisan aktiválhatunk. Ilyen például, hogy a telefonkönyvünkben épp megnyitott ismerősünket felhívhatjuk egyszerűen a telefon fülünkhöz emelésével, a Note II megrázásával frissíthetjük e-mail fiókunkat, vagy tenyerünk élét simítva végig a képernyőn készíthetünk screenshotot.

A Multiscreen funkció használat közben.
A Multiscreen funkció használat közben.

A mai okostelefonok egyik legnagyobb problémáját szokta jelenteni a gyenge üzemidő. Nos, a Note II ezen a téren egyáltalán nem szégyenkezhet. A nagy méret miatt ugyanis akkuból is óriásit tudtak beépíteni a tervezőmérnökök, a 3100 mAh-s Li-ion áramforrás pedig átlagos használat mellett képes két-három napot is kibírni. Ez igen kiemelkedő eredmény a mai mezőnyben, és ez a paraméter valószínűleg sokaknál kompenzálja a készülék méretét is. Természetesen találunk fényképezőgép funkciót is benne: a hátlapi érzékelővel 8, az előlapival pedig 1,9 megapixeles képeket készíthetünk. A képminőség az eddig megszokott: jó fényviszonyok között készít leginkább használható képet a gép, sötétben pedig a LED fényforrás segít egy kicsit.

Az első Galaxy Note is egy jól sikerült androidos mobil eszköz volt, a folytatás pedig tovább csiszolta az abban található funkciókat, még használhatóbbá téve a Note II-t. Akinek a nagy kijelző a fontos, és egy hagyományos okostelefont kicsinek talál, de nem akar egy tablettel rohangálni, annak jó választás lehet ez (vállalva azt a kompromisszumot, hogy nem feltétlenül zsebben hordva szaladgál majd vele). Felmerülhet viszont a kérdés, hogy vajon meddig marad meg egyáltalán ez a kategória, hiszen az okostelefon vonalba érkező, Galaxy S 4 is közel ekkora (5 hüvelykes) kijelzővel fog érkezni. A napokban szárnyra kel pletykák alapján legalább egy generáció még várható, 5,9 colos képátlóval. Aztán meglátjuk, mi lesz egy év múlva az éppen aktuális tendencia...

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Egy, a Galaxy Note II-vel készített, majd a stylus segítségével átalakított fotó.
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!