Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Samsung Galaxy Note II

Kipróbáltuk a nagyra nőtt mobiltelefon második változatát.

2013.03.20. 14:30 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Egy évvel ezelőtt járt nálunk a mobiltelefonok és tabletek közé pozícionált Samsung Galaxy Note, amely szinte minden tekintetben elnyerte tetszésünket. Bár sokan szkeptikusak, hogy valójában kell-e ez a kategória, a dél-koreai cég feltehetően az eladási adatok alapján döntött, amikor nekiállt a folytatás tervezésének, a Note II-nek, amely nemrég nálunk is megfordult egy teszt erejéig. Lássuk, mit sikerült fejleszteniük a mini tableten. Vagy a túlméretes okostelefonon. Minden csak nézőpont kérdése...

Samsung Galaxy Note II

A Super AMOLED kijelző minimálisan növekedett, 5,3 helyett 5,5 hüvelykes képátlójú lett, felbontása azonban kicsit lefele változott, 1280*800 helyett most már 1280*720 képpontot találunk rajta (de ez is bőven elegendő a csodás képmegjelenítéshez). Gyorsult a processzor, immáron egy négymagos, 1,6 GHz-es CPU hajtja a vasat, mellette pedig 2 GB RAM teljesít szolgálatot. Mindez érezhetően gyors működést eredményez, minimális várakozási időkkel lehetett csak találkozni a használat során. A gyárilag beépített memória (16, 32 vagy 64 GB) microSD kártyával bővíthető, így nem nagyon fogunk helyhiányba ütközni.
Az üzembe helyezés során egy kisebb probléma adódott, amikor kiderült, hogy a hagyományos SIM kártyánál kisebb méretű microSIMre van szükség a Note II-höz, de szerencsére hamar meglett a megoldás. A mobilszolgáltató ügyfélszolgálati irodájába besétálva ugyanis azonnal (ráadásul ingyen) cserélték le a kártyát, így wifi mellett mobilneten is használhattuk a telefont (sőt, még telefonálásra is! :-) ).

Az óriási méretű kijelző egyfelől továbbra is nagyon jó, hiszen kényelmesebb rajta netezni, mint egy hagyományos mobiltelefonon, azonban megvan a hátulütője is: nehezebben fér el a zsebünkben, és egy kézzel használni is nehézkesen lehet. A keskeny káva miatt pedig néha teljesen véletlenül is sikerült hozzáérni a képernyőhöz. (A Vissza gombot rendszeresen sikerült eltalálni úgy, hogy nem is akartam.) Mindenképpen pozitív viszont, hogy a virtuális billentyűzet felső részére fixen felkerültek a számok is (hiszen bőven elférnek az óriási területen), sokat gyorsított a gépelés hatékonyságán ez a megoldás.
Telefonálni ugyanakkor a hagyományos módon nem feltétlenül célszerű egy ekkora méretű okostelefonnal. A fülünkhöz emelt óriási méretű készülék ugyanis kívülállóknak elég furán nézhet ki (bár tény, hogy az élével fülhöz tartott Nokia N-Gage-hez képest sehol nincs... :-) ) A megoldás amúgy nagyon egyszerű: headsettel kell telefonálni.

Samsung Galaxy Note II
Karakterfelismerés és vázlatkészítés a stylus segítségével.

Az első Note-hoz (és az igazi tablet méretű Note 10.1-hez) hasonlóan ezúttal is kapunk egy stylust a kütyühöz, amely igazán hasznos kiegészítő, ha szeretünk gyorsan jegyzetelni vagy vázlatokat rajzolgatni mobil eszközünkön. A Note II aljából előhúzható ceruza ezúttal is nyomásérzékeny, és a hegyének pozícióját már akkor is érzékeli a kijelző, ha csak felette tartjuk. Ezzel a megoldással pár extra funkciót is elérhetünk. A kézírásfelismerés elég jól működik, elég nagyfokú pontossággal eltalálta a rondább betűimet is a szoftver. A hagyományos szövegbevitel mellett pedig képletfelismerőt is kapunk. A stylus előhúzásával egy plusz kezdőképernyő is aktiválódik, amelyen a hozzá kapcsolódó főbb alkalmazások jelennek meg. (Hasonló extra kezdőképernyő kapcsolható amúgy még a fülhallgató vagy dokkoló csatlakozásához, előbbi esetben például a zenelejátszó jelenik meg ezen a plusz oldalon.)

A Note 10.1-ben találkoztunk a Multiscreen funkcióval, amely egyszerre két alkalmazás futtatását tette lehetővé. Ezt beépítették a Note II-be is, azonban létjogosultságát ezúttal kevésbé éreztük, hiszen jóval kisebb méretű a képernyő, mint egy tablet esetében. Mindenesetre a lehetőség megvan, hogy facebookozás vagy YouTube-on videonézés közben böngésszünk például weboldalakat.
Különböző mozgásérzékelős funkciókat is kapott a készülék, amelyeket opcionálisan aktiválhatunk. Ilyen például, hogy a telefonkönyvünkben épp megnyitott ismerősünket felhívhatjuk egyszerűen a telefon fülünkhöz emelésével, a Note II megrázásával frissíthetjük e-mail fiókunkat, vagy tenyerünk élét simítva végig a képernyőn készíthetünk screenshotot.

Samsung Galaxy Note II
A Multiscreen funkció használat közben.

A mai okostelefonok egyik legnagyobb problémáját szokta jelenteni a gyenge üzemidő. Nos, a Note II ezen a téren egyáltalán nem szégyenkezhet. A nagy méret miatt ugyanis akkuból is óriásit tudtak beépíteni a tervezőmérnökök, a 3100 mAh-s Li-ion áramforrás pedig átlagos használat mellett képes két-három napot is kibírni. Ez igen kiemelkedő eredmény a mai mezőnyben, és ez a paraméter valószínűleg sokaknál kompenzálja a készülék méretét is. Természetesen találunk fényképezőgép funkciót is benne: a hátlapi érzékelővel 8, az előlapival pedig 1,9 megapixeles képeket készíthetünk. A képminőség az eddig megszokott: jó fényviszonyok között készít leginkább használható képet a gép, sötétben pedig a LED fényforrás segít egy kicsit.

Az első Galaxy Note is egy jól sikerült androidos mobil eszköz volt, a folytatás pedig tovább csiszolta az abban található funkciókat, még használhatóbbá téve a Note II-t. Akinek a nagy kijelző a fontos, és egy hagyományos okostelefont kicsinek talál, de nem akar egy tablettel rohangálni, annak jó választás lehet ez (vállalva azt a kompromisszumot, hogy nem feltétlenül zsebben hordva szaladgál majd vele). Felmerülhet viszont a kérdés, hogy vajon meddig marad meg egyáltalán ez a kategória, hiszen az okostelefon vonalba érkező, Galaxy S 4 is közel ekkora (5 hüvelykes) kijelzővel fog érkezni. A napokban szárnyra kel pletykák alapján legalább egy generáció még várható, 5,9 colos képátlóval. Aztán meglátjuk, mi lesz egy év múlva az éppen aktuális tendencia... ■

Samsung Galaxy Note II
Egy, a Galaxy Note II-vel készített, majd a stylus segítségével átalakított fotó.

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.