Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Assassin's Creed III: The Tyranny of King Washington

Washington király hatalmának megdöntése három epizódban. Beszámoló az első két DLC-ről.

2013.04.03. 12:25 | szerző: Barnabás | Ismertető/teszt

A tavaly ősszel megjelent, nagysikerű Assassin's Creed III-hoz több letölthető tartalom jelent meg, a multiplayert bővítő csomagok mellett az egyjátékos rész egy nagyszabású, három részre tagolt plusz tartalommal egészült ki. A The Tyranny of King Washington címet viselő DLC-trilógiából eddig két epizód jelent meg, a végső, lezáró egység április végén válik elérhetővé.

Assassin's Creed III: The Tyranny of King Washington

Az amerikai függetlenségi háború idején játszódó alapjátékhoz képest az új epizódok egy alternatív történelmet és idősíkot jelenítenek meg, amelyben a háborút vezető George Washington győzelme után a hatalomvágytól vezérelve elveszíti józan ítélőképességét és királlyá koronáztatja magát. Az alapjátékban pozitív karakterként bemutatott történelmi személy most egy véreskezű diktátor lett, aki mindent és mindenkit elpusztít, aki ellen mer szegülni a szavának. Az általunk irányított főhős ugyanaz a Ratonhnhaké:ton névre hallgató félig brit, félig indián férfiú, akihez eddig is szerencsénk volt a játékban. Kiképzése és egyéb tettei azonban ebben az alternatív világban mintha meg sem történtek volna, együtt él törzsével és édesanyjával, amíg Washington és katonái rájuk nem támadnak. Furcsa mód azonban főhősünk emlékszik az Assassin's Creed III-ban véghezvitt tetteire, de erre egyelőre még nem kaptunk magyarázatot. Ahogy például arra sem, hogy Washingtonból hogyan lett egy teljhatalmú zsarnok. A történet tehát jelen állapotában még foghíjas és eléggé zavaros, de az érkező lezáró epizód választ adhat minden kérdésünkre.

Az érdekes lehetőségeket tartogató alternatív idősík története mellett játékmenet szempontjából nagyjából ugyanazt kapjuk, mint az alapjátékban. Azaz lineáris, egymást követő küldetéseket teljesítünk, amelyek között megoldhatunk néhány mellékküldetést, valamint felkutathatjuk az elszórt gyűjtögetnivalókat. Mindkét epizód két-három óra játékidőt tartogat, amelynek a legnagyobb részét a fő küldetések teszik ki. A mellékküldetések és egyéb foglalatosságok tehát most minimálisak, ne számítsunk az alapjátékhoz hasonló változatosságra. Például éhező embereknek adhatunk eleséget, farkasok és kivégzőosztag támadása elől menthetjük meg őket, vagy rabokat szállító lovas kocsikat támadhatunk meg. Az első részben csak a vastag hótakaró alatt lévő határvidék területén fogunk ténykedni, célunk pedig főként a törzsünk megmentése, míg a második epizód Boston városában játszódik.

Assassin's Creed III: The Tyranny of King Washington

A letölthető tartalmak igazi újdonsága, hogy főhősünk egy szent fa ágaiból főzött tea segítségével természetfeletti állati erőkre tesz szert. Az első részben a farkas szellemének erejét szerezzük meg, amelynek segítségével láthatatlanná válhatunk egy időre, valamint láthatatlan farkasokat is megidézhetünk. A láthatatlanná válás nagyon hasznos képesség, bár használatakor folyamatosan csökken életerőnk, valamint a kutyák ekkor is ki tudnak szagolni bennünket. A lopakodós, célszemélyt követős küldetések így már sokkal könnyebbek lettek, mint az alapjátékban. A viszonylag lassan újratöltődő képességként megidézhető farkasok pedig komoly segítséget tudnak nyújtani a harcokban. (Mondjuk érdekes, hogy az ellenfelek mit sem sejtve álldogálnak tovább, amikor két méterre tőlük láthatatlan állataink szétmarcangolják társaikat.)
A második epizódban a sas szellemének erejével gazdagodunk, amellyel rövid ideig szárnyra kaphatunk. Ez a közlekedést óriási mértékben megkönnyíti, valamint az ellenfeleket is lazán legyilkolhatjuk a magasból rájuk reppenve. A szellemek erejének megszerzéséhez kapcsolódó küldetések egyébként az Animus steril környezetéhez hasonlító terepen játszódnak, amelyeket elég ötletesen valósítottak meg.
Ezek a különleges képességek eléggé megváltoztatják az erőviszonyokat, ezáltal alapvetően könnyebbé vált a játék, valamint nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog a realitás talajától abszolút elrugaszkodott narratíva. Persze kihívás még így is akad, ha a teljes szinkronizáció érdekében mindegyik, sok esetben frusztráló mellékfeladatot teljesíteni akarjuk.

A technikai oldal, tehát a grafika, a kezelés, a zene és hangok maradtak az alapjáték kiváló színvonalán, bár pár programhiba még most is belerondít az összképbe, mint például a környezetben való elakadás vagy a levegőben maradó ellenfelek.

Assassin's Creed III: The Tyranny of King Washington

Alapvetően velős és lineáris, de mindenképpen élvezetes történetet kínálnak az alternatív idősíkot megjelenítő, Washington uralmának megdöntését elmesélő epizódok. Az állatok szellemének természetfeletti ereje kissé más színezetet ad a játékmenetnek, és bár eddig a történet még eléggé zavaros, az alapjátékot kipörgető rajongóknak mindenképpen ajánlott a DLC-k beszerzése. A trilógia befejező részével fog teljessé válni a sztori, amelyről szintén olvashattok majd ismertetőt. ■

Assassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King WashingtonAssassin's Creed III: The Tyranny of King Washington
Assassin's Creed III
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Assassin's Creed III

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló