Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Leleplezték az Xbox One-t

Végre megismerhettük a Microsoft következő konzolját.

2013.05.22. 10:10 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Durango, Xbox 720, Xbox Infinity – sokféle néven illették eddig a Microsoft következő generációs, de egészen tegnapig titkolózástól övezett új konzolját. Végül kiderült, hogy egyik tipp se volt nyerő: a várhatóan ez év végén boltokba kerülő új Xbox neve Xbox One lett. Cikkünkben összefoglaljuk, mik derültek ki róla a tegnap Redmondban megrendezett Xbox Reveal Event során.

Leleplezték az Xbox One-t

Először is nézzük a technikai specifikációkat! A PlayStation 4-hez hasonlóan az Xbox One is egy nyolcmagos, 64 bites, x86-64 architektúrájú AMD processzorra épít (amely egyetlen chipben tartalmazza a CPU-t és a GPU-t). Mellette 8 GB DDR3-as memória teljesít szolgálatot, ebből 3 gigát az operációs rendszer saját céljaira használ, a többi marad a játékoknak és egyéb programoknak. Optikai meghajtónak ezúttal Blu-ray lejátszót kapunk, háttértárolóként pedig egy 500 GB-os merevlemez kerül a konzolba. Két USB 3.0-s és két HDMI 1.4-es csatlakozót találunk rajta (utóbbiakból az egyik a kimenet, a másik a bemenet, például egy set-top box csatlakoztatására). A konzol a HDMI kimeneten akár 4K-s (3840*2160) videojel kiadására is képes. Mindezt egy meglehetősen szögletes, fényes fekete dobozba pakolták be, amely valamivel nagyobb az X360-nál.

Leleplezték az Xbox One-t

Megújul a mozgásérzékelő, a csomagban lévő új Kinect 1080p felbontású képet képes rögzíteni (ezt használhatjuk például videotelefonálásra is), és az eddiginél jóval pontosabb érzékelést tesz lehetővé. Összetettebb csontvázmodellként figyeli testünk mozgását (testrészeink elfordulását és gyakorlatilag izomzatunkat is!), a mélységet is jobban érzékeli, infravörös fények segítségével sötétben is tökéletes eredményt ad, arckifejezésünket is leköveti, ráadásul akár pulzusunk becsült megállapítására is képes, az arcunkon futó erek változását figyelve. Egyszerre akár hat ember mozgását képes figyelni. Az első generációs Kinecthez képest ráadásul jóval kevesebb hely szükséges, ha a képernyő előtt ugrálva szeretnénk játszani. A beépített mikrofon is központi szerepet tölt be, ugyanis kiemelten kezeli a Microsoft a hangvezérlést. A redmondi bemutató során is szinte végig így osztogatták a parancsokat a konzolnak, a bekapcsolástól a csatornaváltáson át az Internet Explorer indításáig. Mindemellett pedig különböző gesztusokkal is vezérelhetjük a konzolt, például karunkat egymáshoz közelítve ill. távolítva léphetünk a kezdőképernyőre vagy vissza az előzőleg futó játékba vagy filmbe.
Áttervezték a kontrollert is: a design áramvonalasabb lett, eltűnt az elemtartó kidudorodása, inkább belesimult a gamepadbe ez a rész, a vissza és start gombokat két másik jelzésű váltotta fel, és teljesen lecserélték a D-padet is, amely kereszt alakú kialakításával sokkal pontosabb irányítást tesz lehetővé. A vezérlést pedig ezúttal is kiegészíthetjük a SmartGlass funkcióval: okostelefonról vagy tabletről is irányíthatjuk a konzol egyes funkcióit.

Leleplezték az Xbox One-t

Az Xbox One-t három operációs rendszer működteti: az Xbox OS, egy speciális Windows verzió és egy harmadik, amely elsődlegesen az előbbi kettő közötti kommunikációért felel. Ezek együtt olyan lehetőségeket biztosítanak, mint például egy film nézése közben megnyithatunk egy külön Internet Explorer ablakot, vagy játék közben Skype-on keresztül videotelefonálhatunk. Az eddigi információk alapján azonban a PS4-hez hasonlóan az Xbox One se lesz visszafele kompatibilis, régi játékainkat az eltérő architektúra miatt nem fogja tudni futtatni az új konzol.
Az Xbox Live szolgáltatás is kibővül, többek közt olyan funkciókat kapunk benne, mint például játékunk rögzítése és a felvett video megosztása. De a 300 ezer szerver által biztosított felhőbe menthetjük például zenéinket, filmjeinket, mentéseinket, és a fejlesztők is használhatják saját céljaikra. (Az Xbox 360 Live szolgáltatásaiért jelenleg 15 ezer szerver felel, azaz igen jelentős a növekedés.)

Leleplezték az Xbox One-t

Eddig az alábbi játékokról érkezett hivatalos bejelentés, hogy Xbox One-ra is készülnek:

 • Assassin’s Creed IV: Black Flag (Ubisoft)
 • Battlefield 4 (EA DICE)
 • Call of Duty: Ghosts (Infinity Ward)
 • Destiny (Bungie)
 • FIFA 14 (EA Sports)
 • Forza Motorsport 5 (Turn 10)
 • Madden 25 (EA Sports)
 • NBA Live 14 (EA Sports)
 • Quantum Break (Remedy)
 • Thief (Eidos Montreal)
 • UFC (EA Sports)
 • Watch_Dogs (Ubisoft)

Leleplezték az Xbox One-t

De természetesen ezeken túl is várhatóak még játékok, hiszen a közelmúltban több sajtóközlemény zárta úgy a platformlistát, hogy „...és más újgenerációs konzolokra”. Ilyen például a The Witcher 3: Wild Hunt és a Wolfenstein: The New Order, de a bemutatót követően a Crytek is gyorsan bejelentette, hogy a CryEngine 3 támogatja az Xbox One-t, így az ezt használó fejlesztők erre az új konzolra is elkészíthetik játékaikat. A Microsoft Studiostól az új gép megjelenését követő első év során 15 új Xbox One játékra számíthatunk, ezek közül 8 teljesen új franchise lesz.

Leleplezték az Xbox One-t

A várva várt nagy bejelentés tehát megtörtént, és bár pontos megjelenési időpontot még nem tudni (csak hogy év végéig a boltokba kerül az Xbox One), és árról se esett szó, abban biztosak lehetünk, hogy az elkövetkező hetek-hónapok során (különösen a három hét múlva megrendezett E3 alkalmával) számos új infó fog napvilágra kerülni a Microsoft új konzoljáról. ■

hozzászólások (33)

balays82
balays82 2013.05.23. 21:16
Hát ez óriási! Sírok.:-D
Lovi Tommy
Lovi Tommy 2013.05.23. 21:22
A kutya volt a kedvencem :D
Lovi Tommy
Lovi Tommy 2013.05.23. 21:24
Nem annyira ütős, de ez is adja :D
MattMatthew
MattMatthew 2013.05.23. 22:19
Kösz az összefoglalót, az egy órás verziót úgysem láttam.:-D
ainder
ainder 2013.05.26. 12:12
itt meg egy mégrövidebb verzíó :D
ajánlott olvasnivaló