New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Peter Grimsdale: Battlefield 4 [könyv]

A harmadik epizód után a tavaly megjelent negyedik is megkapta saját regényét.

2014.02.11. 20:30 | szerző: GeryG | Egyéb

Bő két év telt el a Battlefield 3: Az orosz című regény megjelenése óta, amelyet Andy McNab és Peter Grimsdale álmodott papírra. Bár a kötet önálló történetet mesélt el, az szoros összefüggésben állt a videojáték egyszemélyes kampányával, mondhatni, kiegészítette azt, bemutatta egy másik szemszögből. Aztán tavaly novemberben megérkezett az új videojáték, a Battlefield 4 is, amelynek kampánya az előző rész eseményeit követi. Nem kellett sokat várni az új kötetre sem, amely ezúttal a Battlefield 4: A háború küszöbén címet kapta, és ezúttal Peter Grimsdale egyedül vetette papírra.

Peter Grimsdale: Battlefield 4 [könyv]

A történet főszereplője a játékból is ismerős (bár ott nem igazán főszereplő) Lazlo Kovic, aki a CIA beépített ügynökeként az elmúlt néhány évet Sanghajban töltötte. Amennyire eleinte tartott ettől a küldetéstől, az évek során annyira vált e világ rabjává, lenyűgözte a régi kultúra, a kőkemény politikai vezetés és a mindent átható amerikanizmus különös egyvelege. Nem is nézik ezt jó szemmel a felső vezetésben. A sztori természetesen egy titkos akcióval indul, amely a kínai–észak-koreai határtól nem messze zajlik. A küldetés célja egy bizonyos összekötő megtalálása és kimenekítése az országból, ám nem árulok el vele nagy titkot, hogy az egész egy csapda, és a csapatot percek alatt elemeire cincálják. A kevés túlélő csak Kovic lélekjelenlétének köszönheti életét, aki kemény küzdelem árán visszajuttatja őket a kínai oldalra, ám a határ átlépésével nem biztos, hogy meg is menekültek. A történet később Kovic nyomozásával folytatódik, aki mindent elkövet, hogy felkutassa a balul sikerült akció felelőseit.

A könyv ugyanabban a stílusban íródott, mint az előző kötet, így akinek az tetszett, az bizonyára ezen is remekül fog szórakozni. Grimsdale igyekszik az akciójelenetek közötti részt is kellően izgalmassá tenni, miközben egyre jobban megismerjük Kovic sajátos világszemléletét és életét. A körülötte megforduló emberekre is nagy gondot fordít, amely sokat segít az események megismerésében, legyen szó Kovic instabil lábakon álló szerelmi életéről (már amennyire lehet azt szerelminek nevezni) vagy épp a saját maga által beszervezett társával alakuló kapcsolatáról. A szereplők mind kellően egyediek és furák ahhoz, hogy tökéletesen passzoljanak Sanghaj egyébként is nyakatekert világába.

A Battlefield 4: A háború küszöbén önálló regényként is remekül megállja a helyét, hiszen érdemben túl sok köze nincs az előző kötethez. Mindazonáltal mivel mindkét könyv az aktuális videojátékhoz kapcsolódik, így közöttük is van némi párhuzam, hasonlóság. Ez persze ugyanannyira köszönhető az író személyének, mint a történeteknek. Aki jól szórakozott a játék történetén, az valószínűleg a könyv sztoriját is élvezni fogja, amelyen emel a könnyed stílus és a feleslegesen nem túlbonyolított cselekmény is. Ám a témaválasztás miatt valószínűleg ez is erősen rétegmű lesz, ahogy az előző regény is volt. ■

hozzászólások (3)

stero
stero 2014.02.11. 20:32
Remélem a könyv is bugos. Pl ha ki akarod nyitni ledob a székről vagy valami.
GeryG
GeryG 2014.02.11. 20:34
Nem, én mindig ágyon fekve futtattam, úgy ment gond nélkül. ;)
Morello
Morello 2014.02.12. 09:12
:D:D:D
ajánlott olvasnivaló