Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

ISAW Advance és Extreme akciókamerák

Egy távol-keleti gyártó termékeit próbáltuk ki.

2014.04.03. 11:30 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Az utóbbi években robbantak be a köztudatba az akciókamerák, ezek az apró méretű, strapabíró, főleg (extrém) sportoláshoz használt videofelvevők. A kifejezetten erre szakosodott, és termékeivel talán etalonnak nevezhető (de legalábbis erős marketingjének köszönhetően a leginkább ismert) GoPro mellett számos gyártó képviseli magát ezen a piacon, különböző tudású és árcédulájú készülékekkel. A közelmúltban egy távol-keleti gyártó, az ISAW két modelljét próbálhattuk ki.

ISAW Advance és Extreme akciókamerák

A kisebbik típus az ISAW Advance nevet kapta, és sárga dobozát kibontva már elsőre is a GoPro Hero jut róla az ember eszébe, mivel nagyon hasonló, szögletes designt kapott a kamera. A fő különbséget a kamera hátán fedezhetjük fel: ezen bizony alapból megtalálható egy színes LED kijelző, ami sokat segít a kényelmes használatban. A koreai gyártó igen bőkezűen bánt a kiegészítőkkel, a dobozban rengeteg mindent találunk a kütyü mellett. A vízálló tok 60 méteres mélységig használható, de hátlapját lecserélhetjük egy nyitott változatra is, ha nem szükséges a vízállóság, csak egy masszív tok kell (például motorbiciklizéshez), cserébe valamivel több hangot tud rögzíteni a kamera. Emellett egy külön keretet is kapunk, amely úgy fogja meg a kamerát, hogy közben az összes csatlakozó elérhető marad rajta. (Egy ilyen nagyon jól jött volna a tavalyi 360 fokos fotózásnál...) A keretek rögzítéséhez különböző talpakat (sík ill. ívelt felületre, valamint fotósállványra is!), csuklókat és csavarokat kapunk, köztük egy-két olyan elemmel, amelyért a nagy konkurensnél akár 5-6 ezer forintot is elkérnek pluszban. (Amúgy a GoPro rögzítőelemeit használhatjuk az ISAW kameráihoz is, de fordítva nem működik a dolog.)

Sok gombot ezen se találunk, ami leginkább a vízálló ház minél masszívabb kialakításának érdekében volt leginkább szükséges. A beállítások kezelése emiatt az ISAW kamerák esetében is kissé macerás, sokat segít viszont a hátlapi LCD kijelző, amely sokkal több információt bír el, mint a GoPro Herók apró kijelzője. (És a felvételek visszanézésére is használható.)
Az 140 fokos látószögű optikával felvértezett ISAW Advance Full HD felbontású videofelvételt 30p és 25p módban tud, míg a maximális rögzítési sebesség 120 fps (ekkor 840*480-ra csökken a felbontás). 3,5 megapixeles állókép rögzítésére van lehetőség, emellett pedig timelapse felvételek is készíthetők, akár közvetlenül videofile-ba is. A fotókat microSD kártyára rögzíti a kütyü. Wifi ebben a modellben nincs. Ára 70 000 forint körül van.

ISAW Advance és Extreme akciókamerák

A nagyobbik modell az ISAW Extreme nevet kapta, és igazából technikai paramétereiben különbözik a fent bemutatott Advance változattól, a körítés szerencsére gyakorlatilag ugyanaz, a dobozban ugyanazokat a kiegészítőket találjuk meg itt is. Az objektív nagyobb látószögű, alapból 152 fokos, de átválthatunk 125 fokra is, ha nincs szükségünk nagy halszem optikára. Az érzékelő nagyobb felbontású fotózást tesz lehetővé: állóképből 12 megapixeleset készíthetünk. Full HD videót ez a kamera akár 60p-s módban is képes rögzíteni, 840*480-as méretnél pedig már 240 fps a maximális felvételi sebesség. További extra, hogy ebbe már wifit is beépítettek, amelynek segítségével androidos vagy iOS-hez készült applikáción akár messzebbről is nézhetjük a kamera képét (de persze ennek a hátán is van színes LCD kijelző). Az ISAW Extreme bruttó 100 ezer forint körüli áron kapható.

Az ISAW kamerák képminőségben ugyan elmaradnak valamennyire a GoPro Hero legújabb modelljeitől, ár-érték arányban azonban azok előtt járnak. A hátlapra került színes LCD kijelző kényelmesebbé teszi a kezelést, segíti a megfelelő képbeállítást és vissza is nézhetjük rögtön az elkészült felvételeket, emellett pedig az alapcsomag is több kiegészítőt tartalmaz. ■

ISAW Advance és Extreme akciókamerák

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló