Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

ISAW Advance és Extreme akciókamerák

Egy távol-keleti gyártó termékeit próbáltuk ki.

2014.04.03. 11:30 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Az utóbbi években robbantak be a köztudatba az akciókamerák, ezek az apró méretű, strapabíró, főleg (extrém) sportoláshoz használt videofelvevők. A kifejezetten erre szakosodott, és termékeivel talán etalonnak nevezhető (de legalábbis erős marketingjének köszönhetően a leginkább ismert) GoPro mellett számos gyártó képviseli magát ezen a piacon, különböző tudású és árcédulájú készülékekkel. A közelmúltban egy távol-keleti gyártó, az ISAW két modelljét próbálhattuk ki.

ISAW Advance és Extreme akciókamerák

A kisebbik típus az ISAW Advance nevet kapta, és sárga dobozát kibontva már elsőre is a GoPro Hero jut róla az ember eszébe, mivel nagyon hasonló, szögletes designt kapott a kamera. A fő különbséget a kamera hátán fedezhetjük fel: ezen bizony alapból megtalálható egy színes LED kijelző, ami sokat segít a kényelmes használatban. A koreai gyártó igen bőkezűen bánt a kiegészítőkkel, a dobozban rengeteg mindent találunk a kütyü mellett. A vízálló tok 60 méteres mélységig használható, de hátlapját lecserélhetjük egy nyitott változatra is, ha nem szükséges a vízállóság, csak egy masszív tok kell (például motorbiciklizéshez), cserébe valamivel több hangot tud rögzíteni a kamera. Emellett egy külön keretet is kapunk, amely úgy fogja meg a kamerát, hogy közben az összes csatlakozó elérhető marad rajta. (Egy ilyen nagyon jól jött volna a tavalyi 360 fokos fotózásnál...) A keretek rögzítéséhez különböző talpakat (sík ill. ívelt felületre, valamint fotósállványra is!), csuklókat és csavarokat kapunk, köztük egy-két olyan elemmel, amelyért a nagy konkurensnél akár 5-6 ezer forintot is elkérnek pluszban. (Amúgy a GoPro rögzítőelemeit használhatjuk az ISAW kameráihoz is, de fordítva nem működik a dolog.)

Sok gombot ezen se találunk, ami leginkább a vízálló ház minél masszívabb kialakításának érdekében volt leginkább szükséges. A beállítások kezelése emiatt az ISAW kamerák esetében is kissé macerás, sokat segít viszont a hátlapi LCD kijelző, amely sokkal több információt bír el, mint a GoPro Herók apró kijelzője. (És a felvételek visszanézésére is használható.)
Az 140 fokos látószögű optikával felvértezett ISAW Advance Full HD felbontású videofelvételt 30p és 25p módban tud, míg a maximális rögzítési sebesség 120 fps (ekkor 840*480-ra csökken a felbontás). 3,5 megapixeles állókép rögzítésére van lehetőség, emellett pedig timelapse felvételek is készíthetők, akár közvetlenül videofile-ba is. A fotókat microSD kártyára rögzíti a kütyü. Wifi ebben a modellben nincs. Ára 70 000 forint körül van.

ISAW Advance és Extreme akciókamerák

A nagyobbik modell az ISAW Extreme nevet kapta, és igazából technikai paramétereiben különbözik a fent bemutatott Advance változattól, a körítés szerencsére gyakorlatilag ugyanaz, a dobozban ugyanazokat a kiegészítőket találjuk meg itt is. Az objektív nagyobb látószögű, alapból 152 fokos, de átválthatunk 125 fokra is, ha nincs szükségünk nagy halszem optikára. Az érzékelő nagyobb felbontású fotózást tesz lehetővé: állóképből 12 megapixeleset készíthetünk. Full HD videót ez a kamera akár 60p-s módban is képes rögzíteni, 840*480-as méretnél pedig már 240 fps a maximális felvételi sebesség. További extra, hogy ebbe már wifit is beépítettek, amelynek segítségével androidos vagy iOS-hez készült applikáción akár messzebbről is nézhetjük a kamera képét (de persze ennek a hátán is van színes LCD kijelző). Az ISAW Extreme bruttó 100 ezer forint körüli áron kapható.

Az ISAW kamerák képminőségben ugyan elmaradnak valamennyire a GoPro Hero legújabb modelljeitől, ár-érték arányban azonban azok előtt járnak. A hátlapra került színes LCD kijelző kényelmesebbé teszi a kezelést, segíti a megfelelő képbeállítást és vissza is nézhetjük rögtön az elkészült felvételeket, emellett pedig az alapcsomag is több kiegészítőt tartalmaz. ■

ISAW Advance és Extreme akciókamerák

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.