25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Crusader Kings II: Rajas of India

Indiát és lakóit hozta el az újabb kiegészítés.

Írta: TheHolyOne

Egy újabb nagyobb lélegzetű DLC érkezett a Crusader Kings II-höz. Legutóbb a The Old Gods volt, ami ilyen látványosan átformálta a játékot. Akkor ezt játszható pogányokkal és egy teljesen új bookmarkkal érték el, csak hogy a legfontosabbakat említsem.

Crusader Kings II: Rajas of India

A Rajas of Indiában (RoI), ahogy a név is sugallja, kibővítették a térképet, így magába foglalja az egész indiai szubkontinenst, Közép-Ázsiát, és kapott egy kis szeretetet Etiópia környéke is. Hajózható lett a Vörös-tenger, az öböl és India partvidéke is. Erre korábban azért nem volt mód, mivel Szuezi-csatorna nem lévén két egymástól elzárt tengeri zóna jött volna létre, és ezzel az MI eddig nem tudott megbirkózni. A nagyobb térkép (400+ új provincia) több karakterrel is jár, amit a játéknak kezelnie kell. Ezért újraoptimalizálták a több mint két éve megjelent játék kódját, hogy a sebességén minél kevésbé érződjön a megnövekedett játszótér hatása. Én ugyan nem tapasztaltam lassulást, de low-end gépeken panaszkodtak teljesítménycsökkenésről.

Crusader Kings II: Rajas of India

A térkép maga része az alapjátéknak, az ingyenes patch-ben válik elérhetővé, maga a RoI DLC „csak” ahhoz kell, hogy játszhatóak legyenek az új indiai karakterek, amelyekből három új vallásnyi található. A hinduk hasonlítanak legjobban az európai feudális államokra, kivéve a kasztrendszert. Egy karakter kasztját egy trait jelöli, és ha olyannal keveredünk (pl. házasság), aki nem a saját kasztunkba tartozik, azt más hinduk (például vazallusaink) nem nézik jó szemmel. A buddhistáknál már nincs kasztrendszer. Egy buddhista uralkodó szabadon kijelölheti utódját gyermekei közül (ami egy rendkívül hatékony eszköz), és könnyen terjeszkedhet más indiai vallások rovására, szent háborúval azonban csak egy provinciát (county) célozhat a normális hercegség (duchy) helyett. A harmadik vallás a jain, amely a hinduizmus egy ősibb formája. Itt sincs kasztrendszer, viszont csaknem teljesen ki vannak zárva a támadó háborúkból, végtére is ez egy békés vallás. Olyannyira, hogy nincs opinion penalty a más vallású vazallusokkal vagy nagyobb revolt risk a más vallású provinciákban. A három vallásnak közös gyökerei, történelme van, így van átjárás közöttük. Minden uralkodó életében egyszer dönthet úgy, hogy áttér a másik két vallás egyikére, vagy a saját vallásának egy másik irányzatára. Mindezeken túl meg kell említenem azt a dolgot, amivel az egész DLC-t reklámozták, mégpedig az elefántokat. Indiai uralkodók építhetnek olyan épületet és kíséretet, ami félelmetes harci elefántokat ad a hadseregnek melyek a térképen is megjelennek sprite-ként.

Crusader Kings II: Rajas of India

Az új tartalmon kívül ráncfelvarráson esett át a muszlim dekadenciarendszer is. Már nem generál automatikusan dekadenciát dinasztiánk minden felnőtt férfi tagja, hanem csak a ténylegesen dekadenssé váló egyének, és mi is csak ellenük léphetünk fel: vagy meggyőzzük őket egy életmódváltásról vagy bebörtönözzük őket.

Crusader Kings II: Rajas of India

Nem tudok elmenni szó nélkül amellett, hogy a Rajas of India a megjelenésekor nagyon bugos volt. Amikor a fejlesztői naplókban olvastam az egyes új feature-ökről, az jutott eszembe, hogy milyen látványos módokon fogja ez tönkrevágni a játékot. És bejött. Olyan bugok csúsztak át a minőségellenőrzésen, amelyek néhány óra játék után nyilvánvalóvá kellett hogy váljanak. A cikk írásakor már megjelent egy patch és egy hotfix, amelyek minden lényeges problémát orvosoltak. Az első javításra azonban két hetet várni kellett. Meggyőződésem, ha a megjelenést ezzel a két héttel arrébb teszik és az időt tesztelésre fordítják, a csúszás miatti bosszankodás kisebb lett volna, mint amit a bugok okoztak.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Crusader Kings II
  • Crusader Kings II
  • Crusader Kings II
  • Crusader Kings II
  • Crusader Kings II

Crusader Kings II

Platform:

Kiadó: Paradox Entertainment

Megjelenés: 2012. február 14.

» Tovább a játék adatlapjára

TheHolyOne

TheHolyOne
Baldur's Gate és Drangleic veteránja, a kollégái szerint egy „elvetemült stratéga”. Immár nem csak a Crusader Kingsben nevel gyereket.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!