25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Film

Liza, a rókatündér [film]

Egy kellemes abszurd mese elevenedik meg a mozivásznon, igazán hangulatos látványvilággal.

Írta: Dino 9 hozzászólás

A magyar filmekről az utóbbi évek során inkább a gyengébb alkotások jutnak az emberek eszébe, igaz, lehet, hogy nem is véletlenül. Azonban emellett újabban egyre több igényes alkotás is a mozikba kerül, még ha ritkán is. Ujj Mészáros Károly első nagyjátékfilmje az utóbbiak közé tartozik.

Liza, a rókatündér [film]

A Liza, a rókatündér egy mese, mégpedig az abszurd humorral átitatott, szürrealitással is erősen játszó fajtából. A történet Csudapesten játszódik, amely nyomokban emlékeztet Budapestre, de persze igazából mégsem az. A díszletek és ruhák leginkább a ’70-es évek világát tárják elénk, benne fura és különc szereplőkkel. A 30 éves főszereplő, Liza (Balsai Móni) ápolónőként vigyáz a volt japán nagykövet lebénult özvegyére (Molnár Piroska), miközben egy japán könyvet olvasgatva álmodozik arról, hogy egyszer csak rátalál az igaz szerelem. Van egy képzeletbeli barátja is, Tomy Tani japán énekes szelleme (David Sakurai), akit persze rajta kívül senki se lát – azonban amikor Liza randizgatni kezd, Tomy féltékennyé válik, a lány körül pedig elkezdenek hullani a férfiak. (A film végére szinte nincs már olyan hely a lakásban, ahol ne lenne a földön egy hulla fehér ragasztós körvonala.) Liza következtetése persze mi más lenne, minthogy bizonyára a japán mondavilág rókatündére lett belőle, és emiatt hal meg mindenki, aki közeledni próbál hozzá. További részletekbe nem is mennék bele, ez egy olyan film, amit tényleg látni kell.

Liza, a rókatündér [film]

Ami elsőre megragadja az embert, az a látványvilág. Remekül megkomponált képek, stílusos díszletek – valami hasonló az összhatás, mint például a Holdfény királyság (Moonrise Kingdom) vagy A Grand Budapest Hotel (The Grand Budapest Hotel) filmekben. (Gondolkodtam is azon, hogy fel kéne tenni Ujj Mészáros Károlynak a nagy kérdést: Ki a kedvenc rendezője, és miért pont Wes Anderson? ;-) ) Már a trailerekben is ez fogott meg legjobban, és ahogy közelgett a bemutató hete, úgy vártam egyre jobban a filmet.

Liza, a rókatündér [film]

A második az eltúlzottan szélsőséges, de pont emiatt igazán mókás karakterek (akikről néha a Coen testvérek filmjeinek hétköznapi hősei juthatnak eszünkbe). Liza, a naiv egyszerű lány, aki a Cosmopolitanből tanulja a csábítás trükkjeit, pénz híján pedig a függönyt áldozza be csipkeruhájának elkészítéséhez. Zoltán zászlós (Bede-Fazekas Szabolcs), a feltörekvő helyszínelő, a finn westernzene egyetlen rajongója az országban, akit semmi se – még lyukas zoknijai sem – tántorít el attól, hogy megfejtse a rejtélyt a gyilkosságok mögött. Károly, a gourmet-ságot meglehetősen félreértelmező özvegyember (Cserna Antal), akinek kedvencei között a juharszirupos pontyot és a csülkös csokipudingot találjuk meg, és miután mindezeket tányérja fölé hajolva felhabzsolta, kávéjába is inkább uborkalevet kér. Vagy említhetnénk még a nyomozást vezető Ezredest (Reviczky Gábor), aki csak belekezdeni képes a közmondásokba, majd zavarában inkább káromkodik egyet.

Liza, a rókatündér [film]

Végül pedig mindenképpen kiemelendő még a zene, amelyhez a fő irányt a több szálon is megjelenő japán vonal szolgáltatja. Azonban ahelyett, hogy meglévő számokat vettek volna elő, Tövisházi Ambrust (művésznevén Erik Sumo) kérték fel, hogy írjon dalokat Tomy Taninak. Az eredmény pedig ezen a téren is remek, nagyon jól passzolnak a számok a filmhez (amúgy Erik Sumo énekelte fel azokat, például ezt).

Liza, a rókatündér [film]

És már csak egyetlen közmondás maradt így a cikk végére: az igazán jó magyar film ritka, mint a... ehh, a k#&$#&$ @#^%$^.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Liza, a rókatündér [film]
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Gobiakos
Gobiakos [13197]
Kedd óta már én is tudom, hogy mi vette rá Dino-t arra, hogy sok-sok teendője mellett eme kritika megírására is időt szakítson. Remek film lett! :-)
totyak
totyak [445]
Hosszú évek óta az első magyar film, aminél látom a reményt és úgy érzem érdekel is. Szerintem meg is fogom nézni.
Christoph
Christoph [4806]
Szerintem még véletlen sem kell "nyugatiasnak" lennie a magyar filmnek, ne is legyen az. Ki kéne alakítani egy saját nyelvet. Ott vannak a minőségi román, lengyel, orosz stb. filmek. Ezek sem nyugatiasak, pl. most az Ida két Oscar jelölést kapott. Egy lengyel apáca lelki vívódásait mutatja fekete-fehérben. Isten őrizz, hogy arra az útra lépjünk, mint Antal Nimród, aki elkezdett másodvonalbeli amerikai-típusú filmeket forgatni egy nagyszerű Kontroll után.

A színházi színészekkel kapcsolatban egyetértenék, mert ez tényleg marha idegesítő tud lenni DE: azért a szocializmus filmgyártása ontotta magából a zseniális alkotásokat Törőcsik Marival, Őze Lajossal, Latinovitscsal, Garas Dezsővel stb. akik színházi színészek voltak... Nem tudom hol a hiba. Igaz most közel nincs a szakmában egy Fábri Zoltán szintű zseni. (pl. Pálffy György meg Hajdú Szabolcs épp ügyesek, de azért na)
Lovi Tommy
Lovi Tommy [8084]
A Feher Isten pont a tulhypeolt, megis gyengere sikerult filmek koze tartozik :/
daemoonhunter
daemoonhunter [1587]
-T0ng-

Pont, hogy azt a filmes iskolát kéne visszahozni/korszerűsíteni, bár az óriási munka, pénz, de most talán hátha. Hála az égnek kezdenek eltűnni az utóbbi évek legnagyobb kártevői, akik akik csak szimplán "művészek" vagy még annyi sem, nulla tudással, összelopkodott megoldásokból barkácsolt valamikkel. Zseniális egyébként, hogy többek között már a 30-40 es években mennyire szórakoztató, okos filmek születtek, stílusos kamerabeállásokkal, vágásokkal, a karakterekről nem is beszélve(bár akkor még nem volt tré ha valami "csak" film akart lenni, és csak a színháziasságban rugaszkodott el a mindennapi élettől). Szóval szerintem simán kreatív a "klasszikus" magyar iskola, pontosan azért mert innen onnan merítettek és hatalmas tudásanyag gyűlt össze, ebből adódóan kiváló szakemberek kerültek ki, akik közül sokan sajnos már nem élnek.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (9 db)