Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Rendezvények

PlayIT 8.3: Szeged

A rendezvény harmadik vidéki helyszínén jártunk.

2015.09.30. 11:50 | szerző: Zoo_Lee | Rendezvények

A hazai játékosközösség olyan iramban növekszik, amilyenre évekkel korábban sosem számítottam volna. A PlayIT rendezvény nemcsak többszörösen kinőtte magát (az idei második nagy, kétnapos rendezvény már a Hungexpo területén fogja várni a játékosokat), de idén már ellátogatott vidéki nagyvárosokba is. TheHolyOne kollégám májusban beszámolt a debreceniről, én pedig szeptember 12-én Szegeden, a Baumax egykori épületében vehettem szemügyre, hogyan fogadják a vidéki játékosok a pesti őrület kissé tömörebb, rövidebb változatát.

PlayIT 8.3: Szeged

Odaérkezésemkor egy kis bajban voltam, mivel hiába tanulok Szegeden már öt éve, halvány fogalmam sem volt, hol volt az egykori barkácsáruház. Szerencsére az útvonal követhetőbb volt, mint egy este leszálló repülőgép számára a kifutópálya: játékosok tucatjai haladtak előttem a bejárat felé, közöttük sokan olyanok is, akik még a pesti PlayIT-en sem jártak, és kíváncsian várták, mit nyújt egy ilyen játékosrendezvény. A nyitás előtt alig negyed órával értem el a bejárathoz, ahol ekkor már hatalmas, tömött sorban várakoztak a játékosok.

PlayIT 8.3: Szeged

A VIP-bejáraton át nyitás előtt bejuthattam, és még a tömeg beengedése előtt gyorsan körbenézhettem. A nagy kiadók többsége képviselve volt, és lehetőség nyílt számtalan új vagy megjelenésre váró játék kipróbálására is, mint a Mad Max, a Gears of War Ultimate Edition, a Metal Gear Solid V és a Guitar Hero Live. A programok egy jelentős része a meghívott youtuberekre épített – többek között a Gameday Iroda, Viktória és GoodLike is kint volt, illetve a League of Legends bajnokságot is kötelezően megrendezték a szervezők. A GameStar színpadon különböző versenyek mellett még olyan játékokból is láthattunk bemutatót, mint a NeocoreGames által fejlesztett Warhammer: 40.000 – Inquisitor: Martyr.

PlayIT 8.3: Szeged

A délelőtt 10-es nyitást követően a tömeg elárasztotta a termet, a konzolok előtt gyakran 20-30 perces sorok kígyóztak, míg az olyan érdekességeket, mint a kipróbálható Oculus Rift, átláthatatlan embertömeg takarta. Néhány kör megtétele, és egy kis cosplay fotózás után ekkor folyamodtam a gamescomon kifejlesztett taktikámhoz: megcéloztam a nem feltétlenül játékokkal foglalkozó, illetve valamilyen speciális csapat/egyesület által üzemeltetett standokat. Az első ezek közül a ReGaMex volt, akiknél egy ismerősömmel le is ragadtunk egy elég kőkorszakinak tűnő Pong gép előtt. Ezen kívül kivitték az összes jelentősebb konzolt, a klasszikus Nintendótól a Commodore 64-en (Wizard of Wor) át a Sega Mega Drive-ig, a játék után pedig pár kérdés erejéig elkaptam a gépek körül segédkező Szakács Gábort (Sakmant), a kiállítás egyik szervezőjét. Elmondta, hogy igyekeztek ismertebb, populáris játékokat kihozni a rendezvényekre, ráadásul a debreceni állomáson már kitapasztalták, hogy hatalmas siker, ha klasszikus verekedős játékokat is tesznek a gépekre (Szegeden a régi Killer Instinct és Mortal Kombat is játszható volt). Az elmúlt években az érdeklődés is egyre nagyobb lett a projekt iránt, a gépeket nemcsak azok az idősebb játékosok nyúzták, akiknek ezek a klasszikus konzolok jelentették a gyerekkort, a fiatalabb generáció is egyre jobban érdeklődik a számukra már kőkorszakinak számító játékok iránt. Természetesen kint lesznek a budapesti PlayIT-en is, még több régi konzollal és játékkal.

PlayIT 8.3: Szeged

A VIP-bejárat mellett fedeztem fel a Blueprint csapatát, akik 3D-nyomtatók forgalmazásával, illetve 3D-modellek tervezésével, elkészítésével foglalkoznak, a PlayIT-en pedig élőben demonstrálták a folyamatot azoknak, akik még csak hallásból ismerték a technológiát. Bár a fővárosban egyre ismertebb a 3D-print, és egyre több az érdeklődő, illetve ezzel foglalkozó cég és magánszemély, addig a vidéki PlayIT-eken még volt, aki mikrohullámú sütőnek nézte a kiállított nyomtatót... A standjuk viszont szép számmal vonzotta az érdeklődőket, akik meg is vásárolhatták a gép által élőben kinyomtatott díszeket, Minecraft-bábukat, játékfegyvereket, a standnál álló munkatársak pedig készségesen válaszoltak a kérdésekre.

PlayIT 8.3: Szeged

Végül a logiscool standját vettem szemügyre, ahol a szervezők kipróbálható robotpárbajjal csábították a játékosokat. A logiscool egy számomra eddig ismeretlen kezdeményezés, egy olyan iskola, amely kifejezetten a programozásra fókuszál, a beiratkozók pedig egészen kezdő szinttől eljuthatnak az olyan ismert, széles körben használt programnyelvek ismeretéig, mint a Javascript, a C#, és specializálódhatnak olyan területekre is, mint a robottervezés vagy a játékkészítés. Az országban már 16 iskolát működtetnek, szeptember végétől pedig Szegeden is indítanak oktatást, amelyre ráadásul szép számmal jelentkeztek fiatalok elég széles korosztályból.

PlayIT 8.3: Szeged

Nem sokkal a logiscoolos beszélgetés, néhány játék kipróbálása, valamint néhány viszonylag gyorsan elérhető konzol nyúzása után zártam a napomat. A véleményem a szegedi PlayIT-ről összességében pozitív: a szervezők nagyon lelkiismeretes munkát végeztek, remek programokat állítottak össze, és nem tudom kihangsúlyozni, milyen nagy dolog az, hogy idén a rendezvény már a nagyobb vidéki városokat is elérte. Csak remélni tudom, hogy a tendencia jövőre is folytatódni fog, és a vidéki játékosok is egyre nagyobb, látványosabb, színvonalasabb alkalmakon vehetnek majd részt. Talán egyedül a színpadok elhelyezését kifogásoltam egy kicsit: a GameStar színpad, a ruhatár, az Oculus Rift, a büfé mind nagyjából egy helyre lett pakolva, ahol a tömegtől néha mozdulni sem lehetett, míg az épület távolabbi részei szinte kihaltnak tűntek. Ez azonban kétlem, hogy bárkit is zavart volna, és remélem, hogy egy éven belül ismét beszámolhatok a szegedi PlayIT-ről. ■

PlayIT 8.3: Szeged
PlayIT 8.3: SzegedPlayIT 8.3: SzegedPlayIT 8.3: SzegedPlayIT 8.3: SzegedPlayIT 8.3: SzegedPlayIT 8.3: SzegedPlayIT 8.3: SzegedPlayIT 8.3: Szeged

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló