Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Uncharted: The Nathan Drake Collection

Gyűjteményes kiadás PS4-re az első három részből.

2015.10.01. 11:20 | szerző: GeryG | Ismertető/teszt

Jövő tavasszal érkezik PlayStation 4-re a Nathan Drake történeteit lezáró Uncharted 4: A Thief's End, azonban addig se kell a PS4-tulajoknak unatkoznia, ha esetleg kihagyták volna valamelyik kalandot. Napokon belül megjelenik ugyanis az első három epizódot tartalmazó, 1080p/60 fps-re felhúzott gyűjteményes kiadás, amelyről GeryG készített videoismertetőt.

Uncharted: The Nathan Drake Collection

A Naughty Dog talán legismertebb sorozata az Uncharted, amely eddig három epizódot élt meg – mindet PlayStation 3-on. Mivel a stúdió jelenleg a negyedik részen dolgozik, a nyáron bejelentett gyűjteményt, az Uncharted: The Nathan Drake Collectiont kiadták a Bluepoint Gamesnek. A kizárólag PlayStation 4-re készült csomagban az első három játék, az Uncharted: Drake’s Fortune, az Uncharted 2: Among Thieves és az Uncharted 3: Drake’s Deception kapott helyett.

Uncharted: The Nathan Drake Collection

A The Nathan Drake Collectiont tulajdonképpen a manapság divatos remastered, enhanced vagy ultimate editionök közé sorolhatjuk, hiszen a játékok eredetileg az előző konzolgenerációra jelentek meg, most pedig némi grafikai tuning mellett az aktuális generáción teszik tiszteletüket. Sajnos az elmúlt időszakban hiába lett nagy divat az efféle újrakiadások készítése, ezek zöme alig szépül valamit, sokszor érződik rajtuk, hogy a kiadók csak szeretnék újra eladni azt, ami egykor nagy siker volt. Szerencsére az Uncharted esetében nem ez a helyzet. Az új kiadás ugyanis kifejezetten sokat szépült kezdve az eredeti 720p-s felbontás 1080p-re emelésével és a teljesítmény stabil 60 fps-re belövésével. Emellett a legszembetűnőbb javulás a textúrák minőségében figyelhető meg, e téren szépült a legtöbbet Nathan három kalandja. Ezeken túl a vizuális effektek, mint a fények és árnyékok is megszépültek.
A grafikai javulás egyébként érthetően az első rész esetében a legszembetűnőbb, hiszen az eredetileg nyolc éve, 2007-ben jelent meg, és a sorozatra eddig is a határozott grafikai fejlődés volt jellemző. Így elmondható, hogy a harmadik rész már egész közel áll ahhoz, amit ez az új kiadás nyújt, de persze itt is jól megfigyelhetőek bizonyos finomítások.

Uncharted: The Nathan Drake Collection

Játékmenet terén nem sokat változtak a játékok, ami jó és rossz hír is egyben. Jó hír, mivel ami eddig remekül működött, az most is jól működik, ami viszont régen nehézkes volt, mint a lövöldözős részek (amik hírhedten nehezek voltak néhol), azok most is azok. Cserébe viszont a mászkálós-ügyességi részek most is jók és szórakoztatóak, ahogyan a feladványok és fejtörők is kellő kihívást nyújtanak. Ha valaki még nem játszott korábban egyik résszel sem (a Naughty Dog szerint a PS4 játékosok 80%-ról elmondható ez), azokra kifejezetten kellemes rejtvények várnak, de a veteránok is könnyen azon kaphatják magukat, hogy egy-egy feladványra már nem emlékeznek – így jártam én is.

Uncharted: The Nathan Drake Collection

Szerencsére néhány érdekes újdonság is akad. Ezek közé tartozik a mindhárom játékban elérhető Speedrun játékmód, amely tulajdonképpen a kampány egyes fejezeteinek időre történő teljesítését jelenti. A jobb felső sarokban megjelenik egy stopper (ami, ha korábban már próbálkoztunk, akkor az addigi legjobb időnket is mutatja), ezen pedig figyelhetjük, hogy mennyi idő alatt érünk a szakasz végére. Ennél valamivel érdekesebb a fotó mód, amit egyetlen billentyű lenyomásával el is érhetünk. Itt egész sok beállítást és szerkesztési opciót találunk, így kifejezetten látványos képeket készíthetünk a játékok legemlékezetesebb pillanatairól. Végül érdemes megemlíteni a két új nehézségi fokozatot. A teljesen kezdőknek vagy a csatákra energiát és időt pazarolni nem szándékozóknak szól a felfedező szint, ahol tulajdonképpen csak hátra kell dőlnünk és élveznünk a történetet. A lövöldözős részeket szinte lehetetlen elrontani, de az ügyességi részek azért okozhatnak még meglepetést. A veteránokra is gondoltak, számukra egy brutálisan nehéz fokozat vár, ahol minden megtett méterért vért kell izzadni.

Uncharted: The Nathan Drake Collection

Az Uncharted: The Nathan Drake Collection tehát azon újrakiadások közé tartozik, amelyek joggal követelnek helyet maguknak a boltok és a rajongók polcain. Nem csak megszépültek az eddig is remek játékok, de néhány újdonsággal is bővültek. Emellett a megjelenés időzítése sem véletlen, hiszen a negyedik rész előtt még kényelmesen teljesíthetjük az első hármat, ha szeretnénk feleleveníteni őket, vagy pótolni szeretnénk korábbi hiányosságainkat. Kellemes felvezetés ez az Uncharted 4: A Thief’s End előtt.

Az Uncharted: The Nathan Drake Collection újításainak listája:

 • 1080p felbontás 60 fps-sel mindhárom rész esetében
 • Felturbózott grafika
 • "Brutal" nehézségi fokozat: a "Crushing" fokozatnál is nehezebb játékmód
 • Speed Run: időzítő méri a játék teljesítését
 • Explorer Mode: jelentősen csökkentett nehézségi fokozat kezdőknek
 • Fotó mód
 • Módosított és új trófeák mindhárom játékban
 • Új feloldható skinek, pl. Elenával és Sullyval is lehet játszani
 • Újramasterelt zene 7.1-es surround hangzással
 • A gyűjtemény vásárlói december 4-13. között részt vehetnek az Uncharted 4: A Thief's End multiplayer bétájában

értékelés

Uncharted: The Nathan Drake Collection

Uncharted: The Nathan Drake Collection
Pozitívumok
 • Egy csomagban a három játék
 • Tisztes grafikai tuning
 • Fotó mód
Negatívumok
 • A régről ismert hibákat nem nagyon javították
Uncharted: The Nathan Drake Collection
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Uncharted: The Nathan Drake Collection

hozzászólások (4)

Creativ3Form
Creativ3Form 2015.10.01. 21:12
Jóféle, és THX érte. :-) Várom már nagyon a jövőhetet, alig várom már, hogy újra kitolhassam. Az első részt ráadásul jó rég toltam ki, szóval ott majd lehet nekem is előjön amit mondtál, hogy újra kell tanulnom egy-két dolgot, rejtvényt. :-D
gregmerch
gregmerch 2015.10.02. 10:36
Összesen az első részt nem toltam végig, a többi (nekem) 3 megvolt. A Golden Abyss bizony nagyon jól sikerült! Emlékszem, a Vitához vettem nyitócímként, és gyakorlatilag egy szuszra (na jó, kettőre) játszottam végig. Abszolút méltó része a sorozatnak az is, és szuperül használja ki a Vita képességeit. Ezért sajnálom kicsit, hogy azt nem tették végül bele a fejlesztők, de ettől függetlenül én is nagyon várom már ezt az ütős kis csomagot :-).
gregmerch
gregmerch 2015.10.06. 13:42
Bakter, most szóltak a boltból, hogy késik két napot, így holnap helyett csak pénteken mehetek érte :-(... Ez most nem esett jól :-(.
balays82
balays82 2015.10.06. 16:25
Nekem meg pont fordítva van. Csak péntekre vártam, de szóltak, hogy holnap érkezik. Igaz, hogy nem az eredetileg rendelt Special Edition, mert annak a megjelenési időpontja állítólag bizonytalanná vált, de cserébe a normál kiadásra adtak kedvezményt, így összességében elég jól jártam.
ajánlott olvasnivaló