Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Canon PowerShot G3 X

25-szörös zoom egy 20 megapixeles fényképezőgépben.

2015.11.17. 11:20 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A kompakt és tükörreflexes fényképezőgépek közti rés betöltésére született meg az ún. bridge gépek kategóriája. Az ebbe tartozó, DSLR-eknél kisebb méretű, a kompaktoknál ugyanakkor jóval több beállítási lehetőségekkel rendelkező digitális fotómasinákat fix objektívvel szerelik fel, jellemzően megfelelően nagy zoomtartománnyal, hogy minden célra használható legyen. Erre a piacra érkezett nemrég a Canon PowerShot G3 X, amelyet mi is kipróbáltunk.

Canon PowerShot G3 X
Canon PowerShot G3 X

A PowerShot G sorozata 15 évvel ezelőtt indult útjára, a G1 modellel. Egy 3,3 megapixeles érzékelőjű, 42 dekás gép volt ez, háromszoros zoomátfogású objektívvel. Egy évvel később követte a G2, ez volt életem első digitális fényképezőgépe, amelyet kihajtható kijelzőjével nagyon szerettem, és egészen addig használtam, míg át nem tértem a DSLR kategóriára. Így aztán különösen kíváncsi voltam a PowerShot család legújabb darabjára, a G3 X-re (trükkös ez a számozási megoldás... :-) ), amely egészen óriási zoomátfogású objektívet kapott: a 25-szörös optika kisfilmes rendszerre átszámítva 24-600 mm-es lencsének felel meg, azaz elég széles látószögtől indul, a másik vége pedig óriási teleobjektívet jelent. 24 mm-en 2.8-as, míg teljes zoomon 5.6-os fényerejű az objektív, ráadásul pedig képstabilizátort is beépítettek. A mögötte helyet foglaló szenzor 1 hüvelykes méretű, 20,2 megapixeles.

Canon PowerShot G3 X
Canon PowerShot G3 X és G7 X

A PowerShot G3 X nem az a gép, amit az ember zsebre vág, cserébe ugyanakkor nagyon kényelmes megoldás, hogy egyetlen objektívvel ilyen széles zoomtartomány érhető el. További lehetőségei és funkciói miatt pedig egy jól használható masinához volt dolgunk. A kihajtható kijelző felfele és lefele is dönthető, így akár a földre téve, akár fejünk fölé emelve is kényelmesen fotózhatunk, és ez sokat segít a fényképek komponálásakor (igaz, az optikai kereső lemaradt a gépről, maximum külön vásárolhatunk hozzá EVF-et, azaz elektronikus keresőt, ami a vakupapucsra lehet illeszteni). A gépbe SD, SDHC vagy SDXC memóriakártyát rakhatunk, találunk rajta távkioldó-, fülhallgató- és mikrofon-csatlakozást is, valamint USB és mini HDMI portokat. Egy viszonylag magasra kiugró vakut szereltek bele, akinek pedig ez nem lenne elég, külső vakut is rakhat rá. Beépített wifivel is rendelkezik, amelynek köszönhetően egyrészt egyszerűen tölthetjük fel a felhőbe képeinket, de akár távoli vezérlést is lehetővé tesz az ingyen letölthető Camera Connect alkalmazással.

Canon PowerShot G3 X
Canon PowerShot G3 X és G7 X

A gép kezeléséhez rengeteg gombot és tekerőt kapunk, ráadásul az LCD-kijelző érintőképernyős. Több testre szabási lehetőséget is kapunk, így például három tekerőt (egy az objektíven, egy a mutatóujjnál és egy a hüvelykujjnál) és négy programozható gombot állíthatunk be tetszésünk szerint (igaz, vannak kötöttségek, a zoom például csak az egyik racsnis tekerőre rakható, ráadásul fix fokozatai vannak ilyenkor a zoomnak – de még mindig jobb megoldás lehet néha, mint a kétirányú billenőkapcsoló használata). Egy külön tekerőt kapunk még az expozíció-kompenzációhoz is. A sok vezérlőgomb ellenére szerencsére elég kényelmes fogása van a gépnek nagy mérete ellenére is. Az összeszerelés egyetlen furcsasága talán az volt, hogy ha kicsit megráztam a gépet kikapcsolt állapotban, az objektív belseje kissé zörgött.

Canon PowerShot G3 X
Széleslátószögű állás. Figyelem, nagy méretű eredeti kép (7 MB)!

Természetesen filmezésre is alkalmas a G3 X, Full HD felbontással akár 50/60 fps-es felvételt is készíthetünk vele. A képminőség mind fotózásnál, mind filmezésnél nagyon jó volt, a manuális beállítások pedig maximális kontrollt tesznek lehetővé a felvételek készítése során. Az extra funkciók között találtunk pár érdekeset is, ilyen például a témakövetés, amely például egy kiválasztott arcot követ, és ha kimegy a képből, hátrazoomolással próbálja megtalálni újra. De praktikus volt a testre szabható időzítő is, amelyben nemcsak azt adhatjuk meg, hogy hány másodperc után készüljön a felvétel, hanem hogy egymás után mennyit készítsen (így jobban elkerülhető, hogy valaki pont akkor pislog egyet). Egy kicsit talán érthetetlen opció volt a kreatív sorozatkép-készítés, amely egy gombnyomással több képet ment el, mindenféle effektel és képkivágással operálva – mindezt egy fotófeldolgozó programban saját szájízünk szerint elvégezhetjük, nem sikerült rájönni, miért lenne jobb egy automatára bízni...

Canon PowerShot G3 X
Teljes zoom. Figyelem, nagy méretű eredeti kép (7 MB)!

A tesztre egy másik fényképezőgép is érkezett hozzánk, mégpedig a G3 X kistestvérének nevezhető PowerShot G7 X (a számozás így ne tévesszen meg senkit). Ez jóval kisebb, 4,2-szeres (kisfilmes méretre átszámítva 24-100-as) objektívet kapott, viszont jobb, 1.8-2.8-as fényerővel, és cserébe mérete is kisebb, akár könnyedén zsebre is vághatjuk. A képstabilizáló szerencsére nem maradt ki belőle, de például kijelzője csak felfelé hajtható, és ne keressünk rajta vakupapucsot és mikrofonbemenetet se. Szerencsére fotózási és filmezési minősége ennek se marad el a G3 X-től (köszönhetően többek közt az azonos, 1 hüvelykes, 20,2 megapixeles szenzornak), és ezzel is tudunk Full HD 60 fps-es videofelvételeket készíteni. A nagy fényerejű optika pedig sokat segíthet gyenge fényviszonyok között.

Canon PowerShot G3 X
Figyelem, nagy méretű eredeti kép (7 MB)!

A Canon PowerShot sorozatának nálunk járt két tagja jól működő, kiváló képminőségű gépeknek bizonyultak a kipróbálás során. Időközben pedig két újabb modellt is bejelentett a japán gyártó, a G7 X utódjának tekinthető G5 X-et, amely már elektronikus keresővel is rendelkezik, valamint a valamivel gyengébb optikát (24-84 mm, F2-4.9) és rögzített LCD kijelzőt kapott, de kompaktabb méretű G9 X-et. ■

Canon PowerShot G3 X

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló