Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Regalia: Of Men and Monarchs

Regalia: Of Men and Monarchs

Sokféle műfaj keveredik a Pixelated Milk játékában.

2017.05.31. 21:25 | szerző: Phoenix | Ismertető/teszt

A lengyel Pixelated Milk kicsiny csapata Kickstarteren gyűjtötte össze a szükséges pénzt játékához, a klasszikus JRPG-k előtt tisztelgő Regalia: Of Men and Monarchshoz. A kért összeg több mint dupláját, 90 ezer dollárt dobtak össze a lelkes játékosok, nemrég pedig be is fejeződött a fejlesztés.

Regalia: Of Men and Monarchs

A játékban Kay Lorent alakítjuk, a Loren ház utolsó sarját. Apánk a halálos ágyán árulja el nekünk, hogy tulajdonképpen az ascaliai királyság jogos uralkodói vagyunk. Felkerekedünk hát két lánytestvérünkkel, valamint hű testőrünkkel, hogy felderítsük, hogy is néz ki az a bizonyos királyság, amelynek uralkodói vagyunk. Odaérve tapasztaljuk, hogy egy romos, lakatlan szellemvárosról van szó. „Kissé” csalódottan indulnánk is hazafelé, amikor egy pénzbehajtó áll elénk a két gorillájával – illetve igazából két trolljával –, és finoman tudtunkra adja, hogy a Loren ház nemcsak hogy le van rongyolódva, de jelentős adósságot is felhalmozott. Ő pedig most rendkívül boldog, hogy talált végre valakit, aki elviheti a balhét, úgyhogy ha jót akarunk, igyekezzünk a királyságot mihamarabb felvirágoztatni, és az adósságot törleszteni. A hazaút tehát lefújva, a kis csapattal bemegyünk kastélyunkba átgondolni életünket, amikor egy furcsa véletlen folytán megjelenik rég elhunyt nagyapánk szelleme, és ha már itt van, élettapasztalatát latba vetve igyekszik nekünk segíteni. A fent említett furcsa véletlen pedig az, hogy Kay talál egy edényben valamit, amit teafűnek vél, majd miközben nyugodtan szürcsöli a főzetet, valaki a tudtára hozza, hogy az az edény tulajdonképpen a nagyfater urnája... csak hogy rögtön az elején tisztában legyünk a sztori komolyságával.

Regalia: Of Men and Monarchs

Amikor leültem a Regalia elé, igazából alapvetően egy Heroes-szerű, körökre osztott harcrendszerrel ellátott városépítős stratégiára számítottam, némi karakterfejlődéssel színesítve. És természetesen ez mind benne is van! Elsősorban azonban a történeten van a hangsúly – nem volt véletlen a JRPG-k említése a bevezetőben –, vagyis rengeteget kell olvasni, vagy a főbb történeti szál esetében hallgatni. Emellett foglalkoznunk kell városunk építésével, az építkezéshez szükséges nyersanyagok beszerzésével, a városunkat környező területek elfoglalásával, az egyéb frakciók diplomáciai problémáival, és az egyébként már meglévő embereinkkel való haverkodással. Az első egy-két óra játék az oktatórész, vagyis ez teljesen lineáris, és a sztorin felül megannyi okosítást is el kell olvasnunk, ami eléggé unalmas, de ne ez alapján ítéljük meg a játékot. A sztori módban a csatákat nemes egyszerűséggel átugorhatjuk, vagyis egy gombnyomással megnyerhetjük, aminek ugyan sok értelme nincs, hiszen tulajdonképpen az lenne a játék lényege, bár én magam is egyre többször alkalmaztam a módszert, hogy jussak is valamire, miután igyekeztem mindent elolvasni.

Regalia: Of Men and Monarchs

A játék grafikája elég érdekes. Elnagyolt – ezt a jelzőt most tekintsük inkább stílusnak, mintsem lehúzásnak –, kézzel festett 2D-s háttereken mozgó, annál sokkal részletgazdagabb 3D-s karakterekkel operál, de érdekes módon a két – elvileg – egymástól teljesen elütő dolog remekül illeszkedik egymáshoz. Az animációk is elég kellemesek, de már észrevehetők itt-ott amolyan nehézkesebb mozdulatok, az effektek terén meg már komoly hiányosságokat tapasztalhatunk.
Audióhatások terén is vannak komoly kilengések. Az aláfestő zene elég kellemes, bár kicsit egyhangú. A szinkronhangok minősége viszont igen széles skálán mozog. Bár nem szabad elfelejtenünk, hogy egy Kickstarter útján szponzorált, alacsony költségvetésű indie játékról van szó, a jó szinkronszínész meg ugye rettentően drága. A minőség tehát nem a legjobb, ellenben nagyon sok szöveget elláttak hangalámondással.

Regalia: Of Men and Monarchs

A játékmechanika igen sokrétű. Először is sodródunk az árral, és igyekszünk minél többet átélni a játék érdekes, vicces történetéből. Nagyjából minden mást a kastélyunkban található menüből érünk el. Itt tudjuk építkezéseinket intézni, megnézni, mire van lehetőségünk – kovácsműhelyt például csak akkor építhetünk, ha van már kovács a városban –, illetve mire van nyersanyagunk. Elkészült épületeinket tovább is fejleszthetjük. Itt érjük el a diplomáciai menüt, ahol a többi frakcióval való viszonyunkat intézzük. Ez általában annyiból áll, hogy két-két frakció közül választunk, melyik mellé állunk. Itt nézhetjük meg küldetéseinket is, amelyeket két csoportra osztottak. Az elsőben vannak az egyszerűbb, szokványos dolgok – szerezzünk meg valamit, mentsünk meg valakit –, a másikban pedig a birodalommal kapcsolatos nagyobb szabású dolgok, mint területek elfoglalása, épületek építése stb. Itt tekinthetjük meg a már ismert családfánkat is.

Regalia: Of Men and Monarchs

Ha kilépünk a kastélyból a városba, a különböző épületekben különböző embereinkkel találkozhatunk. Ha velük töltjük a napot, szorosabbra fűzhetjük velük kapcsolatunkat, ami különféle előnyökkel jár. Ez mindegyikük esetében máshogy néz ki, testőrünkkel például a harcot gyakoroljuk. A térkép nem szabadon bejárható, inkább gráfszerűen összekötött csomópontok jelzik a szomszédos területeket, vagy ahogy itt írják, dungeonöket, amelyeken belül kisebb gráfok jelzik az ottani tennivalókat, illetve lehetőségeket. Ez lehet harc, párbeszédes, feleletválasztós sztorielem – gyakran ez is harcba torkollik – vagy pedig táborhely, ahol lehetőségünk van mentésre, illetve karakterfejlesztésre. A fő térkép gráfján egy-egy ugrás egy napot vesz igénybe, és a csomópontoknál is tudjuk előre, hogy hány napot vesz igénybe annak teljesítése, ami azért lényeges, mert kéthavonta fontos feladataink vannak, és a határidőket nem illik elszalasztani holmi kis kalandozások miatt.

Regalia: Of Men and Monarchs

A Regalia: Of Men and Monarchs összességében egy nagyon kellemes kis játék, sokféle játékmechanikát és egy könnyed, vicces kis történetet ötvözve. Akinek a fent leírtak alapján bejön a stílus, annak bátran ajánlom, bár a jelenlegi áráért nem sietnék nagyon a megvásárlásával. ■

értékelés

Regalia: Of Men and Monarchs

Pozitívumok
  • Változatos játékmechanika.
  • Könnyed, vicces sztori.
  • Kellemes látványvilág.
  • Sok achievement.
Negatívumok
  • Váltakozó minőség a szinkronhangokban.
  • Rengeteg töltögetés.
  • Kicsit bonyolultabb, mint ami indokolt.
Regalia: Of Men and Monarchs
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Regalia: Of Men and Monarchs

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló