Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Symmetry

Symmetry

Ha meg szeretnéd tanulni, miképp élj túl egy idegen bolygón, inkább máshol keresgéljél.

2018.03.05. 15:01 | szerző: jeszkar | Ismertető/teszt

A survival műfaj olyan 5-6 éve kapott igazán életre. Az olyan játékok, mint a Don’t Starve, a Minecraft (és valamilyen szinten a hírhedt DayZ) megalapozták a műfaj alapjait. És bár lassan a Battle Royale típusú játékok kezdik átvenni a stafétabotot a klasszikus építkezős, gyűjtögetős, felfedezős survival játékoktól, azért még így is akad egy-két alkotás, amely a klasszikus irányvonalat képviseli. A Sleepless Clinics által fejlesztett Symmetry is ebbe a kategóriába tartozik, habár annak egy roppant leegyszerűsített variánsa.

Symmetry

A Symmetry két dolog miatt keltette fel a figyelmemet. Először is azért, mert egy single player survival játékról beszélünk, amelynek van vége/lezárása. Másodszor pedig, mert mindig is érdekelt az „Űrbeli Robinson Crusoe” téma. Az, hogy a játék némileg egyedi (kicsit kubista) látványvilágot és atmoszférát ígért, az már csak hab volt a tortán. Viszont sajnos hamar rá kellett ébrednem, hogy az a torta mégsem lesz olyan ízletes.

Symmetry

Miután végignéztük a bevezetőt – amelynek a szövege még egy Michael Bay-film előzetesének is sok lenne –, rögtön készhez kapjuk az irányítást. A játék mechanikája egész egyszerű. Kapunk három véletlenszerűen kiválasztott asztronautát, akiknek nyersanyagokat kell gyűjteniük/termelniük (fát, élelmet, elektronikus hulladékot), és nekünk időként meg kell etetnünk és el kell küldenünk aludni őket. Egyszerűnek hangzik. Tulajdonképpen az is, és pontosan ez lesz a játék egyik problémája. De először is vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről ezt az egész rendszert.

Symmetry

A játék mechanikájában sok minden található, aminek semmi értelme nincsen. Egyes dolgokat még talán el is tudnék fogadni (például, hogy elektronikus hulladékot használunk fel, hogy több elektronikus hulladékot tárolhassunk a bázison), de van egy-két olyan köztük, amelyeket látva el kellett gondolkodnom, hogy hőseink valódi asztronauták-e, akiket egy igazi űrhivatal küldött a bolygóra. Egy idő után hitelesebbnek tűnt az a magyarázat, hogy szereplőink valójában pszichopata bűnözők, és az utazás tulajdonképpen az ő halálos ítéletük. Csak említsünk meg néhány logikai malőrt a játékból!
Első: a jövőben járunk, mégis a legkorszerűbb fűtési berendezés az űrbázisunkhoz nem más, mint egy fatüzeléses kazán. Kettő: van ugyan generátor, de az teljesen fölösleges dolgokat lát el energiával. Mint például az időjárás-elemző rendszert (köszi, anélkül is látom, ha tombol kint a hóvihar, és lefagy minden) vagy a hűtőt az élelmiszereknek (mert az nagyon kell egy bolygón, ahol mínusz 30 fok van). Három: a legénység teljesen életképtelen. A kis kezüket folyamatosan fogni kell, különben nem alszanak vagy esznek. Nincs semmi automatizálási lehetőség pedig erre már 2000-ben a The Sims is képes volt. Ha nullára csökken a pihentségi értékük, akkor ott helyben meghalnak végelgyengülésben (ez megtörténhet mindössze félnapi ébrenlét után is), még akkor is, ha csak pár méterre vannak a pihenőkapszuláktól. És ha az éhségi mutatójuk éri el a nullát, akkor megeszik (!) az egyik társukat. Még akkor is, ha a hűtőben van élelmiszer (!!!). Mondom, hogy pszichopatákkal van dolgunk...

Symmetry

Mindemellett a játék kimondottan nehéz és monoton. Gyakorlatilag azt kell kikísérletezgetni, hogy vajon túlél-e még egy kiruccanást az asztronauta, vagy pedig meghal a fáradtságtól. Ha rosszul tippeltünk, akkor elvesztegettünk 2-3 órát, lehet újrakezdeni a játékot. Viszont, amint ezek megvannak, és rájövünk, hogy milyen ütemben kell kiküldeni, pihentetni, tanítani az embereket, onnantól fogva önismétlővé válik az egész. Amennyire meg tudtam állapítani, a játékban nincsenek véletlenszerű események (ha csak a random tönkremenő felszerelések nem számítanak annak), így hiába van több befejezés, nem sok minden fog ösztökélni, hogy újra végigjátsszuk.

Symmetry

De ami végérvényesen betesz az egész játéknak, az az, hogy egy idő után rájövünk, hogy egy csomó mindennel teljesen felesleges foglalkozni. Például, végig lehet úgy vinni, hogy egy deka fát nem gyűjtünk. Miért? Mert a fűtés teljesen felesleges a játékban. Az egyetlen szerepe, hogy azok, akik a bázison vannak, lassabban fáradnak el. De mivel általában csak egyvalaki van a bázison (aki az élelmiszert termeli), és őt akkor küldhetjük el aludni, amikor akarjuk, az egész teljesen lényegét veszti. Nem is beszélve arról, hogy így nem kell nyersanyagot pazarolnunk arra, hogy az esetleges elromlott kazánt és fűtőtesteket megjavítsuk.
És hiába a sok update, ehhez nem nyúltak hozzá. Így az esetleges újrajátszások alkalmával sem érezni késztetést arra, hogy úgy játsszuk a játékot, ahogy azt „kéne”. Mert igazából úgy csak a saját dolgunkat nehezítjük meg. És az, hogy a játék bugjait és hibás mechanikáját akarjuk csak kihasználni, nem egy jó előjel. (Ráadásul a fórumokat olvasva úgy tűnt, amikor megjelent, nem is volt más módja, hogy végigvigyük a játékot, csak az ilyen hibák kihasználásával.)

Symmetry

Végső soron csak annyit tudok mondani, hogy ha egy jó single player survival játékot szeretnél magadnak, akkor inkább másfelé nézelődjél. Még hasonló árfekvésben is találhatsz sokkal jobb alkotásokat. A Symmetryben egyszerűen nincs semmi olyan, ami egyedivé tenné, ráadásul, ahogy olvashattátok, rengeteg hibája van. ■

Symmetry

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

értékelés

Symmetry

Pozitívumok
  • Érdekes látványvilág.
  • Többféle befejezés.
  • Sci-fi környezet.
Negatívumok
  • Monoton.
  • Illogikus játékmechanikák.
  • Frusztráló, ha úgy játszod, ahogy kéne.
  • Fél óra alatt végigvihető, ha úgy játszod, ahogy nem kéne.
Symmetry
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Symmetry

hozzászólások (9)

ivanova36
ivanova36 2018.03.06. 09:04
Ez tiszta sor, csak furcsállom, hogy a Subnautica kimaradt valahogy, pedig jellemzően a kisebb indie és egyéb fejlesztők küldenek mindenkinek alfa-beta-press verziókat.
gregmerch
gregmerch 2018.03.06. 09:19
Akkor ez volt a kb. húszból egy :-/...
ivanova36
ivanova36 2018.03.06. 10:58
Még reménykedem, hátha valakinek a stábból megtetszik ha más nem a youtube végigjátszások vagy az itteni fórumba írt "élménybeszámoló" alapján és csak kerekedik belőle egy teszt/cikk/beszámoló/akármi.

https://unknownworlds.com/ -készítők honlapja, ha esetleg fel akarjátok velük venni a kapcsolatot.
Sityi
Sityi 2018.03.06. 11:23
Én személy szerint szemezek vele, de nem egyhamar fogom tudni megvenni és annyit tolni, hogy abból cikk is kerekedjen.
gregmerch
gregmerch 2018.03.06. 11:27
+1... :-/
ajánlott olvasnivaló