Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Mutant Year Zero: Road to Eden

Mutant Year Zero: Road to Eden – gamescom próbakör

Az XCOM nyomdokain halad a Funcom új játéka, amely kellemes perceket szerzett a gamescomon.

2018.08.28. 11:01 | szerző: GeryG | Előzetes

A Funcom néhány hónappal ezelőtt rántotta le a leplet a Mutant Year Zero: Road to Edenről, amely egy népszerű asztali szerepjáték videojáték-adaptációja lesz. A stúdió természetesen a gamescomra is magával vitte a játékot, amelyet volt szerencsém személyesen is kipróbálni. Az igazsághoz tartozik, hogy nem vagyok nagy szerepjátékos, így az alapul szolgáló Mutant: Year Zerót sem ismerem behatóbban. De az már rögtön a próbakör első egy-két perce után világossá vált, hogy ez semmilyen hátrányt nem jelent számomra. A teszt során egy küldetésnek futhattam neki, amely során egy régi országúti alagútban kellett felkutatni egy fickót. Ehhez pedig a trailerekből ismert trió, Dux, Bormin és Selma felett vehettem át az irányítást.

Mutant Year Zero: Road to Eden – gamescom próbakör

Az első, ami feltűnt, az az egész pofás grafika. Az izometrikus nézetű játék nem effektorgiájával vagy feldolgozhatatlanul nagy felbontású textúráival hívta fel magára a figyelmet, hanem az összhatással, a hangulattal. A pusztulóban lévő világ, az alagútban mindenfelé heverő, növényekkel benőtt autóroncsok, a falakról lemállott csempék teremtettek egy bizonyos hangulatot, ami végig el is kísért.

Mutant Year Zero: Road to Eden – gamescom próbakör

A küldetés célja tehát egy fickó felkutatása volt, és ezt alapvetően valós időben kellett teljesíteni. Vagyis, amikor nem volt harc, a játék valós időben futott, én pedig csapatban vagy külön-külön is irányíthattam három hősömet, a kacsát, a vaddisznót és a lányt. Mivel a készítők nagy hangsúlyt fektetnek a taktikázásnak, így már a csaták tényleges kezdete előtt is van esélyünk helyezkedni. Mivel egy föld alatt elterülő terepen mozogtam, kénytelen voltam használni a zseblámpákat, ám ezzel sokkal hamarabb kiszúrhatták az ellenséges csapatok a karaktereimet. Ilyenkor lopakodásra kellett őket utasítani, ami azzal járt, hogy lekapcsolták a lámpákat, és csendesebb, de lassabb mozgással közlekedtek tovább. Illetve remek ötlet, hogy rejtőzködésre is utasíthatjuk őket, ilyenkor egy fedezék mögött maradnak, és nem is mozdulnak többet, amíg más parancsot nem kapnak.

Mutant Year Zero: Road to Eden – gamescom próbakör

Mikor kiszúrtam néhány ellenséges banditát vagy robotot, óvatosan a közelükbe lopakodtam, és három hősömet igyekeztem körben, taktikailag előnyös pozíciókban elhelyezni. Ha pedig megkezdődött a tényleges csata (vagyis valamelyikükkel tüzet nyitottam), a játék átváltott körökre osztott játékmenetre. Ebben a karaktereimet egy bizonyos hatótávon belül mozgathattam akciópontokért cserébe. Ugyanígy akciópontokba került a tüzelés, a fegyver újratöltése vagy valamely felszerelés használata. Sajnos a küldetés során karaktereim különleges képességeinek kipróbálására nem volt módom. De a csaták így is izgalmasak és meglepően nehéznek bizonyultak. Az ellenséges egységek egészen jól taktikáztak, mozogtak a fedezékek között, és érezhetően próbáltak hol kicsalogatni engem, hol pedig bekeríteni. Míg az első néhány összecsapást sikerrel tudtam venni, később egy olyan csapatba is belefutottam, akik mind létszámban, mind felszerelésben jobban álltak az én triómnál, így csak idő kérdése volt, hogy mikor bukom el a csatát.

Mutant Year Zero: Road to Eden – gamescom próbakör

Így sajnos a küldetést nem is tudtam befejezni, de így is remekül szórakoztam. A Mutant Year Zero: Road to Eden alapvetően az XCOM játékok harcrendszerére támaszkodik, ami egyáltalán nem baj, hiszen remekül teszi ezt. A grafika, mint mondtam, kimondottan kellemes, és a játék hangulata is egyedi. A premierre már szerencsére nem kell túl sokat várni, hiszen ha semmi nem jön közbe, akkor december 4-én kezdődik a kaland. Bár az XCOM széria sosem mozgatott meg különösebben, ezzel a játékkal a próbakör során elég jól szórakoztam ahhoz, hogy most már nagyon várjam a megjelenést. ■

Mutant Year Zero: Road to Eden – gamescom próbakör
Mutant Year Zero: Road to Eden
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Mutant Year Zero: Road to Eden

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló