25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

The Golf Club 2019 Featuring PGA TOUR

Beérett a sorozat, az élre lépett a Golf Club.

Írta: Wing

A PlayDome golfszakosztályának elnökeként talán nem meglepő, hogy ez a harmadik golfos játék, amit tesztelek, bár némileg hátborzongató belegondolni, hogy az első pár hónap híján 8 évvel ezelőtt került a kezeim közé. A második volt az eléggé lényegre törő nevű The Golf Club, amely alapjában véve nem volt rossz játék, leszámítva a némileg irreális gépigényt, és a néha egészen kiszámíthatatlan irányítást. Szerencsére a Golf Clubos srácok-lányok érezték, hogy ütni kell még a vasat, hiszen a kanyarban sincs komolyan vehető rivális, ezért tavaly előrukkoltak a folytatással, amely ismét nem sikerült rosszul. Azonban ha egy golflabda elindul, akkor nincs megállás: százezrek követelésének engedve az HB Studios végre kijött a pöppet szájbarágós című The Golf Club 2019 Featuring PGA TOUR névre hallgató harmadik résszel.

The Golf Club 2019 Featuring PGA TOUR

Ha rosszmájú akarnék lenni, mondanám, hogy ez tulajdonképpen a tavalyi rész plusz 6 db PGA-licences pálya, illetve végtelen mennyiségű PGA-logó az ütések között. De nem vagyunk rosszmájúak, a második részről pedig nem született cikk, így a játékot szigorúan önmagában véve fogom tesztelni – mert amúgy szerintem remekül sikerült. Akik hozzám hasonlóan lakótelepen nőttek fel, és golfot legfeljebb Volkswagenből láttak, azoknak az olyan szakkifejezések, mint a „puttolás” (a lyuk körüli rendkívül rövidre és finomra nyírt gyepen való gurítás), a bunker (lényegében homokcsapda) vagy például a driver (faütő, amellyel a kezdőpontból a legmesszebb tudjuk elütni a labdát) nem mondanak sokat, de itt kénytelen leszek néha használni őket – magyar megfelelő sokszor nincs vagy túlságosan suta, meg amúgy is mindenki az angolt használja.

The Golf Club 2019 Featuring PGA TOUR

A játék indítása után rögtön a szokásos köröket kell lefutnunk: alteregót kell generálni magunknak, akit szépen fel is öltöztethetünk. Karrierünk beindulásával újabb és újabb ruhadarabok, borzalmas kalapok, és golfpályára nem való ingek állnak rendelkezésre. Bevallom őszintén, ez a része a játéknak kevésbé mozgatott meg, így nem is nagyon foglalkoztam vele, inkább rögtön belecsaptam a PGA Tour nevű játékmódba. Lássuk! A tutorial nem túl hosszú, viszont annál hasznosabb, gyorsan átvesszük a különböző ütésmódokat (puttolás, löbbölés, chip). Az infó talán sok is elsőre, szerencsére azonban bármikor elő lehet hívni a tutorialt, akár játék közben is, amiért egy nagy piros pont jár. Mint minden golfos játéknál, itt is megpróbáltam kontrollerrel irányítani, tökéletes sikertelenséggel. A hagyományos egér+billentyűzet kombó szerintem borzasztóan jól el van találva, pont annyira nehéz perfect/perfectet ütni (magyarán amikor az erő és az irány is rendben van), hogy az még ne legyen frusztráló. Puttolásnál négyzetháló vetítődik a greenre (a lyuk körüli nagyon finom gyepre), amelyen apró világos sávok mozognak, így pontosan be lehet lőni a dőlésszöget és annak mértékét. Az ütés egyszerűen kiszámítható, és ennél többre nincs is szükség. A 20 éves virtuálisgolf-karrierem során (amely a kiváló Jack Nicklaus 4-gyel kezdődött 1997-ben), ennél jobban eltalált irányítással golfjátékban még nem találkoztam, ami szerintem nagy szó, hiszen az EA-féle PGA Tour játékok elég magasra tették a lécet. Persze rengetegszer bosszankodtam, ami teljesen normális, hiszen a golf távolról sem egy nyugodt sport (tessék YouTube-on rákeresni arra, hogy breaking golf clubs, szórakoztató válogatások jönnek ki), de mindig éreztem, hogy az ütés hol csúszott el.

The Golf Club 2019 Featuring PGA TOUR

Bevallom, a gép elleni játékot hamar meguntam, így kegyetlen vérszomjjal vetettem bele magamat a multiba. Sajnos ranglétrás meccset nem sikerült tető alá hozni, de ez nem is annyira gond, hála a „Societies” néven futó játékmódnak. Ezek lényegében golfklubok, amelyekhez szabadon csatlakozhatunk (már ha a hendikeppünk lehetővé teszi), és ahol többé-kevésbé folyamatosan mennek a versenyek. Nem szükséges tehát, hogy kezdésre ott legyünk, bármikor letolhatjuk a 9-18 lyukat, közben figyelemmel kísérhetjük a klub többi játékosának teljesítményét. Természetesen van ranglista is a klubokon belül, amelyen folyamatosan kapaszkodhatunk fel, tehát a kihívás adott. Én ezzel szórakoztam a legtöbbet, még ha bele is futottam pár furcsaságba – 18 lyukú pályán -20 alatt végezni nem lehetetlen persze, de azért némileg szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. A klubok határozzák meg egyébként a nehézségi fokozatot, viszont aminek sok értelmét nem látom, az a segítség nélküli játék, amit néhány klub erőltet. Értem én, hogy „realisztikus”, ha nem tudjuk, hány mérföld per órával fúj a szél, de egy játékban azért ennek sok értelme nincs. Elvileg persze a fák mozgásából nagyjából meg lehet tippelni, de azért én ennél „casualebb” játékos vagyok.

The Golf Club 2019 Featuring PGA TOUR

A hangok rendben vannak, az első The Golf Clubban hiányoltam a közönséget, most lelkesen tapsolnak, néha mondjuk furcsán egyszerre dőlnek jobbra-balra a szélben, de szerencsére nem túl zavaró. A kommentátorral sem volt gond, szépen suttogva kommentálja az eseményeket, néha betippeli, hogy mit ütünk, de korrigál, ha a labda máshová gurul végül. Zene csak a menüben és az ütések közt szól, ami természetesen abszolút rendben van. Viszont a feketeleves ismét az a fránya gépigény. A feleségem felhúzta a szemöldökét, hogy tényleg ezért adtam ki egy rakat pénzt GTX 1060-ra, hogy ilyenekkel játsszak, de a helyzet az, hogy voltak olyan pályák, ahol lejjebb kellett vennem a részletességet. Ami furcsa, mert bár nem néz ki rosszul a The Golf Club 2019, de azért akad bőven fényévekkel szebb játék a piacon, ami a hasonló konfigon sokkal jobban fut.

The Golf Club 2019 Featuring PGA TOUR

Összességében kijelenthetem, hogy a The Golf Club 2019 Featuring PGA TOUR a jelenlegi legjobb golfszimulátor a piacon, amit maximálisan ajánlani tudok mindenkinek. Egy alapos optimalizálás ráférne, de akinek megvan a gépe hozzá, az dobja el a rakétavetőt, és lője ki az univerzumból a pöttyöst egy kettes vassal.

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
  • Hibátlan irányítás
  • 6 PGA pálya
  • Remek multis opciók
Negatívumok
  • Komoly gépigény
  • Azért lehetne több PGA-tartalom :-)

További képek

  • The Golf Club 2019 featuring PGA Tour
  • The Golf Club 2019 featuring PGA Tour
  • The Golf Club 2019 featuring PGA Tour
  • The Golf Club 2019 featuring PGA Tour
  • The Golf Club 2019 featuring PGA Tour
  • The Golf Club 2019 featuring PGA Tour
  • The Golf Club 2019 featuring PGA Tour
  • The Golf Club 2019 featuring PGA Tour
  • The Golf Club 2019 featuring PGA Tour

The Golf Club 2019 featuring PGA Tour

Platform:

Fejlesztő: HB Studios

Kiadó: 2K Games

Megjelenés:
2018. augusztus 28. PC
n/a: PS4, X1

» Tovább a játék adatlapjára

Wing

Wing
Régi Dome-motoros, aktív fórumozó a hőskorszakból. Szereti a 300 oldalas kézikönyvvel érkező játékokat, melyeknek a grafikája a születésekor is elavult lett volna – a felesége ezért vétózza évek óta az új videokártya-beszerzést. Emellett szeret mindent, ami történelmi keretek között játszódik, legyen az középkori autóverseny vagy ógörög űrszimulátor. Szabadidejében gyereket nevel és metalt hallgat. Na meg néha játszik is.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!