25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Dell G3 3579 gamer notebook

A Dell játékosoknak szánt laptopcsaládjának legkisebb tagja járt nálunk.

Írta: GeryG

Dell G3 3579 gamer notebook

Laptopvásárlásnál mindenki más márkára esküszik. Ha kivonjuk a képletből az Apple termékeinek rajongóit, akkor is nagyon nagy a tülekedés a vásárlók kegyeiért: Lenovo, Toshiba, ASUS, Acer, HP, Dell – hogy csak a legismertebbeket említsem. Utóbbi néhány évvel ezelőtt nagy lépést tett a játékosok felé, amikor felvásárolta a gamer laptopok császárának számító Alienware-t. Persze emellett saját márkaneve alatt is rendszeresen piacra dob játékosoknak szánt laptopokat, nekik szól például a G széria is. Ebből próbáltuk ki a legkisebbnek szánt testvért, és a G3 nem okozott csalódást.

Dell G3 3579 gamer notebook

Egészen pontosan a Dell G3 3579 járt nálunk, amely megjelenésben nem sokban különbözik a G5 vagy G7 változatoktól. Érdekesség, hogy bár a szám ezt sugallná, valójában nem ez a legkisebb változat, sőt. Egyedül ebből kínál a Dell a 15 colos mellett 17 colos változatot is. A fő különbség tehát a kasznin belül keresendő, de erről egy picit később. Az általunk tesztelt G3 mattfekete házat kapott, amelynek fedeléről nem hiányozhat a bordó Dell logó sem. Ugyanez a bordó design a képernyő felhajtása után is megmarad, hiszen a touchpad körül és a billentyűzet háttérvilágításában is ez köszön vissza. E téren az amerikai márka egy ideje ugyanazt a designt követi, hiszen már a korábban tesztelt Dell 7577 is ugyanebben a házban kapott helyet. A csatlakozókat a ház két oldalára rendezték, kapunk három USB 3.1 portot, egy HDMI és egy Thunderbolt 3 csatlakozót, valamint egy kombinált jack csatlakozót is.

Ami a belső tartalmat illeti, nem érheti különösebb panasz a gépet. A számítási feladatokat az Intel i7-8750H processzora végzi, amely mellé 8 GB RAM társul. A grafikus feladatokat egy 4 GB-os NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti látja el. Tárhellyel sem fukarkodtak a mérnökök, hiszen a rendszer egy 128 GB-os SSD-re telepíthető, míg mellette adatainkat, játékainkat, zenéinket és egyebeket egy 1 TB-os HDD-n tárolhatjuk. Ezek alapján tehát joggal várhatjuk el, hogy a Dell G3 3579 megbirkózzon a legtöbb ma trendi játékkal. És ez nagyjából így is van.

Dell G3 3579 gamer notebook

A teszt során olyan játékokat kerestünk, amelyek grafika terén képesek megizzasztani a vasat. Ilyen volt a Shadow of the Tomb Raider, amely a sorozat előző epizódjához hasonlóan beépített benchmarkkal is rendelkezik. Itt minden grafikai beállítást a legmagasabbra állítva átlagosan 40-45 fps-t produkált a játék. A Sid Meier’s Civilization VI egészen más jellegű terhelést ad a konfigurációnak, ebben sokkal jobban is teljesített a G3: maximális grafikai részletesség mellett is hozni tudott egy stabil 70 fps körüli értéket. A legkeményebb tesztnek (vélhetően a játék optimalizációs hiányosságai miatt) a Deus Ex: Mankind Divided bizonyult. A beépített piactéri benchmarkban átlagosan 34 fps-t hajtott ki magából a laptop, amely persze a grafikai beállításokon való finomításokkal magasabbra is tornázható. Végül futott egy-két kört az F1 2018 is, hogy az autós játékok se maradjanak ki a sorból. Komoly gond itt sem adódott, a G3 hozta a 45-50 fps körüli átlagot.

A Dell G3 3579, bár elsősorban játékosoknak szánják, érezhetően csak alulról súrolja az igazán ütős gamer kategóriát. A tesztek során összességében ugyanis jól teljesített, de rendre a sokak által szigorú minimumként kezelt 60 fps alatt maradt, így az erre igényes játékosok számára nem biztos, hogy megfelelő választás. Igaz, az erre igényes játékosok nem feltétlenül egy 15 colos laptopon szoktak játszani, de ez már más kérdés. Ha viszont egy olyan gépet keresünk, amely jó kiegészítő lehet az asztali erőművünk mellé, mondjuk egy utazás során, akkor bőven elég lehet a G3 is. Legalábbis ár-érték arány tekintetében képes hozni azt, amit elvárhatunk tőle. A tesztelt modell 350 ezer forint körül kapható, de a teljes G3-as választék 275-450 ezer forint között van, konfigurációtól függően.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!