Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

OlliOlli: Switch Stance

OlliOlli Switch Stance teszt – Tony Hawk kilapult!

Lehet egy dimenzióval kevesebb?

2019.02.28. 09:50 | szerző: Sityi | Ismertető/teszt

Gördeszka és videójáték – erre százból százegy játékos automatikusan az 50 éves gördeszkás legenda, Tony Hawk nevét kiáltja. Nem csoda, a bajnok nevével fémjelzett videójáték-sorozat erősen meghatározó szerepet játszott a 2000-es évek első felében (nagyjából a 2005-ös American Wastelandig). Sajnos azóta az a sorozat a földbeállt (bár a 2012-es Pro Skater HD szerintem nem sikerült rosszul), és azóta vár a deszkás közönség valami igazán kiemelkedőre, mint anno a Tony Hawk's Pro Skater volt. 2014-ben a londoni Roll7 alkotása aztán megragadta a kiéhezett extrémsport-rajongókat az OlliOlli képében, amit kb. egy év múlva követett egy felturbózott folytatás – most pedig a két játékot megkaptuk egy pakkban Switchre is.

OlliOlli Switch Stance teszt – Tony Hawk kilapult!

Kezdjük az első OlliOlli elemzésével: tulajdonképpen ez egy tipikus indie sikerjáték, és ezt most jó értelemben írom. A retro pixelgrafika stílusos is tud lenni, ha jól csinálják; az ötlet pedig, hogy ötvözték a gördeszkázást egy oldalra scrollozó platformer stílusjegyeivel. Elsőre nekem ez elég bizarrnak tűnt, de nagy meglepetésemre működik. Ahogy azt megszokhattuk, különféle trükkökkel ugrálunk, csúszunk, gurulunk végig a pályákon szépen hízlalva a pontszámunkat; összegyűjtünk mindenféle bigyókat; adott helyeken adott trükköket hajtunk végre, ahogy a pálya eleji kihívások mutatják – pontosan úgy, mint ezelőtt 15-20 éve. A csavar az, hogy mivel csupán két dimenzióban haladunk, így a pályákon lévő akadályokkal is komolyabban kell számolnunk – illetve a következő pályára való bebocsáttatáshoz muszáj valahogy a jelenlegi végéig elvergődnünk. Ami egyszerűbben hangzik, mint amilyen a valóságban, pont a rafináltan elhelyezett „csapdáknak” köszönhetően: lépcsők, szemeteskonténerek, ilyesmik. És ezt a nehézséget talán túltolták mindkét rész esetében…

OlliOlli Switch Stance teszt – Tony Hawk kilapult!

A második rész, a Welcome to Olliwood tulajdonképpen ott folytatja, ahol az első abbahagyta: több, hosszabb, csinosabb. A grafikai stílus itt már egész gusztusos rajzfilmszerű lett. Több trükk került a repertoárba, plusz a különféle rámpák, korlátok és egyéb tereptárgyak ügyes elrendezésével több útvonalon is végigdöngethetünk a pályákon. Az oktatómód is kicsit átalakult: ahogy ügyesedünk, úgy adagolja a profibb technikákat két pálya között a játék.

OlliOlli Switch Stance teszt – Tony Hawk kilapult!

Ami közös a két játékban, az az, hogy kiélezett reflexeket és precíz mozgást követel meg – emiatt javasolt inkább Pro Controllerrel tolni a Joy-Conok helyett. Nem rossz amúgy azokkal sem, de a pici karok nem biztos, hogy kellő precizitást tudnak nyújtani, főleg, ha olyan lapátkeze és vastag virsliujjai vannak, mint nekem.

OlliOlli Switch Stance teszt – Tony Hawk kilapult!

Vétek lenne otthagyni az OlliOlli Switch Stance-et, hiszen tulajdonképp egy játék áráért kapunk kettőt, plusz az az egy ár is kellően barátságos. Fura ez a sidescroller-gördeszka hibrid, de rendkívül szórakoztató tud lenni, ha egyszer rákapunk az ízére. Aki pedig „tonihókabb” cuccra vágyik, az tegyen egy próbát a Skater XL-lel, ami egyelőre csak PC-n jött ki, ott is Steam korai hozzáférésben – még bármi lehet abból is. ■

értékelés

OlliOlli: Switch Stance

Pozitívumok
  • Egyedi játékmenet
  • Elő lehet venni 15 percre is, de órák hosszat is képes lekötni
Negatívumok
  • A nehézsége miatt kissé frusztráló lehet

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

OlliOlli Switch Stance teszt – Tony Hawk kilapult!OlliOlli Switch Stance teszt – Tony Hawk kilapult!OlliOlli Switch Stance teszt – Tony Hawk kilapult!OlliOlli Switch Stance teszt – Tony Hawk kilapult!OlliOlli Switch Stance teszt – Tony Hawk kilapult!OlliOlli Switch Stance teszt – Tony Hawk kilapult!OlliOlli Switch Stance teszt – Tony Hawk kilapult!
OlliOlli: Switch Stance
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
OlliOlli: Switch Stance

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló