Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

Thermaltake TT Premium X1 RGB billentyűzet

Újabb RGB-megvilágításos klaviatúra járt nálunk teszten.

2019.04.15. 15:02 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Thermaltake elsősorban tápegységeivel, hűtőivel és házaival vált ismertté, azonban emellett a gamereket egyéb perifériákkal is meg szeretnék hódítani. És amellett, hogy pár éve létrehozták a Tt Esports brandet, a fő márkanév alatt is futtatnak egy TT Gaming termékkategóriát. Ennek egyik klaviatúrája járt nálunk most teszten, a Thermaltake TT Premium X1 RGB.

Egy teljes kiosztású, nagyméretű, és igen súlyos klaviatúra került ki a dobozból, amelyen azonnal érződik, hogy fém alapra építkeztek a designerek – még akkor is, ha kívülről amúgy műanyag borítja az egészet. Mechanikus billentyűzetről van szó, amelyhez a Cherry MX kapcsolóit választották, mégpedig kétfélét: MX Blue és Silver Speed változatban kapható a TT Premium X1 – nálunk az előbbi járt. A kék kapcsolók jó hangosak (nagyon hangosak), és elsősorban gépeléshez az igazi ez a típus, karakterisztikája leginkább ahhoz passzol, többszörös lenyomáshoz ugyanis szinte teljesen fel kell engedni a gombot.

Thermaltake TT Premium X1 RGB billentyűzet

Ha nem lenne elég nagy a billentyűzet, rácsatolhatjuk még a mellékelt csuklótámaszt is. Mivel bőven volt helyem az asztalon, és eddigi billentyűzeteimet is mind ilyen módon használtam, így ezt is a kiegészítővel együtt helyeztem üzembe. Nagyon jó ötlet, hogy a máshol megszokott műanyag pattintgatós rész helyett erős mágnessel kapcsolódik a klaviatúrához ez a csuklótámasz, így nem kell attól félnünk, hogy esetleg eltörik az illesztésnél. (Igaz történet, nem egy billentyűzetemnél esett már meg velem ilyen eset.) Ha a döntött billentyűzetet preferáljuk, az alsó rész hátsó részén kétféle méretű lábat hajthatunk ki.

Hátul jó vastag kábel vezet ki a TT Premium X1-ből, ami nem véletlen: találunk a billentyűzet hátán egy USB 2.0 csatlakozást is, valamint egy négypólusú, 3,5-es jacket is – ezeknek másik végződése a kábel túlsó végén található, azaz összesen két USB és egy jack csatlakozó jut számítógépünkhöz. Az USB-port tökéletes például egerünk vevőjének elhelyezésére, vagy egy pendrive csatlakoztatásához, igaz, utóbbira ma már jobb lett volna, ha a 3.0-s szabványt választják.
A dobozban találunk még nyolc piros billentyűsapkát is (Q, W, E, R, A, S, D, F) – ha ki szeretnénk emelni a játékok legfontosabb gombjait, ezekre kicserélhetjük a fekete változatokat.

Thermaltake TT Premium X1 RGB billentyűzet

Kapunk jó pár extra gombot is a billentyűzeten. Jobb felül találjuk a multimédiás részt: lejátszás/szünet, leállítás, előre és hátra léptetés, némítás; valamint egy görgőt, amely hasonlóan kényelmes hangerőszabályzást tesz lehetővé, mint a HyperX Alloy Elite hasonló alkatrésze. Ezektől balra még három plusz gombot helyeztek el. Az egyik a játék módot aktiválja (ezen belül hat különböző profil állítható be), a másik a fényerőt szabályozza öt fokozatban (de ki is kapcsolhatjuk a megvilágítást), a harmadikkal pedig a Windows gombot tilthatjuk le. Ezen felül az első három F-gombnak van extra funkciója az Fn billentyű segítsével, például levelezőprogramunkat vagy böngészőnket indíthatjuk el így.

És most elérkeztünk a TT Premium X1 RGB egy igen fontos eleméhez: az RGB-s megvilágításhoz. A klaviatúra ugyanis a mai divatnak megfelelően gombonként állítható színű világítást kapott, így mindenféle látványos (bár én inkább zavarónak mondanám, de ez erősen szubjektív dolog) fényeffekt állítható be a mellékelt szoftver, vagy akár megfelelő billentyűkombinációk segítségével. Sima egyszínű megvilágítás, pulzálás, kígyószerűen futó szivárványos fénycsík, esőcsepp, a gép hőmérsékletétől függő színek – mondj egy ötletet, és benne van a lehetőségek között (na jó, persze ez így már kicsit túlzás, de tényleg számos változatos effekt választható). Beállíthatunk saját profilokat is, de akár a játéktípustól függő megvilágítást is bekapcsolhatunk, amikor az adott stílusra jellemző leggyakoribb gombok kapnak színeket – például a WASD rész és az első néhány számbillentyű. A TT RGB Sync rendszerrel még arra is lehetőségünk van, hogy a megvilágítást szinkronizáljuk más Thermaltake eszközökkel, például RGB-s ventilátorainkkal vagy házunk LED-es fényeivel. (De akár az Amazon Alexa segítségével hanggal is vezérelhetjük.) Mindemellett mobilalkalmazás segítségével is változtathatók egyes beállítások.
Az meghajtóprogramban makrókat is beállíthatunk, de ezeket szükség esetén a szoftver elindítása nélkül, speciális billentyűkombinációkkal is definiálhatjuk, ha a játék módot használjuk.
A HyperX Alloy Elite-ről váltva a teszt idejére a TT billentyűzetre igazából egyetlen furcsa dolog volt számomra: a betűkön átszűrődő megvilágítás mellett igen sok fény jött a gombok alól is, ezt én kicsit soknak éreztem már – de mint említettem, az RGB szubjektív dolog, és én nem mondanám, hogy a pártján állok.

Thermaltake TT Premium X1 RGB billentyűzet

A Thermaltake TT Premium X1 RGB klaviatúra 30-32 ezer forint körüli áron kapható. Ezért cserébe egy masszív – igaz, műanyag borítású – mechanikus billentyűzetet kapunk, sok-sok fényeffekt kíséretében. Az RGB-mániásoknak jó választás lehet, másoknak lehet, hogy feleslegesen drágítja a fényár ezt a modellt, ha úgyis első mozdulattal kikapcsolnák, vagy legalábbis fixen egyszínűre állítanánk a megvilágítást. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló