25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Fitbit Versa teszt – Edzőpartner kevés kondival

A Fitbit Versa pont olyan, mint egy hagyományos okostelefon: érdekes dolgokat tud, de nem sokáig bírja szuflával.

Írta: GeryG

Fitbit Versa teszt – Edzőpartner kevés kondival

A rendszeres testmozgás fontos. Ezt mindenki jól tudja, az is, aki nem. Ha nem mozogsz, a szokásos dolgok jönnek: elhízol, lassabb leszel, fáradékonyabb, a szervezetednek sem tesz jó stb. Szóval mozogni jó. Ja, és fontos is! De sokan szokták rávágni, hogy „jajj, nekem nincs időm” vagy „egyedül uncsi”, esetleg „mindig elfelejtem”... Ezek közül az elsőre magadnak kell megoldást találnod. A másodikra sosem nehéz egy hasonló cipőben járó havert megfűzni a közös kondizásra. És a harmadik? Nos, erre ott a Fitbit Versa például, ami sosem hagy békén, ha lazítasz.

Fitbit Versa teszt – Edzőpartner kevés kondival

A Fitbit számtalan okoskütyüt gyárt, amelyek ilyen-olyan célokat szolgálnak, de ahogy a nevéből is látszik, főleg a fittségre és az egészséges életmódra igyekeznek rábírni. Ahogy írtam, sokaknak okoz gondot, hogy a sűrű hétköznapokba bezsúfolják az edzéseket is. Ebben a Fitbit Versa, az általam az elmúlt hetekben tesztelt kondikütyü ugyan nem segít, de sok minden másban igen. Ha röviden összegeznem kéne, akkor egy sokadik okosóráról van szó, amelyet felvérteztek néhány fitnesz okossággal, szenzorral is.

Hosszabban pedig. Nos, a Versa – bár ez erősen szubjektív dolog – szerintem soha nem fog a legmutatósabb okoskütyük táborába tartozni. Néhány héttel ezelőtt már meséltem egy másik, hasonló eszközről, a Withings Steel HR Sportról, amelynél kifejtettem, hogy a maga hagyományos analóg egyszerűségével mennyire elegáns tud lenni. Ezzel szemben a Versára sok mindent lehet mondani, de azt, hogy elegáns viselet lenne, aligha. Más kérdés, hogy nem is feltétlenül üzleti megbeszélésekre való kiöltözéshez találták ki, sokkal inkább a konditeremben (vagy bármely más mozgásformára) jellemző sportos viselethez. Oda pedig a maga egyszerű fekete kocka megjelenésével még passzol is. A Versa ugyanis egyetlen lelkerekített fekete kockalap, amelynek egyik oldalán egy, a másikon két lapos gomb kapott helyet. Ezt a faék egyszerűségű designt a megannyi választható (és magadnak is könnyedén cserélhető) szíj dobja fel valamelyest.

Amit tud a Fitbit Versa, az teljesen rendben van. Kapunk beépített pulzusmérőt, alvásfigyelőt, de még saját zenelejátszója is van (amelyre Pandorán vagy Deezeren keresztül lehet letölteni zenéket). A Versa mindenféle szenzorral fel van szerelve, így gyorsulásmérő, giroszkóp és pulzusszámláló is helyet kapott benne. Emellett wifi és bluetooth kapcsolódási lehetőség is van – utóbbival természetesen az okostelefonunkkal tudjuk párba állítani, hogy tovább bővítsük a funkciók tárházát. A mérnökök gondoltak a sporton túli tevékenységekre is, így a beépített NFC-chip segítségével akár fizethetünk is az eszközzel, megfelelő bankkártyaszerződés esetén.

Fitbit Versa teszt – Edzőpartner kevés kondival

Az érintőképernyőn keresztül érjük el a különböző funkciókat, itt állíthatjuk be az ébresztőórát, itt találjuk a stoppert és az aktuális mozgásunk értékeit is itt követhetjük nyomon. Legyen szó futásról, úszásról vagy bármi egyébről, a Versa figyeli az elégetett kalóriák számát, a lépésszámot, hogy mekkora távolságot tettünk meg, esetleg hány emeletet másztunk meg. Igény szerint pedig óránként figyelmeztet, hogy az előre beállított értékből (mondjuk óránként mennyi lépést szeretnénk megtenni) mennyi van még hátra.

Mivel alapvetően egy okosóráról van szó, így a teljesen digitális kivitelezésnek köszönhetően és az okostelefonos csatlakozás segítségével megannyi eltérő óraszámlapot letölthetünk rá. Akinek az analóg a kedvence, talál olyat, másnak van adatokkal telezsúfolt digitális verzió vagy épp tematikus változat. A lehetőségek tárháza elég széles, mindenki meg fogja találni a neki szimpatikus opciót.

A Fitbit Versa tehát nagyjából mindent tud, amit egy ilyen, sportoláshoz kitalált eszköztől elvárhatunk, beleértve a vízálló kivitelezést is. A letölthető számlapokkal, illetve a cserélhető szíjakkal kellően egyedivé is varázsolható. Ugyanakkor az akkumulátorral nem voltam maradéktalanul kibékülve. Oké, hogy az okoskütyük korában ez általánosan elfogadott gyenge pont, de akkor is. A teszt során szinte minden második nap fel kellett tennem az egyébként egész ötletesen kivitelezett töltődokkra. Ez összehasonlítva a korábban már említett Withings Steel HR Sporttal nagyon gyenge, az ugyanis két hét alatt állandó használat mellett is alig 25%-ot fogyasztott el az akkumulátorból...

Fitbit Versa teszt – Edzőpartner kevés kondival

Akinek viszont mindenképp szüksége van egy olyan eszközre, amely akkor is emlékezteti, hogy nem ártana kicsit megmozdulnia, amikor épp nincs kedve hozzá, annak a Fitbit Versa ideális választás lehet. Nem épp a legolcsóbb (60-70 ezer forint körül található meg a boltok polcain), de az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb eszköz a piacon. Ha meg tudunk barátkozni az egyszerű megjelenésével, ha nem gond, hogy még egy töltőt rendszeresítenünk kell az éjjeliszekrényre (vagy bárhová, ahol a telefont is töltjük), akkor szeretni fogjuk.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!