Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Catherine: Full Body

Catherine: Full Body teszt – A szerelmi sokszög visszatért

Plusz tartalmakkal érkezett meg PS4-re a fura kultjáték.

2019.09.03. 23:12 | szerző: Onimushaman | Ismertető/teszt

Az eredetileg 2011-ben PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra megjelent Catherine sikeres volt mind a kritikusok, mind pedig a játékosok körében (egy évet kellett várnunk a PAL régiós lokalizációra). A játék Classic alcímmel ellátogatott PC-re is az év elején, de tartalmilag nem került bele semmi extra. Végül februárban kijött a stuff PlayStation 4-re Japánban, de szerencsére most csupán fél évet vett igénybe az angol nyelvű megjelenés (a PlayStation Vita verzió sajnos nem jön a szigetországon túlra).

Catherine: Full Body teszt – A szerelmi sokszög visszatért

De mi is az a Catherine?
Maga a játék egy, a 30-as évei elején járó fiatalember unalmas hétköznapjaiba nyer betekintést. Vincent felkel, eljár dolgozni, napközben együtt ebédel kollégáival (sokszor együtt is kakkantanak), majd a jól végzet nap után beül iszogatni a Stray Sheep nevű bárba. Barátaival és a pincérnővel (mindenki ugyanabba a suliba járt) kibeszélik az élet nagy dolgait. Ezek közül emberünket a jelenlegi barátnője (szintén a suli óta tart az ismeretség) aggasztja, aki magasabb szintre kívánja emelni kapcsolatukat. Ugyanebben az időszakban különös halálesetek ütik fel a fejüket a környéken. Az áldozatok minden esetben hasonló korú férfiak, mint Vincent, továbbá egy fura pletyka is felüti a fejét. Az elmondások szerint, ha álmodban lezuhansz, szörnyethalsz a valóságban is. Ezek után hősünk minden éjjel a poklok poklát fogja megjárni…

Catherine: Full Body teszt – A szerelmi sokszög visszatért

A játékmenetről
A Catherine egyik részében anime betétek vagy normál átvezetők lendítik előre a történetet, szabadon mozogni csupán az esti kocsmázásoknál lehet. Viszont éjfél után, amikor Vincent elalszik, egy fura helyre kerül szinte teljesen meztelenül, egy párnát szorongatva. Ezen a helyen az emberek egymást birka képében látják, feladatuk pedig a mászás lesz. Nagy kockákból kirakott tornyokat kell legyűrniük, amelyeknek az alja folyamatosan potyog lefelé. Az említett pletyka pedig igaznak bizonyul, hiszen aki nem mászik, az nem éli meg a reggelt. Minden férfi más démonokkal küzd meg, ami az élethelyzetéből adódik. Ez lehet egy házsártos anyós vagy egy halott rokon, de a legtöbb esetben a bűntudat és az elfojtott vágyak, szorongások kerülnek napirendre. Főszereplőnk esetében ez a barátnője, vagy a kapcsolatukból fakadó lehetőségek egyike képében önt testet. Menyasszonyi ruhában kergeti, vagy a meg nem született gyermekük terrorizálja, illetve egyéb szexuális különlegességek törnek az életére. A pihenőhelyeken pedig sorstársaival diskurálva buzdíthatja őket a haladásra, mert mint az lassacskán szembetűnő lesz, a Stray Sheep vendégköre is része a mókának. A játékmenet felét ezek az álmok teszik ki. Lényegében egy logikai puzzle-platformerként tudnám aposztrofálni, ahol a kövek húzogatása és tologatása, a megfelelő technikák alkalmazása jelenti a haladás kulcsát. Élvezetes, látványos és fokozatosan nehezedő kihívások ezek a szegmensek.

Catherine: Full Body teszt – A szerelmi sokszög visszatért

De mitől Full Body?
A dolog akkor válik érdekessé, amikor nem az asszony mellett ébredünk reggel. Egy fiatalabb, provokatív teremtés próbál tévútra vinni minket, akinek még a neve is hasonló barátnőnkéhez. Így alakul ki egy érdekes, pikáns és egyben nyomasztó kaland, ahol teljesen ránk van bízva, hogyan próbálunk lavírozni a kialakult káoszban. A nyolc befejezés mellé érkezett még további öt, de itt nem áll meg a Catherine: Full Body az újdonságokban. Egy teljesen új karaktert is beleírtak a történetbe, aki sok jelenetet is kapott. A rózsaszín hajú Rin már az előzetes videókban is felvillantott egy olyan dolgot, ami igen megosztó lehet, de túl nagy spoiler lenne jobban belemenni a témába. Kisegítő pincérnő, valamint zongoristaként lesz jelen a szórakozóhelyen, az álomban pedig a zongorajátéka megnyugtatja az áldozatokat, illetve lelassítja a zuhanó köveket.

Catherine: Full Body teszt – A szerelmi sokszög visszatért

A Stray Sheep zenedobozába bekerült egy csomó új sláger is. Ezek egy része az eredeti játék remixelt zenéi, de más Atlus címekből is mazsolázhatunk, amelyek 2011 után jelentek meg (Persona 4 Golden, Persona 5, Persona 4 Arena és Ultimax, Persona Dancing témák stb.). Találhatunk még új elfogyasztható italokat, és persze ezekről is kapunk rendre érdekességeket a felhörpintésük után. Ugyan a bárban nem lesznek jelen, de két új sorstárs is bekerült a pihenőhelyekre (őket is megmentve feltűnhetnek végül a törzshelyünkön). Szinte biztos vagyok benne, hogy a kocsmában található minijáték (Rapunzel) is teljes felfrissítésre került, a Babel és Colosseum mód pedig alapból elérhető a főmenüből (a későbbi szinteket azért meg kell nyitni a sztoriban). Ezeket immáron lehet online is játszani, valamint megmaradt a válaszaink összevetése a többi játékoséval (vagy a direkt erre a célból megkérdezett emberek döntéseivel). Tökre jó pofa volt, hogy az álmokba belépve láttam több ország sajtósainak ID-jét, illetve hogy miként reagáltak az intim kérdésekre.

Catherine: Full Body teszt – A szerelmi sokszög visszatért

A játékmenetben is történtek változtatások. Aki újdonságra vágyik, az mindenféleképpen a felajánlott másfajta kockákat válassza. Ebben az esetben sok olyan akadály lesz, ami több elemből áll, és csak együttesen mozgatható. Így az eredeti játékot kisujjból kirázóknak is tudtak kedvezni. Aztán van a Safety mód, ahol nem lehet meghalni, az autoplay pedig lehetővé teszi, hogy hátradőlve megmássza helyettünk a gép a kívánt szakaszokat. A két számomra legfontosabb dolgot pedig a forgatható kamera (be lehet lesni a pálya mögé, így jobban átlátható néhány helyzet), valamint a megszerzett technikák visszanézhetősége jelentette (hihetetlen, hogy ezekre nem volt régen lehetőség).

Catherine: Full Body teszt – A szerelmi sokszög visszatért

A Catherine: Full Body bővítései belesimulnak a rendszerbe, a történet se látta kárát az egésznek. Rin is megállja a helyét, az már más kérdés, hogy kinek mennyire fog tetszeni. Ez még mindig egy remek játék, amely a 20-as/30-as korosztály életszimulátora is egy picit. Persze jócskán sarkítva, de érdekes dolgokat feszeget. Simán beszerezheti az is, aki már régen tolta, a nosztalgiafaktor működni fog, a könnyítések végett pedig mások is tehetnek vele egy próbát (demó verzió a PS Store-on). ■

Catherine: Full Body teszt – A szerelmi sokszög visszatért
Catherine: Full Body teszt – A szerelmi sokszög visszatértCatherine: Full Body teszt – A szerelmi sokszög visszatértCatherine: Full Body teszt – A szerelmi sokszög visszatértCatherine: Full Body teszt – A szerelmi sokszög visszatértCatherine: Full Body teszt – A szerelmi sokszög visszatértCatherine: Full Body teszt – A szerelmi sokszög visszatértCatherine: Full Body teszt – A szerelmi sokszög visszatértCatherine: Full Body teszt – A szerelmi sokszög visszatértCatherine: Full Body teszt – A szerelmi sokszög visszatértCatherine: Full Body teszt – A szerelmi sokszög visszatértCatherine: Full Body teszt – A szerelmi sokszög visszatértCatherine: Full Body teszt – A szerelmi sokszög visszatért

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította.

értékelés

Catherine: Full Body

Pozitívumok
  • Választható angol és japán hangsáv
  • A plusz tartalmak miatt megéri újra befizetni rá
Negatívumok
  • Különleges stílusa miatt eléggé rétegjáték
  • Egyes tartalmak érzékenyen érinthetik a játékost
Catherine: Full Body
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Catherine: Full Body

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló