Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Contra: Rogue Corps

Contra: Rogue Corps teszt – Figyelem, nyomokban Contrát tartalmazhat!

Modernizált részt kapott a legendás Contra sorozat.

2019.10.17. 23:40 | szerző: Onimushaman | Ismertető/teszt

A Konami legendás Contra sorozata 1987 óta szórakoztatja a nagyérdeműt. Hazánkban talán a legismertebb epizódja a Nintendo első otthoni gépére megjelent változata, illetve a „sárgakazettás" rendszereken futó variánsai voltak (simán csak Contra címen). Sok folytatást és újrázást megélt a széria az évtizedek alatt, majd 2011-ben hosszú pihenőre küldték a franchise-t. A friss, ropogós Rogue Corps egy igazi Contra-veterán munkája, aki több felvonást is dirigált. Jómagam is kedveltem, és visszakacsintgattam a régi jó shoot'em-up szoftverek felé, így kíváncsian vártam, mit főztek ki az újabb felvonásban.

Contra: Rogue Corps teszt – Figyelem, nyomokban Contrát tartalmazhat!

A fejlesztők célja a Contra modernizálása volt, hogy megfeleljen a mai sztenderdeknek, de ugyanakkor az esszenciája ne vesszen el. A Rogue Corps története a sorozat időrendjében a 3. és a 4. számozott játék közé esik.Az idegenekkel folytatott háború után mindössze két évet pihenhetett az emberiség. Ezúttal Damned City, egy, a romokból kiemelkedő, pokoljárta helyszínén kell egységünkkel kilyuggatni mindent, ami mozog. Egy hangulatos video keretein belül megismerkedhetünk az egység tagjaival, akik fenemód érdekes egyéniségek. A bandzsa izomagyú akcióhősön kívül kapunk még egy leányzót, akinek a gyomrába kéken lángol egy seb. Akad még itt egy másik fajhoz tartozó csúf idegen, illetve egy kibernetikus részekkel ellátott harci panda is. Eltérő gyilkolóeszközökkel és speckó képességgel indíthatók csatába hősfajzataink, online akár egyszerre négyen is belevethetjük magunkat a kampányba. Furcsa lehet, hogy az egymást követő történések nincsenek rendesen kifejtve, egyszerűen daráljuk sorban a küldetéseket, közöttük pedig a bázison ténykedhetünk. A sztoriról és a szereplőkről persze található videóanyag, de ez külön menüpont alól bányászható ki (érdekes megoldás, alig vettem észre).

Contra: Rogue Corps teszt – Figyelem, nyomokban Contrát tartalmazhat!

Az említett bázison indíthatóak a kampányküldetések, illetve a nehezebb csapatos csapatások. Az utóbbiakra fél óra áll rendelkezésre, hogy eljussunk egy négy misszióra tagolt pálya végére. Az egész programról elmondható, hogy elég gyér designnal rendelkezik. Hőseinken kívül minden fapados, agyonismételt. A ránk támadó ellenségek hada sem túl változatos, a legtöbb esetben vörös csontvázak rohannak felénk a fejszéjükkel, vagy katonák állnak lesben, hogy ledurranthassanak. Ezeket színesítené még egy maroknyi erősebb gézengúz, de velük is gyakran fogunk bajszot akasztani. A zenék viszont jók, illetve lennének, ha nem lenne ilyen gányolva keverve. A beállításokban picit lehet javítani rajta, így nosztalgiázhatunk a klasszikus Contra zenékre. A legtöbb esetben izometrikus nézetből csodálhatjuk az eseményeket, de nem egyszer vált át az operatőr felső nézetbe, vagy a néhány régi Contra pályát idézve mögénk ugorva próbál kellemes emlékeket idézni – kevés sikerrel. Ebben a kameraállásban bűn rossz célzással még boss fightolni is fogunk. Nagyjából ennyi maradt az eszenciából, na meg a folyamatosan gurulva szaltózó megmosolyogtató ugrás, minden másban ez egy átlagon aluli twin-stick shooter.

Contra: Rogue Corps teszt – Figyelem, nyomokban Contrát tartalmazhat!

Számomra a legelkeserítőbb dolgot az offline multiplayer jelentette. Nem elég, hogy a teljes betanító mód után még a kampány első fejezetét is le kell darálni a feloldásához, de egyedül csak a repetitív külön játékmód indítható, a sztori nem. Egy élet is kevés lenne kifejlesztgetni, valamint kipróbálni a Rogue Corps különféle fegyvereit. A bezsákolt aranyból és modulokból építgethetjük, fejlesztgethetjük arzenálunkat, ezekből pedig egyszerre kettő lehet nálunk az aprítások közben. Minden eszköz túlmelegszik adott idejű használat után. Ilyenkor válthatunk igény szerint a másikra, vagy feltörhetjük a büntetést a speciális képességünk bekapcsolásával. Minden sérülés megelőzhető egy jól irányzott dash manőverrel, vagy egy rakétát lehívva letarolhatjuk a képernyőt és még életerőt is visszanyerhetünk. Testünket upgrade-elhetjük mindenféle gyanús szervvel, ezeket busás összeg leszurkolása után cserélik az eltérő kvalitással rendelkező hentesdoktorok. Próbáltam megtalálni a szépséget a stuffban, de ez is picit olyan, mint azok az ultragáz filmek, amelyek elkészülnek, és még rajongótáborral is rendelkeznek. Így megmagyarázhatatlan okból kifolyólag ez a szoftver is biztosan bevonzza a követőit.

Contra: Rogue Corps teszt – Figyelem, nyomokban Contrát tartalmazhat!

A Contra: Rogue Corps nem egy jó játék, el lehet vele lenni és órákig lövöldözni, fejlesztgetni a figurákat és a fegyvereket, de a névadó címhez nem ér fel. Inkább annak karikatúrája lett, de mivel a program rendelkezik demo verzióval, így aki kételkedik, próbálja ki a vásárlás előtt mindenképpen. ■

értékelés

Contra: Rogue Corps

Contra: Rogue Corps
Pozitívumok
  • Egyfajta bűnös élvezetként is felfogható, ami az elvetemültebb játékosokat akár még szórakoztathatja is ideig-óráig
Negatívumok
  • Átlagon aluli, nagyon rosszul sikerült újraálmodni, repetitív és generációkkal van elmaradva a megcélzott mai sztenderdektől

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította.

Contra: Rogue Corps teszt – Figyelem, nyomokban Contrát tartalmazhat!Contra: Rogue Corps teszt – Figyelem, nyomokban Contrát tartalmazhat!Contra: Rogue Corps teszt – Figyelem, nyomokban Contrát tartalmazhat!Contra: Rogue Corps teszt – Figyelem, nyomokban Contrát tartalmazhat!Contra: Rogue Corps teszt – Figyelem, nyomokban Contrát tartalmazhat!Contra: Rogue Corps teszt – Figyelem, nyomokban Contrát tartalmazhat!Contra: Rogue Corps teszt – Figyelem, nyomokban Contrát tartalmazhat!Contra: Rogue Corps teszt – Figyelem, nyomokban Contrát tartalmazhat!Contra: Rogue Corps teszt – Figyelem, nyomokban Contrát tartalmazhat!Contra: Rogue Corps teszt – Figyelem, nyomokban Contrát tartalmazhat!Contra: Rogue Corps teszt – Figyelem, nyomokban Contrát tartalmazhat!Contra: Rogue Corps teszt – Figyelem, nyomokban Contrát tartalmazhat!Contra: Rogue Corps teszt – Figyelem, nyomokban Contrát tartalmazhat!Contra: Rogue Corps teszt – Figyelem, nyomokban Contrát tartalmazhat!Contra: Rogue Corps teszt – Figyelem, nyomokban Contrát tartalmazhat!Contra: Rogue Corps teszt – Figyelem, nyomokban Contrát tartalmazhat!

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló