25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Prédikátor – Szókimondó, cinikus szentségtörés [képregény]

A Kingpin tavaly visszatért a felnőtt képregényekhez.

Írta: Zoo_Lee

Prédikátor – Szókimondó, cinikus szentségtörés [képregény]

A tavalyi év számtalan fantasztikus hazai képregényes megjelenésének tengerében az egyik legnagyobb meglepetés volt, amikor az elsősorban Marvel és Batman képregényekkel (utóbbival sajnos mint nemrég kiderült, rendszeres megjelenések helyett legfeljebb különszámok formájában) foglalkozó Kingpin bejelentette, hogy visszatérnek a Vertigo kiadó idősebb korosztály számára szóló sorozataihoz is, és mind a Garth Ennis-féle Prédikátort, mind Brian K. Vaughan fantasztikus Y, az utolsó férfi című disztópiáját ki fogják adni magyarul. Harza Tamás kiadója még 2006-ban tett egy kísérletet egy Vertigo antológiával, hogy ezeket a legendás sorozatokat itthon is megismertesse a nagyérdeművel, ám a kiadvány végül a negyedik kötet után megszűnt. Azóta azonban jelentős mértékben átalakult a hazai képregénypiac – és az eddigi jelek alapján (a Prédikátor már a harmadik, a Y az ötödik vaskos füzetnél tart) úgy tűnik, próbálkozásukat ezúttal siker koronázza.

Prédikátor – Szókimondó, cinikus szentségtörés [képregény]

Ennek egyik lehetséges oka, hogy a Prédikátor cím azoknak is ismerősen csenghet, akik sem az eredeti, sem a Kingpin-féle magyar kiadásokkal nem találkoztak korábban, hála az AMC 2016-ban indult élőszereplős adaptációjának, amely négy évad után tavaly szeptemberben ért véget. A népszerűsége nem véletlen, Garth Ennis szériája ugyanis zseniális, fekete humorral, hatalmas mennyiségű cinizmussal, ikonikus karakterekkel és betegebbnél betegebb koncepciókkal égette bele magát képregényrajongók ezreinek emlékezetébe – és borította ki a témái iránt érzékenyeket. A Prédikátor ugyanis nagyjából annyiban összegezhető, hogy mi történik, ha Garth Ennis kezelésbe veszi a kereszténységet.

Hogy ezt a koncepciót azok is megértsék, akik csak mostanában ismerkednek a képregényipar jellegzetes neveivel, eljött az ideje, hogy teljesítsem a Hellblazer cikkemben beígért tartozásomat és kicsit bővebben meséljek a PlayDome képregényes rovatában Garth Ennisről.

Mr. Ennis többszörösen díjnyertes, legendás képregényíró, aki a 2000AD és Vertigo kiadóknál végzett munkásságával futott be, de többek között ő a felelős a Marvel berkeiben a Megtorló széria legemlékezetesebb, legjobbra értékelt darabjaiért is. Védjegyeinek számítanak a fekete humorral átitatott idegborzolóan brutális jelenetek, a marcona külső mögött szánalmas, komolyan vehetetlen karakterek, a stílusos, káromkodással fűszerezett párbeszédek, és a kiégett, kiborult vagy egyenesen megzakkant főszereplők. Ennis egyike azoknak az ikonikus szerzőknek, akikkel az egyszeri rajongó bármit megadna, hogy kezet foghasson és megihasson egy kávét – utóbbit szigorúan néhány lépés távolságra, a fenti felsorolásból ugyanis szándékosan kihagytam a legjellemzőbb stílusjegyét: a hihetetlenül, minden képzeletet felülmúlóan, már-már gyomorforgatóan beteg ötleteket. Hihetetlen lelkesedéssel nyúl hozzá klasszikus történetvázakhoz, mint a szuperhősök (The Boys – az Amazon ebből tavaly készített nagysikerű adaptációt), a vallás (Preacher és Wormwood) vagy a zombiapokalipszis (Crossed), hogy aztán lényegében egy metaforikus szennyes pelenkával törölje le a keresztvizet a stílus ikonikus karaktereiről, helyzeteiről, mondanivalójáról, majd kicsit túl is lőjön a célon addig a pontig, ahol már épp csak nem gyalázza/parodizálja ízeire az alapot.

Prédikátor – Szókimondó, cinikus szentségtörés [képregény]

A Prédikátorban így lesz Istenből gyáva, meggondolatlan szélhámos, az angyali seregekből egymással acsarkodó inkompetens idióták, a legszentebb keresztény militáns rendből pedig elmebetegekkel teli cirkusz, akik többek közt Jézus beltenyészettel fenntartott vérvonalát őrzik. Főhősünk Jesse Custer, egy hitehagyott, kiégett, alkoholista prédikátor, aki akaratlanul az elborult isteni színjáték részévé válik, miután egy démon-angyal frigyből született omnipotens lény, a Genesis megszállja a testét. Phil Collins-örökzöldek dúdolgatása helyett Jesse újdonsült erejével képes rá, hogy bármilyen teremtménynek megtagadhatatlan parancsokat adjon, így felkerekedik bérgyilkossá vált exbarátnője, Tulip, és egy ír vámpír, Cassidy társaságában, hogy megkeresse a mennyországból elmenekült Istent, és választ kapjon tőle az élet és létezés nagy kérdéseire.

Útjuk során számtalan földi és túlvilági erővel akadnak össze, akik vagy az életükre törnek, vagy a saját javukra próbáljak fordítani Jessie és Genesis erejét. A természetfeletti kavalkád legnagyobb tanulságaként azonban leginkább az kezd kirajzolódni, hogy lényegében senki sem mindenható vagy hibátlan, és az emberi faj többnyire olyan lényekhez imádkozik a megváltás és üdvözülés reményében, akik vagy semmivel sem jobbak náluk, vagy még egy hétköznap esti mosogatás felelősségével sem bírnak el, nemhogy a megváltással vagy a jó és rossz örök küzdelmével.

Ennis polgárpukkasztó, cinikus, néha liternyi vérben, kiontott bélben, szentségtörések sorában és beteges szexuális utalásokban dúskáló történetéhez pedig tökéletesen társulnak Steve Dillon rajzai. Dillon szürreális, elvont képkockákon keveri a természetfeletti, emberfeletti és nevetségesen, szánalmasan emberi elemeket, nem finomkodik a brutalitással, karakterein pedig a kezükben tartott hatalomtól függetlenül hol gyengébben, hol erőteljesebben megmutatkozik a sebezhetőség, a gyengeség, a teljes tanácstalanság, néha pedig az olvasók várt reakcióit mímelő nyers elképedés a történet elmebeteg csavarai kapcsán.

Prédikátor – Szókimondó, cinikus szentségtörés [képregény]

A Prédikátor nem a gyenge gyomrúaknak való (jobban belegondolva Ennis egyik sorozata sem az), vallásparodizáló stílusa még ma is ugyanolyan hatékonyan tudja kicsapni a biztosítékot az erre érzékenyebb olvasóknál, mint eredeti megjelenésekor. Ám ha valaki ezeken képes túltenni magát, annak egy könyörtelenül cinikus, elmebeteg és zseniális stílusban megírt történetet nyújt, amelyet kár lenne kihagyni, a Kingpin jóvoltából pedig végre színvonalas magyar kiadásban is a polcokra kerülhet.

A bemutatott kötetet a Kingpin biztosította cikkünkhöz.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!