25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

PC Building Simulator Esports Expansion teszt – Versenyszintű gépösszerakás

A gépépítő, aki nélkül nincs e-sport verseny.

Írta: B_Renato97

Az Irregular Corporation csapata több, mint másfél évvel a PC Building Simulator megjelenését követően is tud újat mutatni. Sőt, továbbmegyek, igazából rendszeresen érkeztek nagyobb frissítőcsomagok, amelyek a bugokon kívül rengeteg új licencelt márkát tettek elérhetővé ingyenes vagy fizetős DLC-k formájában. A sorozatos frissítéseknek és a szépen lassan kiforrott játékmenetnek és alkatrészlistának köszönhetően az 1 millió eladott példányon is túl van a játék, ami azért nem kis teljesítmény egy ilyen rétegcímtől.

PC Building Simulator Esports Expansion teszt – Versenyszintű gépösszerakás

A PC Building Simulator életében ez az első olyan DLC, ami új történetet és plusz játékidőt ad hozzá az alapból sem rövid, számítógépes szervizt felfuttató sztorihoz. Az eddig megjelent kiegészítők inkább csak a szerelői irodát változtatták meg, vagy új gépházakat adtak hozzá a készlethez. Megmondom őszintén, nagyon izgatott lettem a kiegészítő bejelentését követően, hiszen már a címből is egyértelmű, hogy itt bizony csapatoknak kell professzionális minőségű gépeket összerakni, szűkös határidőn belül. A kiegészítő indítását a főmenüből tehetjük meg, ezáltal az is egyértelművé vált, hogy nincs kihatással a normál karrierben elért teljesítményünk az e-sport csapatnál töltött karrierünkre. Talán egy kicsit szomorú is, hogy nincsenek összefüggések, és igazából célból is nagyon kevés van, hiszen az összes alkatrész és extra képesség az első pillanatban elérhetővé válik (3 telepítő pendrive, gyors kábelezés stb.). Legalább egy skillpont-elosztó rendszert beletettem volna a játékba, de hát végül is nem ezen van a lényeg, hanem hogy a versenyzők gépei pöpecek legyenek.

PC Building Simulator Esports Expansion teszt – Versenyszintű gépösszerakás

A rendszer egyébként nem túl bonyolult. Minden hétvégén lesz egy e-sport verseny, amelyre fel kell készíteni a számítógépeket. Előfordul majd videokártya-fejlesztés, CPU-újrapasztázás, SSD-csere gyorsabbra, géptakarítás és komplett alaplapcsere is. Ahogy már korábban említettem, a gépeket nagyon gyorsan, egyszerre akár több asztalon is tudjuk szerelni, hiszen az alapkarrier összes kioldható képessége rendelkezésünkre áll. Új funkcióként a jobb alsó sarokban állandóan rezgő, lenémíthatatlan telefonunk lesz, ami sajnos inkább idegesítő, mint hasznos. Ezzel az 5G-képes szupermodern mobillal tudjuk tartani a kapcsolatot az éppen aktuális alkatrészgyártó szponzorral, valamint a csapat tagjaival is. Az esetek többségében idegesítő üzenetekkel bombáznak minket, válaszként pedig csak emojikat tudunk nekik küldeni, ami édeskevésnek tűnhet, bár a kor szellemiségének megfelelő, illetve igényem sem volt mélyenszántó beszélgetésekre. Sajnos alkatrészrendelésre és email-böngészésre nem tudjuk használni a telefont, arra továbbra is a saját gépünk lesz a céleszköz, viszont másik csapatba való eligazolást tökéletesen végre tudunk hajtani. Előbb-utóbb érdemes lesz élni ezzel a lehetőséggel, ha újabb kihívásokat keresünk.

PC Building Simulator Esports Expansion teszt – Versenyszintű gépösszerakás

A hétvégi e-sport versenyek egy fokkal izgalmasabbak, mint a hétköznapi szerelgetés, hiszen ilyenkor időre kell megoldanunk az éppen felmerülő hibát. Extrém esetben egy teljesen új RGB-világítás beállítására vagy GPU overclock növelésre is lehet igény, de ha nem bénázunk túl sokat, akkor minden gond nélkül lehet teljesíteni ezeket a furcsa és halaszthatatlan igényeket a verseny kezdetéig. A játékok licenc nélküli neveit szokásukhoz híven jól oldották meg a fejlesztők, és könnyen rá lehet jönni, mire is gondoltak valójában. Ha minden flottul megy, akkor általában nyerni fog a csapat, az elismeréseknek hála pedig új, dizájnosabb irodában szerelgethetünk, illetve az alkatrészekre elkölthető büdzsénk is nagyobb lesz. Ennél többet ne várjunk, esetleg még a vitrinünket tudjuk nézegetni, ahol a díjak sorakoznak, de hát az is olyan jó, de minek kategória. Legalább a sűrített levegővel gyorsan le lehet őket porolni.

PC Building Simulator Esports Expansion teszt – Versenyszintű gépösszerakás

Nem tagadom, imádok gépeket építeni virtuálisan és a valóságban is, viszont ez a PC Building Simulator Esports Expansion kiegészítő közel sem hozta azt az élményt, amit az alapjáték karrierje tudott. Nincsenek vicces megbízások, hogy például a nagyi gépéből csináljunk világítós erőművet. Helyette kapunk egy szivacsot, amivel a kiömlött energiaitalt törölgethetjük a billentyűzetről. A plusz telefonos lehetőségek vérszegények, és a hétköznapi szereléseket is teljesen feleslegesnek éreztem. Kitekintésnek persze jó volt, illetve értékelendő a fejlesztő részéről, hogy nem hagyja magára a játékot. Személy szerint nekem sokkal jobban tetszett, amikor egy nagy frissítés keretében 2 új licencelt márka termékpalettájával és egy teherautónyi új alkatrésszel bővült a játék. A fejlesztők eddigi munkáit látva szerintem megpróbálnak idővel az update-ekkel több lehetőséget is belecsempészi az e-sport kiegészítőbe, de ez így most egyelőre kevés volt.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Megismerhetjük a gépépítés egy teljesen új oldalát
 • 3 új iroda és egy látványos e-sport stadion
Negatívumok
 • Új okostelefonos kommunikáció, ami inkább idegesítő, mintsem hasznos
 • Minden képesség és alkatrész az első pillanattól elérhető
 • Kevés a kihívás, így hamar unalomba fulladhat

További képek

 • PC Building Simulator
 • PC Building Simulator
 • PC Building Simulator
 • PC Building Simulator
 • PC Building Simulator
 • PC Building Simulator
 • PC Building Simulator
 • PC Building Simulator

PC Building Simulator

Platform:

Fejlesztő: Claudiu Kiss

Kiadó: The Irregular Corporation

Megjelenés: 2019. január 29.

Minimális rendszerigény: Intel Core i5-2500K/AMD Athlon X4 740, 4 GB RAM, GeForce 660/Radeon R9 285, 7 GB háttértár, Windows 7

» Tovább a játék adatlapjára

B_Renato97
Mindenevő gamer, legyen az PC vagy konzol, FPS vagy sport. Az igazi gyönyört viszont a szimulátorok jelentik számomra. A virtuálisan elvégzett munkánál nincs is jobb.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!