Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

Sniper gamer szemüveg – Remek és hasznos kiegészítő járt nálunk

Kipróbáltuk egy hazai gyártó profi gamer szemüvegét.

2020.10.07. 11:15 | szerző: gregmerch | Kütyü+hardver

Amikor néhány éve kezdett idehaza is begyűrűzni az e-sport mánia, és mindenki, még a sarki pék is gamer cuccokkal állt hirtelen elő, először csak a fejemet fogtam. Valljuk be, azért a gamer ruházat (értsd alatta: nadrág, póló – bizony, ilyennel is találkoztam) minimum egy igen határozott „WTF?!?” szövegbuborékot dob azonnal az ember feje fölé. Nem is foglalkoztam a témával jó darabig, az ezzel kapcsolatos híreket is csak elvétve olvastam. Ám, amikor tavaly nyár végén, szeptember magasságában egy nagyon durva szaruhártya-gyulladást sikerült összeszednem, kénytelen voltam sok mindent átértékelni kilenchetes kényszerpihenőm alatt, amely során játszani vagy képernyőt nézni sem volt nagyon ajánlatos a számomra. A doktornő elmagyarázta, hogy habár magát a betegséget valószínűleg többszörös fertőzés okozta, a szemszárazság, a szemfáradás nagyban járulhatott a kialakulásához. Kiderült, hogy régóta éreztem a konkrét tüneteket – még ha nem is tudtam, hogy azokat érzem –, amelyek között a „szemhéj alá szorult morzsa”, a könnyezés, a vörösen égő szemek is intő jelek voltak.

Nos, mivel valamennyi hivatásom monitor elé köt az idő nagy részében, és mint kiderült, annak bámulása a szemszárazság egyik legfőbb oka, elkezdtem kutatni megfelelő segédeszköz után, és így akadtam a gamer szemüvegekre, amelyek létezéséről addig nem is tudtam. Kis utánajárással főleg egy külföldi márkával találkoztam szinte mindenhol, amely többféle fazonú és célközönségű okulárét gyártott a sima, monitornéző szemüvegektől egészen az e-sport ligás termékekig. Be is vásároltam belőlük, és azóta is használom őket. Amikor pedig nemrégiben a szerkesztőség lehetőséget kapott egy profi, hazai gyártású eszköz kipróbálására, azonmód le is csaptam rá. A Sniper névre hallgató termékcsalád komolyabb, kifejezetten gamereknek szánt darabja hamarosan landolt is a küszöbömön, én pedig az elmúlt kb. két hétben szinte le sem vettem azt.

Sniper gamer szemüveg – Remek és hasznos kiegészítő járt nálunk

A Sniper Gamer kék fény szűrős szemüveg első ránézésre úgy fest, mintha Tony Stark Vasember-szerkójához tartozna. Ezt kifejezetten bóknak szántam, vagyis a kütyü nagyon is jól fest, kialakítása révén a legtöbb embernek jól áll – ezt teszteltem a családon is ;-). Hosszabb ideig viselve sem kényelmetlen darab, jól illeszkedik az ember fejére. A lencse a gyártói honlap és eddigi tapasztalataim alapján is védett a karcolódástól. Kiszűri a szaruhártyát kifejezetten károsító, 400 nm-es UV-sugárzás 100%-át, és a szintén fárasztó kék fényt is. Kerete igen impozáns, prémium kialakítású, strapabíró polikarbonát, ami bírja rendesen a gyűrődést. Jár hozzá egy mágneses tok és egy mikroszálas törlőkendő is, így a tisztítása és az elpakolása sem jelenthet gondot.

A fenti adatok a gyártói honlapon fellelhető termékleírásban is könnyen megtalálhatók, így térjünk rá inkább a személyes tapasztalataimra, mert azok – remélem, számotokra is – jóval hitelesebb beszámolóként szolgálnak, mint a reklámszöveg. A kialakítását és anyaghasználatát tekintve egyaránt abszolút prémium kategóriájú szemüveg valóban nagyon kényelmes, több óra után sem feszül a fejre vagy nyomja azt sehol. Mondom ezt úgy, hogy egyébként nem vagyok szemüveges, vagyis nem szoktam hozzá annak állandó viseléséhez az évek során, és van összehasonlítási alapom is hasonló, más gyártmányú termékekkel. Átpillantva a lencséken az embernek először olyan érzése van, mintha a szeme átváltott volna éjszakai, szemkímélő üzemmódra. Minden furán sárga, de egyszersmind megnyugtató és pihentető. A monitor vagy a tévé, de még a projektor képe sem hideg, kellemes melegséget sugároz. Játék közben a kontúrok határozottan élesebben körvonalazódnak, így biztosabban vehetjük észre a dolgokat.

Sniper gamer szemüveg – Remek és hasznos kiegészítő járt nálunk

A Crysis Remastered tesztje során is végig magamon viseltem az eszközt, amely mindvégig igen hasznosnak bizonyult. Kicsit olyan érzésem volt, mintha hirtelen mindenre ráküldtek volna egy szépia-UV-polárszűrő kombót, ami nagyon is jó szolgálatot tett. A szemem órák múlva sem fáradt el, és a sárgás színvilágot is megszoktam – olyannyira, hogy miután végül levettem, minden kellemetlenül és zavaróan kéknek hatott. Ugyanez volt igaz a munka során vagy filmnézéskor is. A kontúrok élesedtek, a szemem pedig egyáltalán nem fáradt el hosszabb idő alatt sem. Tudom, hogy lassan minden monitoron van képüzemmód-választó opció, ahol sok minden módosítható kedvünkre, de számomra egyik sem tudott ennyire összetetten és komplex módon kellemes és hasznos lenni, bárhogy toligáltam is a csúszkákat. Arról nem is szólva, hogy szemfárasztó kék fény, vagy a szaruhártyát zavaró sugárzás nemcsak a képernyőkről érkezik gyakorlatilag folyamatosan a szemünkbe, hanem mindenfelől, és ez a segédeszköz valamennyi ilyet blokkol. Belevéve a kedvező árát, illetve a gyártó által vállalt 30 napos pénzvisszafizetési garanciát is, talán egytelen hibaként annyit róhatok fel a terméknek, hogy egyelőre nem kapható dioptriás lencsékkel, így a szemüveget viselő felhasználók csak kontaktlencsével tudják komfortosan használni.

Sniper gamer szemüveg – Remek és hasznos kiegészítő járt nálunk

Jómagam sajnos keserű tapasztalatok útján, kényszerűségből fordultam a gamer szemüvegek használatához, pedig azok nem kerülnek egy vagyonba, és sokkal hasznosabbak tudnak lenni – monitoron végzett munka során is –, mint egy valószínűtlenül nagy felbontású egér. A hazai gyártású Sniper Gamer szemüveg (amelynek van egy monitornéző kistestvére is általános célokra) végre egy remekbe szabott, a nagynevű külföldi vetélytársak csúcsmodelljeivel bőven pariban lévő, sőt, azokat több szempontból még talán le is hagyó termék, amely a szemfáradást és szaruhártya-sérülést okozó kék fényt, illetve UV sugárzást teljes mértékben kiszűri. Srapabíró, jó megjelenésű, kellemes viselet, amelyet bárki – a szemüveges kollégák sajnos csak kontaktlencsével együtt – akár hosszú órákig kényelmesen viselhet. A gyártói pénzviszafizetési garancia és a kedvező ár még csábítóbbá teheti ezt az elsősorban profi játékosoknak szánt kiegészítőt, amelyet saját tapasztalataimra hagyatkozva őszintén, szívből ajánlok mindenkinek.

A tesztpéldányt is felajánló forgalmazó egy extra dologgal is kedveskedett még olvasóink számára. aki meg szeretné vásárolni a szemüveget, kuponkódnak a playdome szót beírva oldalukon további 2000 forint kedvezményben részesül.

A bemutatott terméket a forgalmazó biztosította számunkra.

hozzászólások (5)

subject17
subject17 2020.10.12. 10:34
"A Crysis Remastered tesztje során is végig magamon viseltem az eszközt (...)"

Hűha. Azért a mellékelt képek alapján én nem feltétlenül végeznék ezzel tesztet, főleg ahol elméletben a grafika és megjelenés az egyetlen igazi erénye a programnak.

Értem én, hogy pihenteti a szemet, meg megszokja az ember stb., de nem azért fizettem monitorkalibrálásért, hogy aztán egy ilyen szűrőn át nézzek... Nagyon furcsa nekem ez az egész. Nyilván nem olyan drasztikus, de a régi szúnyoghálóra emlékeztető CRT monitorra erősíthető védő jutott eszembe. :D
gregmerch
gregmerch 2020.10.12. 16:27
Természetesen szemüveg nélkül is ránéztem a játékra :-).

Hidd el, meg lehet szokni, és utána tényleg minden más tűnik kellemetlennek. Nekem nagyon durva gyulladás volt tavaly a szaruhártyámon (kötőhártyából indult ki). Tejfehér folyadék borította a szaruhártyám mikro-redőit, nem láttam szinte semmit (mintha tejüvegen néztem volna át), reggel meg kézzel nyitottam ki a szemem. Se monitort, se tévét nem nézhettem, de mindegy volt, mert amúgy sem láttam volna. Ki se nagyon jártam, mert nem volt térlátásom, és úgy nagyon nem buli mászkálni, meg szédül is az ember hozzá rendesen. Házon belül folyton nekimentem valaminek, mert nem vettem észre. A fél szememet pedig a doki nem engedte betakarni, hogy tudjon tisztulni. És ennek komoly előzménye és okozója lehetett az orvos szerint a szemfáradás és a szemszárazság (is - no meg a baci és vírus, amit benyaltam mellé). Na ezen segít, illetve ezt segíti megelőzni ez az (ill. minden ilyen) eszköz. És ez tényleg a jobbak közül való, olyan áron, mint külföldi márkákból a beugró szintű szemüvegek.
subject17
subject17 2020.10.12. 17:25
Persze, mondom, értem én, hogy megszokod... De talán megvan az érzés, amikor a füled úgy megszokja a porszívó zúgását, hogy amikor kikapcsolod, nagyon zavar a csend. :)

Nyilván nem veled akarnám levetetni, és tudom, hogy a szembetegség milyen undorítóan makacs dolog, de na... Nekem ez valahogy nagyon idegen, én szeretek néha elgyönyörködni is egy-egy játékban, és mindezt nem épp szépia szűrőn keresztül preferálom. :D
Baracklekvár
Baracklekvár 2020.10.12. 17:32
Hát, izé. Én még a sportlövészethez is a színtelen szemüveget preferálom, hiába istenítik a sárgát, hogy attól még majd élesebben is lát az ember... Nem én leszek itt a célközönség.
totyak
totyak 2020.10.12. 17:45
Ha nem is játékhoz, de szerintem netezéshez, vagy irodai munkára kiváló szemüveg lehet. Olyan dolgoknál, ahol nem számít, hogy kiszűri a kék színt és mindent Marsi környezetben látsz :D Nekem pl. sajnos gyorsan elfárad a szemem monitor előtt, márpedig a munkám során azért kell PC-n dolgoznom. Ilyen szempontból nekem tetszik, de enkem sem játékra kellene.
ajánlott olvasnivaló