Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

When the Past was Around

When the Past was Around teszt – Egy tragikus szerelem története

Egy színes-szagos interaktív képeslap.

2020.12.27. 17:01 | szerző: m_anger | Ismertető/teszt

Nem igazán jellemző, de inkább úgy fogalmaznék, hogy semmiképpen sem gyakori, hogy a szerelem, vagy úgy bármiféle emberi érzések egy videojáték fő témái legyenek. Még manapság sem, amikor számtalan új zsáner alakult ki, valamint már egyáltalán nem csak a kocka kisfiúk szórakozása ez a műfaj. Gyakorta előfordul, hogy egy-egy sztori mozgatórugója a téma, vagy színesítő elemeként előfordul a háttértörténetben, de hogy valaki teljesen e köré építsen egy egész játékot, az még mindig ritka és különlegességszámba megy. Ez még mindig inkább egy-egy romantikus film vagy regény sajátja, és unikumként értékelhető a játékpiacon.

When the Past was Around teszt – Egy tragikus szerelem története

Ugyanúgy, ahogy Indonéziából sem gyakran kapunk játszani valót. Nos, a When the Past was Around két legyet üt egy csapásra, hiszen mindkét felvetés igaz rá. Őszinte leszek, a teszt előtt a Mojiken Studio neve nekem semmit nem mondott, pedig már jó pár éve aktívak, és a mostanihoz hasonló játékuk is akadt már. A Steamen például ingyenesen elérhető a Banyu Lintar Angin és az A Raven Monologue, amelyek kísértetiesen hasonlítanak arra a prezentációra, amit jelen teszt tárgya is használ, igaz, az imént említett játékocskák mindössze pár percesek, és valószínűleg pont gyakorlás céljából készültek egy komolyabb projekt előtt.

Amikor a játék műfaját kellene meghatározni, akkor kicsit bajba kerül az ember. Alapvetően a kalandjátékhoz sorolnám a When the Past was Aroundot, de talán sokkal közelebb állunk a valósághoz, ha vizuális novellaként hivatkozunk rá, ahol azért kell pár interaktív dolgot is csinálni. Néha tárgyakat kell keresgélnünk (mintha csak egy hidden object játékban lennénk), amelyeket aztán a megfelelő helyen felhasználhatunk, máskor pedig puzzle feladatokat kell megoldanunk. A fő hangsúly azonban nem ezen van, hanem az elmesélt történeten, amelyet egyfajta intermezzóként csak színesítenek az említett elemek.

When the Past was Around teszt – Egy tragikus szerelem története

Főszereplőnk egy húszas éveinek elején járó leányzó, Eda lesz, aki kortársaihoz hasonlóan bizonytalanul mozog még a világban, egyszerre keresi önmagát és a nagy őt. Szerencséjére az utóbbit meg is találja egy bagolyfejű zenész úriember képében, ám a hirtelen jött boldogság sajnos nem tart sokáig. Mivel a játék pont arról szól, hogy mi is történt, és valójában egy-két óra alatt végig is játszható, ezért mélyebben nem mennék bele a kifejtésbe. Az öt fejezet (plusz prológus) során eme kapcsolat fázisainak leszünk szemtanúi, és a játék a maga bájos módján egészen hitelesen tudja átadni a felmerülő érzéseket. Teszi mindezt úgy, hogy egyetlen szó sem hangzik el, nincsenek dialógusok a történet során. Minden, amit átélünk, pusztán a kézi rajzos, minimál animációval megbolondított gyönyörű grafika, és az egyszerű, de fülbemászó zenei aláfestés interpretálja számunkra.

A teljesítendő feladatok nem igazán bonyolultak vagy összetettek, de azért akadt pár olyan, ami gondot okozott számomra, mert nem igazán sikerült ráhangolódni a készítők gondolatmenetére. Sajnos segítséget csak annyit kaphatunk, ami már a modern kalandjátékoknál általános, hogy egy gombnyomásra felfedi a játék, hol vannak a képernyőn interakciós lehetőségek vagy felvehető tárgyak. Ha elakadunk, akkor tehát magunkra vagyunk utalva, és az sem segít túlságosan, hogy a játékállást ilyenkor nem lehet elmenteni, vagyis ha később szeretnénk folytatni, akkor egy nagyobb szegmenst kell újrakezdeni.

When the Past was Around teszt – Egy tragikus szerelem története

A When the Past was Around egyszerre jellemezhető színes-szagos interaktív képeslapként és narratív, puzzle-alapú point-and-click kalandjátékként. A stílus rajongóinak azonban mindenképpen fel kell készülnie, hogy egy igen rövid történetről van szó (cserébe az ára is igen baráti, mindössze pár ezer forintba kerül), valamint arra is, hogy a történet sem a jól megszokott videojátékos sablonok mentén mozog. Ha valakinek nem idegen (vagy urambocsá’ ciki), hogy egy fiatal lány érzelmei kerülnek középpontba a szerelemről, elengedésről, örömről és fájdalomról (és mindarról, ami ezekkel jár), akkor kellemes pár órát tölthet majd el a játék mellett. A stílusos és kedves grafikai megjelenítés, valamint remek zenei aláfestés maximálisan kiszolgálja a beleélést. De igazából zsákbamacskát sem kell vennünk, hiszen a prológus ingyenesen letölthető, így mindenki szabadon kipróbálhatja, hogy mire is számíthat. ■

értékelés

When the Past was Around

Pozitívumok
  • Bájos rajzolt grafika
  • Megható történet
  • Fülbemászó fő zenei motívum
  • Baráti ár
Negatívumok
  • Rövidke
  • Pár nehezen kitalálható puzzle
  • Néhány átvezetőben alacsony felbontású rajzok
  • Nincs mentési lehetőség

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította számunkra.

When the Past was Around teszt – Egy tragikus szerelem történeteWhen the Past was Around teszt – Egy tragikus szerelem történeteWhen the Past was Around teszt – Egy tragikus szerelem történeteWhen the Past was Around teszt – Egy tragikus szerelem története

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló