25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Mikrofonpróba: megnéztük, mit tud a Trust GXT 232 Mantis

Még állvány és popfilter is jár a Trust mikrofonja mellé.

Írta: Zoo_Lee

Mikrofonpróba: megnéztük, mit tud a Trust GXT 232 Mantis

Egy igazán jó mikrofon mindig is aranyat ért, ám karantén alatt, ahogy a többség kénytelen volt átállni az online kommunikációra/oktatásra/meetingelésre, a jó webkamerához hasonlóan igazi kincsnek kezdett számítani. Sokaknak fel is adta a leckét, hogy melyik modellt érdemes választani, amennyiben a legjobb ár-érték arány a cél. A Trust GXT 232-es, Mantis névre keresztelt, igen profi megjelenésű mikrofonja számos toplista előkelő helyeit foglalta el az utóbbi hónapok során – ennek ürügyén vettem szemügyre, pontosan mire is képes.

A készülék természetesen nem csak első ránézésre tűnik kifejezetten extrásnak. A mellékelt háromlábú állványon helyet kapott egy rezgéscsillapító kengyel, valamint az állványra csatlakoztatható, zajszűrő popfilter is, amelyekkel túlzások nélkül talán a legteljesebb csomag, ami mikrofon terén eddig tesztelésre a kezembe került, ráadásul ha valaki nem feltétlenül asztal előtt görnyedve szeretné használni, a közel másfél méter hosszú USB-kábelnek köszönhetően meglehetősen mobilis is. Összeszerelése és beüzemelése pedig a mellékelt kézikönyv alapján kézenfekvő és egyszerű, a teljes szett kellemes méretű és súlyú, az állvány maximális döntésszögével is csak 150*50*35 mm, tömege pedig alig 120 gramm.

Mikrofonpróba: megnéztük, mit tud a Trust GXT 232 Mantis

A profi külső és felszerelés persze semmit sem ér, ha maga a teljesítmény alul marad. A doboz ígérete szerint a Mantis 50-től 16000 Hz-ig terjedő tartományban képes rögzíteni a hangot, a kialakításnak hála szinte bármiféle zaj és interferencia nélkül, tökéletesen megállva a helyét mind online játékhoz, konferenciabeszélgetésekhez vagy akár amatőr énekléshez is. Az első próba a beállítások különösebb bolygatása nélkül gyakorlatilag hibátlannak bizonyult: kristálytiszta hangminőség, amellyel egy amatőr, szárnypróbálgatós podcastot például különösebb probléma nélkül fel mertem volna venni.

Második körben egy-két profibb alkalmazással futottam neki, hogy alaposabban szemügyre vehessem a felvett hang minőségét. Ekkor futottam bele egy problémába, pontosabban egy hiányosságba. Külső alkalmazás híján (ami elég meglepő, mivel még a Trust GXT szériájából származó gamer egerem is igen komoly, magas testreszabhatóságot biztosító appot kapott), a Windows, illetve a rögzítőprogram opcióival tudtam csak szabályozni a mikrofon érzékenységét, amivel alapból nem is lett volna gond. Azonban hiába kiváló a felvétel minősége, szerkesztés során sajnos akadt néhány nehézségem. Az egyik legalapvetőbb művelet, amit el szoktam végezni felvett hangfájlokon, az a nagyobb lélgezetvételek, esetleges háttérzajok kivágása, rövidebb hangfájl és ráérős határidő esetén manuálisan, ellenkező esetben valamilyen egyszerű zajmaszkkal – mivel a korábbi mikrofonjaimmal készített felvételeimen ezek az apró neszek nagyon jellegzetes, egyszerűen detektálható mintaként megjelentek, arra számítottam, a Trust készülékével csak még egyszerűbb lesz az anomáliák detektálása és eltávolítása.

Azonban hiába készítettem több felvételt, a lágy, természetes zajok szinte észrevétlenek maradtak, annak ellenére, hogy különösebb nehézségek nélkül ki tudtam hallani őket. A problémán az sem segített, ha eltávolítottam a popfiltert (így ugyanis a mikrofon az érzékenységének köszönhetően a legapróbb neszt és statikus háttérzajt is felvette), vagy ha a filter mellett felnyomtam az érzékenységét maximumra (ekkor a zavaró hangerősségtől a növelt háttérzaj sűrűségig egy rakás extra problémával gazdagodtam, amelyeket ki kellett szerkesztenem).

Mikrofonpróba: megnéztük, mit tud a Trust GXT 232 Mantis

Ez a kísérletezés lehet, hogy kissé kukacoskodásnak hangzik, ám a felismerés számomra olyan volt, mint amikor valaki ráébred, hogy egy feltálalt mesteri fogásban csak alig észrevehetően lenne jelen az alapízhez elengedhetetlen fűszer. Kellő szakértelemmel ki lehet küszöbölni a problémát, viszont arra nem számítottam, hogy egy ilyen bagatell, más eszközökkel ujjgyakorlatnak számító szerkesztési feladat fog kihívást jelenteni majd egy ennyire komoly eszköz esetén.

Ezt leszámítva a 11-12 ezer forint körül kapható Trust GXT 232 Mantis megfelelt minden elképzelhető elvárásnak a próbálgatás során, és számos felhasználási területen kiválóan teljesített – viszont ha valaki komolyabb szerkesztői feladatokat is el szeretne látni a felvett hangsávokon, elképzelhető, hogy hozzám hasonlóan akadhat majd váratlan kihívásokra.

A tesztterméket a Trust Gaming biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!