25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

LG gram laptopteszt – Csak könnyedén!

Nem szólhat minden a játékról…

Írta: Sityi

LG gram laptopteszt – Csak könnyedén!

Mit keres nálunk egy gyártó olyan laptopja, amely nem játékra lett kitalálva? :-) Nos, nem feltétlenül kell a videójátékokról szólnia mindennek, tehetünk néha kitekintést más területekre is... ;-) Az LG gram sorozata egyébként is piszkálta a csőröm, mert jókat hallottam róla, és kapva kaptam a lehetőségen, hogy megnyomkodhassak egyet. Lássuk, mit sikerült belőle kihoznom.

A nálam járt példány a következő kiépítéssel bírt: Intel Core i7-1165G7, 16 GB RAM, 1 TB SSD, 17” 2560*1600 60 Hz IPS kijelző, ultrabook köntösben. Ami első pillanatban meglepett (nemcsak engem, de a kollégáimat is), az az, hogy mennyire könnyednek hat az 1350 grammos tömeg a nagy, 17 hüvelykes testhez viszonyítva. A legtöbb gép ilyen méretben már váll- és hátleszakító tulajdonsággal bír (főleg ha gamer) – ez viszont hihetetlen könnyű... Bekapcsolás után a másik dolog, ami instant feltűnik, az a képminőség: ugyan „csak” SDR, de a DCI-P3 színteret 99%-ban lefedi (ami egyébként az általam ismert legszélesebb színtér); a felbontás ehhez a képernyőmérethez meg tökéletesen passzol: a pixelméret kellően kicsi már, de 100% skálázáson is olvasható marad a szöveg (megjegyzés: pont emiatt tartom értelmetlennek a 4K-t laptopon).

LG gram laptopteszt – Csak könnyedén!

Teljes billentyűzetet kapunk numerikus résszel, a gépelési élmény nem is rossz, bár szerintem kicsit erősebben kell a gombokat lenyomni a (nekem) optimálisnál – persze mint oly sok mindent, ezt is meg lehet szokni. A tapipad kellemesen nagy (bár hely lenne még nagyobbnak), és ismeri a gesztusokat is. A fogyasztást soha nem néztem eddig egy tesztelt gépnél sem, mert ami eddig megfordult errefelé, nem igazán tudott sokat ilyen téren. Nos, itt a katalógusadat bő 19 órát ír, amit ugyan nem mértem ki, de a vas és a 80 Wh akkupakk a saját konnektormentes haszálatom során is azt mutatja, hogy hacsak nem kínozzuk folyamatosan, tényleg kibír egy munkanapot simán. Impresszív...

A burkolattal nem vagyok teljesen kibékülve, ugyanis teljesen műanyag – bár maga a gép kellően masszív, és a tapintása is kellemes, valahogy mégsem ad prémium érzetet. Bár az is jó kérdés, vajon alumíniummal tudna-e ilyen könnyű lenni...

LG gram laptopteszt – Csak könnyedén!

Persze nem lennénk PlayDome, ha nem kergettük volna meg egy kicsit a mi stílusunkban is a gépet. :-D A PC Mark 10 Extreme teszteredmény nem rossz, de a Time Spy már mutatja, hogy a játék bizony messze nem az erőssége. Az látszik persze, hogy az új Iris Xe IGP határozottan előrelépés az UHD Graphicshez képest, de komoly játékra ez még mindig rettenet kevés – hacsak nem Microsoft XCloud, GeForce Now vagy Google Stadia platformokon történik a dolog. Persze makacs voltam és próbálkoztam (ésszel persze: 1280*800-as felbontáson, alacsony-közepes, illetve automatikusan beállított minőség mellett), de felemás érzéseim vannak. A Rocket League és a Counter-Strike: Global Offensive nem is fut rosszul (bár ez utóbbi azért hajlamos eléggé kilengeni, ami az fps-számot illeti), de a Fortnite és az Overwatch már reménytelen. Szerényebb igényű indie játékokkal, mint amilyen például az Absolute Drift, azért lehet próbálkozni. Becsületére legyen mondva a gépnek, hogy a hűtés végig csendesen tette a dolgát, és még csak különsebben melegnek se éreztem – bár azért a billentyűzet huzamosabb idő után eléggé meleg (de nem forró volt).

Nem minden a játék – ezt az LG gram tökéletesen megmutatta. Szerethető gép, bár messze nem erőmű, de jól összerakott, remek ketyere. Az árát kicsit sokallom: a cikk írásának pillanatában ezt a kiépítést 700 ezerért látom a legtöbb helyen, ami chiphiány ide, szállítási gondok oda, elég magas. Persze olcsóbban is meg lehet úszni, ha beérjük kisebb képernyőmérettel, i5 processzorral (nincs lényegi különbség az i7-hez képest), esetleg 8 GB RAM-mal – bár így is az 500 ezres régióban járunk. Viszont ez a fajta mobilitás (tömeg, üzemidő) simán megérhet ennyit, főleg ezzel a képernyővel.

A bemutatott terméket az LG Magyarország biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!