25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Alan Wake Remastered teszt – Ilyen érzés megszépülve ébredni

Újra előkerült az író, és misztikus kalandja, amelyhez soha nem volt adott ennyi feltétel, hogy makulátlanul élvezhessük.

Írta: m_anger

Jól emlékszem az Alan Wake-kel történt első, szemtől szembeni találkozásra, ez volt ugyanis az első komolyabb E3-as prezentáció, amelyen részt vehettem, még 2005-ben. A játék akkor még nagyon más formát mutatott, mint ami végül 2010-ben aztán eljutott a boltok polcaira. Talán nem is csoda, hogy a nagyra törő tervekből (dinamikus napszakváltások, open world feeling, valós idejű fizika) csak kevés tudott megvalósulni (gyakorlatilag csak az utóbbi), és mindezek megroppantották a fejlesztést. A játékot többször áttervezték, mire eljutott a végleges formájába – kis híján csoda, hogy egyáltalán eljuthatott. A Microsofttal (akkoriban) való nehéz munkakapcsolatról sokan tudnának mesélni (többek közt én is a crytekes Ryse kapcsán), de így is csak kapiskálhatjuk, hogy mi történhetett a fejlesztéssel töltött hét rögös esztendő során. Tegyük azért hozzá gyorsan a fair play jegyében, hogy a finnek sem arról híresek, hogy nagyon elkapkodnák a dolgokat.

Alan Wake Remastered teszt – Ilyen érzés megszépülve ébredni

Azóta eltelt egy újabb évtized, a Remedy két játékot is kiadott, de a legenda még mindig az Alan Wake-ről szól, meg hogy hol is van a második rész. Nos, folytatásról egyelőre szó sincs, viszont jubileumi hangulatban a srácok összerántottak egy remastered kiadást. Pontosabban nem is ők, vagy nem egyedül, hiszen a munka jelentős részét a portolásokról, felújításokról és egyéb közreműködésekről híres D3T végezte. Az ő számlájukra írhatjuk a Shenmue I & II és a Mafia II: Definitive Edition remastereit is, ami ugyan szájhúzásra adhat okot, de jelen esetben szerencsére nincs nagyon okunk a panaszra.

Az már a játék címéből is kiderül, hogy egy felújításról van szó, nem pedig egy remake-ről. Ennek kapcsán a játékmenetben ne számítson senki jelentős változásokra, nem kerültek elő kivágott részek (mint a talán a Death Rally inspirálta autóversenypálya, vagy a vonaton játszódó üldözéses rész), de még egyszerűbb módosításokat sem eszközöltek. A Remedy még ki is jelentette, hogy szándékosan nem nyúltak semmihez eme tekintetben, mert az alapjaiban bolygatta volna meg az eredményt, és talán egy másik játékot eredményezett volna. Annál inkább változott viszont a külső, és erre mindjárt rá is térünk. Csupán azt szerettem volna felvezetni, hogy a történetre, játékmechanikákra és egyebekre most nem fogunk kitérni, hiszen anno két cikkünk is született a játékról: egy az eredeti Xbox 360-as és egy a későbbi PC-s változat kapcsán.

Alan Wake Remastered teszt – Ilyen érzés megszépülve ébredni

A legjobban az újgenerációs konzolok tulajdonosai dörzsölhetik a tenyerüket, a játék ugyanis 4K-s felbontást (igaz, 1440p-ből felskálázva) és 60 fps-t hoz. Közülük is a PlayStation 5-tulajdonosok örülhetnek leginkább, és nem csak azon oknál fogva, hogy eleddig a Sony platformjain nem volt elérhető az Alan Wake. A játék ugyanis használja a DualSense adaptív triggereit, s ha nem is a legjobb implementációt élhetjük át, azért ad az élményhez bőven így is. A PS4 Pro és Xbox One X tulajok szintén élvezhetik a 60 fps előnyeit, igaz, ők dönthetnek úgy is, hogy az az emellé dukáló Full HD felbontást 1440p-re cserélik, de ebben az esetben meg kell elégedniük 30 FPS-sel (vagyis performance vs quality – eddig ezek az opciók a nagykonzolok esetében jöttek elő). A sorban legkisebb, előző generációs alapgépek (PlayStation 4 és Xbox One) is szebben futtatják a felújított változatot, mint hajdanán az Xbox 360 (ami még a 720p-t sem érte el, és gyakran beszakadt 20 fps környékére), nekik az 1080p, illetve 900p maradt, másodpercenként stabil 30 képkockával.

Na de a sok száraz technikai adat után térjünk a lényegre: milyen élmény 2021-ben Alan Wake-et játszani? Az őszinte válaszom az, hogy nagyon jó. Nálam több mint tíz esztendő után került újra elő a játék, mert noha terveztem, hogy újrajátszom, soha nem volt rá idő. Azt nem mondom, hogy minden játékelem ma is megállja a helyét, például az autós részek inkább tűnnek időhúzásnak, a fegyvereit és felszereléseit folyton elveszítő főhős meg inkább szivatásnak. De így is megvan a történet bája (amely merített egy erőset a Twin Peaksből és Stephen King munkásságából, hogy egyebet ne is említsünk) és izgalma, továbbá a jelentősen erősebb hardware végre olyan minőségben futtatja a kalandot, amilyet talán a készítők anno megálmodtak.

Alan Wake Remastered teszt – Ilyen érzés megszépülve ébredni

Nincsenek tehát technikai problémák, folyamatos a képfrissítés és éles a kép, de önmagában nem volt elég az erősebb vas. Rengeteg textúra helyett került be jobb minőségű vagy részletesebben kidolgozott model. Többek közt a szereplők is kaptak egy ráncfelvarrást, igaz, még így is kicsit véleményes egy-két arc kinézete (Alice Wake például kissé bénán sikerült). Még az átvezetőket is újrarenderelték, ám ehhez köthető az egyetlen nagyobb negatívum. A filmecskék mindössze 30 fps-sel futnak (ami még önmagában nem tragikus – valószínűleg a gyengébb platformok miatt volt erre szükség), azonban nagyobb baj, hogy számos helyen jól láthatóan szaggatnak.

Akadnak-e más extrák? Igen! Van például fejlesztői kommentár (naná hogy Sam Lake-kel), helyet kapott a kiadásban a két DLC (a The Signal és a The Writer), igaz a standalone American Nightmare már nem (a miértről nincs hivatalos infó, de alighanem valami jogi hercehurca lehet a háttérben). Apropó: nem extra, de licencek tekintetében mindenképp örvendetes, hogy maradt az eredeti soundtrack, amely olyan neves sztárokat vonultat fel, mint Nick Cave, Roy Orbison, David Bowie, a Depeche Mode vagy kaukktojásként az örök wannabe, de Remedy haver Poets of the Fall (érzem most sokak lelkébe gázoltam, de ezt gondolom :-). Az Energizer és Verizon reklámok „sajnos” nem maradtak meg, így ebben a tekintetben már nem autentikus az Alan Wake Remastered, de alighanem ez egy egészen szűk kört fog csak zavarni.

Alan Wake Remastered teszt – Ilyen érzés megszépülve ébredni

Összességében mit is hozott a felújított Alan Wake nekünk? Leginkább reményt. Az eredeti kritikai siker volt, ám ez is azok közé a címek közé tartozik, amit saját bevallása szerint mindenki játszott, ennek ellenére a kasszáknál szerényebben teljesített (legalábbis megjelenéskor, később elérte a 3-4 milliót is a PC-s változat érkeztekor). Ez a tény és alighanem az elnyúlt fejlesztési idő megpecsételte a Remedy sorsát, akik a Controlt már jóval szerényebb körülmények közt, az 505 Games égisze alatt kellett, hogy kiadják. De talán kellett a pofon, hogy magukhoz térjenek, és valljuk be, nekünk meg szükségünk van egy ereje teljében lévő Remedyre. Jesse Faden kalandja bebizonyította, hogy bennük van még a bugi, és bízzunk benne, hogy az Epic Gamesszel nemrégiben kötött hosszú távú szerződés biztos és nyugodt (!) hátteret biztosít majd nekik a munkához, valamint abban is, hogy ők se élnek majd vissza ezzel.

Lehet-e az Alan Wake Remastered egy valódi folytatáshoz való felvezetés? A választ annak fényében rátok bízom, hogy a srácok már két éve visszavásárolták a jogokat a Microsofttól, valamint a Control és DLC-i is tömve voltak Alan Wake utalásokkal.

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega Hungary biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Alan Wake
 • Sok tekintetben látszik a ráncfelvarrás
 • Az eddigi legjobb minőségben élhetjük át a kalandot
Negatívumok
 • Szaggató átvezetők
 • Néhol érződik a két generációs távolság
 • Az American Nightmare nem része a csomagnak

További képek

 • Alan Wake Remastered
 • Alan Wake Remastered
 • Alan Wake Remastered
 • Alan Wake Remastered
 • Alan Wake Remastered
 • Alan Wake Remastered
 • Alan Wake Remastered
 • Alan Wake Remastered
 • Alan Wake Remastered
 • Alan Wake Remastered
 • Alan Wake Remastered
 • Alan Wake Remastered
 • Alan Wake Remastered
 • Alan Wake Remastered
 • Alan Wake Remastered
 • Alan Wake Remastered
 • Alan Wake Remastered
 • Alan Wake Remastered
 • Alan Wake Remastered
 • Alan Wake Remastered

Alan Wake Remastered

Platform:

Fejlesztő: Remedy Entertainment

Kiadó: Epic Games

Megjelenés:
2021. október 5. PC, PS4, PS5, X1, XSX
2022. október 20. Switch

» Tovább a játék adatlapjára

m_anger

m_anger
Ami a nyolcvanas években kölyökként csak álom volt (videojátékokkal dolgozni), az mára valóság. Munkaidőben fejlesztőként, szabadidőben kritikusként. Játék az élet?

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!