Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Shenmue I & II

Shenmue I & II

Az utolsó SEGA asztali konzol egyik legnagyobb dobása ismét régi fényében tündököl.

2018.08.20. 15:00 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Yu Suzuki, minden idők egyik legnevesebb videojáték-fejlesztője, a SEGA talán legnagyobb ágyúja és sikereinek legfőbb kovácsa, még a szép emlékű, sokak szerint a 6. konzolgeneráció gyöngyszemének számító Dreamcastra készítette el 1999-ben az iparág addigi legdrágább alkotását, a Shenmue című, több szempontból korszakalkotó kalandjátékot. Az akkoriban (is már) horribilisnek számító hetvenmillió amerikai dolláros büdzsé egy olyan program megalkotását fedezte, amelyben több nagyvárost szabadon, a maguk háromdimenziós valóságában járhattunk be, amelyben az időjárás a napszakokkal egyetemben folyamatosan változott, amelyben az NPC-k és a települések ciklikusan élték kis virtuális életüket, és amelyben számos akció, QTE és minijáték várt a játékosokra a nyomozás mellett. Lehet, hogy ez ma már, tizenkilenc esztendővel később normálisnak, sőt, elvárhatónak mondható, de akkoriban maga volt a megtestesült, addig elképzelhetetlennek hitt virtuális Kánaán.

Shenmue I & II
Shenmue

Nem csoda, hogy az első részt egy több akkori platformra is átportolt folytatás követte, sőt, egy MMO is szerepelt Suzuki mester tervei között, amely azonban végül sosem készült el. Helyette a Kickstarter egyik legsikeresebb kampányának, no meg a lelkes rajongóknak köszönhetően valamikor jövőre várható a harmadik számozott epizód eljövetele, amely előtt a SEGA most piacra dobja az eredeti két rész minimálisan felújított, gyakorlatilag azokat a régi pompájukban meghagyó verzióját a mai gépparkra.

Shenmue I & II
Shenmue II

A bosszúvágytól túlfűtött sztori főhőse Ryo Hazuki, aki egy esős napon arra toppan be szülei dojójába, hogy egy ismeretlen kínai figura, Lan Di éppen apját veri rommá egy misztikus és rejtélyes műtárgy, a sárkánytükör megszerzése érdekében. A dolog kimenetele természetesen igen baljósan alakul, tekintve, hogy habár fia megmentéséért Iwao Hazuki elárulja a tükör rejtekhelyét, őt mégis megöli a bitang erős Di, aki előtte még gyilkossággal is megvádolja az öreget. Ryo nekiindul szülővárosa, Yokosuka utcáinak, hogy minél több nyomot gyűjtve, számos ellenfelet legyőzve és szövetségest maga mellé állítva végül leszámoljon egy helyi klánnal, és megtalálva egy másik ereklyét hajón induljon tovább Lan Di nyomába. A második epizód díszleteit Hong Kong és a hegyek között megbúvó Guilin szolgáltatják, ahol Ryo tovább folytatja a kutatást apja múltjának feltárása, a titokzatos kincsek felkeresése, azok titkának megfejtése, valamint a gyilkos(ok) megbüntetése céljából. Közben természetesen újabb szereplőkkel és megpróbáltatásokkal is szemben találja magát, hogy végül a titkok egy újabb darabját göngyölítse fel.

Shenmue I & II
Shenmue

A történet az első két résszel koránt sem ér véget, mint ahogy a hírek szerint a jövőre várható harmadikkal sem fog. Ennek az a praktikus oka, hogy Yu Suzuki, aki időközben szakított a SEGA-val, és a Shenmue széria jogait is megvásárolta tőlük, szeretne minél több folytatást készíteni a továbbiakban, amelyek – remélhetőleg nem sok-sok évnyi várakozás után – továbbvinnék a közel két évtizede megkezdett történetfolyamot.

Shenmue I & II
Shenmue II

A játék és annak folytatása úttörő volt a maga nemében. Ryo élhette az életét, miközben szabadon bebarangolva a játék világát lázasan kutatott Di és társai után: munkát vállalhatott, boltokba és egyéb intézményekbe látogathatott el, minijátékokkal szórakoztathatott minket, sokszor csak reflexei(nk)re hagyatkozva juthatott tovább, és gyakran kellett bunyóznia is, amely utóbbi játékelem a szintén Suzuki mester nevéhez köthető Virtua Fighter szériából megismert módon került kivitelezésre. Mindezt nem kicsit bolondította meg a számos NPC, köztük az egyszerű botokkal, akiknek az életciklusát a napszakok és az időjárás is befolyásolták. Közben hősünk fejlődhetett, egyre több cuccra, nyomra és harci mozdulatra tehetett szert, ami egy kis RPG-beütést is kölcsönzött a játékmenetnek.

Shenmue I & II
Shenmue

Ahogy a bevezetőben is írtam, ez ma már a Grand Theft Auto, a Watch_Dogs és más sorozatok ismeretében talán nem tűnik olyan nagy durranásnak, de az előző évszázad végén bizony az volt. És még ma sem fest rosszul, bőven elmuzsikál a sok modern, csilli-villi csoda és reboot, remake meg remaster között a maga kicsit kopottas, de mindenképpen kellemesen bizsergető és szívmelengető formájában. Az újrakiadásban (mert itt bizony arról van szó, nem egy felturbózott vagy átdolgozott, modernizált portról) szinte minden maradt a régiben, kezdve a ma már talán ódivatú hangzással a szintén nem mai grafikai megoldásokon át egészen a játékmenetbeli funkciókig. Kicsit belepiszkáltak a vezérlési és képmegjelenítési opciókba, illetve kibővült az interfész is, ami mellett japán és angol szinkron is található a programban.

Shenmue I & II
Shenmue II

Ennyiben foglalhatók össze a remek, bennünket unatkozni egy pillanatig sem hagyó ős-sandbox gyűjteményes újrakiadásnak az újításai, amely gyakorlatilag a teljes eredeti élményt meghagyja a mai játékosok számára, akik újra-, avagy először élhetik át általa Ryo bosszúhadjáratát. A tesztelés során akadtak ugyan csekély bugok és hiányosságok, de ezeket az ígéretek szerint a megjelenésig orvosolni fogja a kiadó. A programcsomag beszerzése egyébiránt a kedvező árcédula miatt is erősen javasolt, a közelgő folytatás ismeretében pedig majdhogynem a kötelező kategóriába sorolható. ■

Shenmue I & II
Shenmue
Shenmue I & II

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította.

értékelés

Shenmue I & II

Pozitívumok
  • A múlt század végének és a mai videojátékoknak az egyik erősen meghatározó sorozata régi pompájában, kedvező áron jut el a mai játékosokhoz
Negatívumok
  • Régi pompa ide, korszakalkotó sorozat oda, azért csak eltelt időközben majd’ húsz év
Shenmue I & II
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Shenmue I & II

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló