25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Kipróbáltuk, mit tudnak az új PlayStation Plus előfizetések

Essential, Extra és Premium – itt a bőség zavara...

Írta: Sityi 4 hozzászólás

Kipróbáltuk, mit tudnak az új PlayStation Plus előfizetések

A Sony nemrégiben háromlépcsőssé tette a PlayStation Plus előfizetést és beleolvasztotta a PlayStation Now szolgáltatást is, így teremtve egy átláthatóbb előfizetési rendszert. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban, gyakorlati úton jártam utána, és a cikkben megpróbálom segíteni a választást, hogy kinek melyik éri meg jobban.

Kipróbáltuk, mit tudnak az új PlayStation Plus előfizetések

Az eddig ismert PlayStation Plus kapott egy Essential kiegészítést a nevéhez – más változás nem történt vele. Jár továbbra is a havi 3 játék (ebből egy PS5-re), van multi, exkluzív kedvezmények a Store-ban, megosztott játék, felhőtárhely a mentéseinknek és a PS5 Collection játékgyűjtemény.

Ennél egy fokkal már izgalmasabb az Extra csomag, ugyanis az egyik nagy dobás, a játékgyűjtemény innentől érhető el – és próbál valamilyen szinten a Microsoft-féle Game Pass ellenfele/alternatívája lenni. Én nem hinném, hogy különösebb értelme lenne összehasonlítani őket – az pedig bizonyos, hogy a kínálat a kékeknél is bőséges és kellően változatos, hiszen az olyan AAA-s címek mellett, mint a Ghost of Tsushima vagy a Death Stranding: Director’s Cut olyan indie gyöngyszemeket is tolhatunk, mint az Overcooked 2 vagy a Party Hard – és nem egy esetben a PS5 verzió is választható a PS4-es mellett.

Kipróbáltuk, mit tudnak az új PlayStation Plus előfizetések

Persze akadnak itt „töltelékcímek” is, és sajnos fájó hiányzók is (én például nagyon csodálkozom, hogy Gran Turismo egy sincs), de azt nem mondhatnám, hogy ne tudna lekötni bárkit a kínálat. No és persze ez idővel cserélődik is, és már megkezdődött a kedélyek borzolása azzal, hogy például a Red Dead Redemption címek meglehetősen rövid ideig lesznek csak elérhetőek... További extra még az Extra csomagban a játékbeli útmutató a támogatott címeknél PS5-ön.

A PlayStation Plus Premiumhoz ezen kívül bejön még a klasszikusok katalógusa is, ahol visszamenőleg is rengeteg címet próbálhatunk ki, a leírás szerint akár a PS1-PS2-PSP korszakból is. Viszont akárhogy nézegettem az appban, PS3-at és PS4-et láttam platformjelölésnek minden címnél a lista átpörgetésekor. A PS4 jelölés például a Super Star Warsnál alaposan meglepett, mert nekem úgy rémlett, hogy eredetileg az egy SNES játék... Az ilyen programok többségénél látszólag semmi se jelöli, hogy eredetileg milyen platformra jelentek meg. Ritkán azért erre is van példa: az Oddword: Abe's Oddysee címe mögött ott van zárójelben, hogy „PS1 Emulation”. Panaszra persze nincs okom, sok klasszikust újra elővehetünk így, streamelve.

Kipróbáltuk, mit tudnak az új PlayStation Plus előfizetések

A felhős játékok egyik rákfenéje a késleltetés, ezen nagyon sok áll vagy bukik – és itt bizony áll minden stabilan. A képminőség persze messze nem olyan tűéles, mintha helyben futna a játék, de hamar hozzászokik az ember – és véleményem szerint az a fajta reszponzivitás, amit így kapunk, többet ér a képminőségnél. Talán a legjobb példa erre azok közül a címek közül, amit kipróbáltam, a Split/Second: Velocity – pörgős árkád autóverseny, és nem volt gondom az irányítással.

A klasszikusok mellett persze aktuális cuccokat is lehet streamelni, mondjuk az Assassins Creed: Valhallát, de csak maximum PS4-es minőségben (a PS5 szinthez elég combos fejlesztéseket kéne a Sonynak tennie).

Kipróbáltuk, mit tudnak az új PlayStation Plus előfizetések

A másik komoly plusz az eddigiekhez képest az időlimites kipróbálási lehetőség pár játéknál: a teljes játékot letölthetjük és játszhatunk vele pár órát – ha tetszik, fizetés után pontosan ugyanott folytathatjuk, ahol be kellett fejezzük az engedélyezett próbaidő lejárta után. Ugyan elég masszív címek is felbukkannak ebben a kínálatban (Cyberpunk 2077, Horizon Forbidden West), de ez a rész elég komoly bővítésre szorul, mert a tucatnyi kínálat kicsit soványkának tűnik.

Ami az árazást illeti: a legtöbb játékos számára én úgy látom, hogy az Extra csomag képviseli a legjobb ár/érték arányt, ugyanis a játékgyűjtemény egy igen komoly pluszt képvisel az alap előfizetéshez képest. A Premium már egy bizonytalanabb kérdés – nem sokkal drágább, mint az extra, csak épp nem biztos, hogy a klasszikusok gyűjteményét olyan vonzónak tartja mindenki. Nekem, aki évtizedek óta videojátékokkal kelek és fekszem, komoly pluszt jelent a nosztalgiafaktor és a lehetőség, hogy sok régi kedves játékot elővehetek újra. Kevésbé oldschool beállítottságú kollégáimmal beszélgetve őket annyira nem hozta a dolog lázba, inkább csak amolyan érdekesség szintjén mozgott náluk a dolog (amiért nem feltétlen adnának plusz pénzt).

Kipróbáltuk, mit tudnak az új PlayStation Plus előfizetések

Úgy gondolom, jó irányba indult el ezzel a tagolással a Sony, és az indulás sem sikerült rosszul – bár azért az látszik, hogy vannak fájó hiányosságok a kínálat terén, de ezt idővel (és vélhetőleg pénzzel) simán lehet orvosolni. Ahogy azt is javítani kell, hogy a PC-s kliens is ismerje végre Magyarországot: sajnos a cikk írásának pillanatában nem lehetett Windows alól játszani a PS Plus appal – de a Sony Magyarország tud a dologról és elvileg úton a javítás. Az Extra csomag mindenképp ajánlott mindenkinek, aki kicsit is komolyabban játszik a PlayStationén, mert remek ár/érték aránnyal bír. A Premiummal viszont szerintem az idősebbek járnak jobban, hisz számos régi kedvenc válik így újra játszhatóvá.

A PlayStation Plus Premium hozzáférést a Sony Computer Entertainment Europe biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Kipróbáltuk, mit tudnak az új PlayStation Plus előfizetések
  • Kipróbáltuk, mit tudnak az új PlayStation Plus előfizetések
  • Kipróbáltuk, mit tudnak az új PlayStation Plus előfizetések
Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Peace
Peace [27861]
Meg Brüsszel!!!
david139
david139 [18357]
Kösz Gyurcsány..
Peace
Peace [27861]
Please note, PC streaming for PlayStation Plus Premium members is currently not available in Hungary and will be supported in a future update.
Metontour2
Metontour2 [76]
A napokban próbáltam rá hogy működik-e a pc-re a stream de azt írta hogy nem támogatott kis hazánkban egy év után sem. Tényleg nincs még vagy én voltam béna?
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (4 db)