25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

We Love Katamari REROLL+ Royal Reverie teszt – A kis herceg visszatért

Önfeledt görgetés újratöltve, kiegészítve, finomítva.

Írta: Onimushaman

A PlayStation 2-es korszakból került ki kedvenc játéksorozataim nagy része. Ezek közül a legkülönlegesebb alkotás egyértelműen a Katamari Damacy és annak folytatása volt. Semmihez sem hasonlítható őrültség, amely egyszerű képi világával, atom király zenéivel és érdekes játékmenetével sokunkat a hatalmába kerített. Pár éve felújították ezt a 20 éves csodát, és most a második epizód került hasonló ráncfelvarrásra. De az elsőhöz képest ez esetben tovább finomítottak bizonyos dolgokon, néhány pályával kibővítették, bátrabban nyúltak a matériához.

We Love Katamari REROLL+ Royal Reverie teszt – A kis herceg visszatért

A Katamari Damacyben egy átbulizott nap után sikeresen leverték az égről az égitesteket. Nekünk, a Hercegnek kellett a Földön görgetni egy fura tárgyat, amire ráragadt minden, ami kisebb volt a területénél. Sikerült stikában kivitelezni a melót, így a csillagképek és a Hold is visszaállt a helyére, mielőtt feltűnt volna bárkinek a baki. Viszont elég kopár maradt a Naprendszer, amin most javíthatunk. A We Love Katamariban rajongói kéréseket fogunk teljesíteni, így áll helyre végül a kozmosz. A pályák vége után pedig bolondos videókban láthatjuk szüleink megismerkedésének történetét.

Grafikai tuningot kapott a szoftver, de megmaradt az egyszerű, aranyos bája neki. Régen sem volt szép, de a kockamacska és a többi figura ezerszer jobban festenek, mint például ma a minecraftos lények. Ami a legjobb újítás, hogy a kezelést ki lehet váltani egy analóg karosra, a másik marad a kamerának. Alapból a stuff varázsa arról szólt, hogy a két karral ügyeskedve görgethettük katamarinkat, ami nem volt annyira egyszerű mutatvány. A frusztrációt legyőzve adaptálódtunk a játékmechanikához. Az új irányítással százszor könnyebbé, felhasználóbaráttá vált a program. Hiába próbálok fogást keresni ezen, és mondani, hogy ezáltal elveszett az identitása az egésznek, de hazudnék, ha ezt mondanám. Lehet szerencsétlenkedni továbbra is, az opció adott, de a rohanó világban kifejezetten örültem ennek a mankónak, valamint számomra az élvezeti értéken nem rontott.

We Love Katamari REROLL+ Royal Reverie teszt – A kis herceg visszatért

Mint minden Katamari játékban, itt is kicsiben indulunk. Az ebédlőasztalon gyufafejeket, mandaringerezdeket, gemkapcsot szedegetünk, majd egereket kerülgetve gyűjtögetjük tovább az elemeket, legodarabkákat és megannyi vackot. A kertbe érve hízott gömböcünkkel rámegyünk a békákra, csigákra, a homokozóban felejtett ingóságokra. Lassan a szomszéd macskáját is felgyúrjuk, a jószág ott fog nyávogni ragadós labdánkon. A kertvárosban kartondobozokat, kirakodóvásári lomokat, ereklyéket görgetünk fel, majd lassan a suliból hazafelé sétáló diákok kerülnek sorra.

Nem kerül sok időbe, mire a rendőr bácsi lövöldöz 2,5 méter átmérőjű katamarinkra. Immáron ő maga is kalimpálva óbégat, és az egész részévé válik. A csatornán lefolyva egy nagyváros partjainál strandolók, bóják, napernyők esnek áldozatul féktelen kedvünknek, majd gépjárműveket taszajtunk odébb, hogy aztán a felborult masinák is növeljék a méretet. Kisebb fák, cirkuszi állatok következnek, 10 méternél már az elefánt is rajtunk trombitál. Feszegetve a határokat, vityillókat vonzunk magunk köré.

We Love Katamari REROLL+ Royal Reverie teszt – A kis herceg visszatért

Az épületek nagyot dobnak harci kedvünkön, lassan az európai nagyvárosok nevezetességei is tombolásunk martalékává válnak, miközben hangosan szól a You Love Me, More than Me táncdal. A toronyházakban emberek százai üvöltenek telefoncsörgéssel fűszerezve, miközben már a hátunkon visszük őket tovább nagy lendülettel. Óriáspolipok, kaijuk, szigetek, de még a felhők sincsenek biztonságban több száz méteresre duzzadt golyónktól. Ha elég ügyesek vagyunk, akkor 3 km fölött szüleinket is rátapaszthatjuk büszke katamarinkra.

Egy tucat különféle pálya található a klasszikusnak számító „nőj nagyra rövid időn belül” kihívások mellett. Ilyen például az égő katamari, amit folyamatosan táplálni kell, mert ha kialszik, vége a játéknak. Egy másik helyzetben szentjánosbogarakat vonzunk magunk köré, így egyre fényesebbé válunk. Jancsi és Juliska egy édességekkel teli kertben várja, hogy a boszit kerülgetve „felzabáljuk” a mézeskalács házikót. A kis szumós srácot görgetve ételeket fogyasztunk el, hogy végső célként kiüthessük a Yokozunát. Ezek a szintek nagyban hozzájárulnak a hangulathoz és a változatossághoz.

We Love Katamari REROLL+ Royal Reverie teszt – A kis herceg visszatért

A címben is szereplő + Royal Reverie egy rövid kis kampány az alapjáték vége után. Ebben a faterunkat irányíthatjuk a múltban néhány pályán át, miközben a folyton elégedetlenkedő nagyapánk duruzsol fülünkbe. Nehéz kis kihívások ezek, a lore bővítésére jó volt. Extraként még a mindenhol meglapuló, Namcóhoz köthető figurás matricákat fotózhatjuk le, illetve saját magunkról is készíthetünk már selfie-t. A többi tartalom maradt a régi, így az utolsó titkos pályákhoz most is fel kell gyúrni összes unokatestvérünket. Az eredetiben nem szerepelt, de rajongói nyomásra visszatért az Eternal mód is, ahol a nagyobb pályákon időkorlát nélkül hancúrozhatunk, nőhetünk akkorára, amit nem szégyellünk.

A We Love Katamari REROLL+ Royal Reverie egy remek játék, ami önfeledten képes szórakoztatni, ha befogadók vagyunk az ilyesfajta mókára. Az egyszerű külcsín ellenére a mai napig jópofa játékmenettel bír – ha régen kimaradt, itt a lehetőség pótolni.

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega Hungary biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
  • Egy szuper program, felhasználóbarát irányítással megspékelve
  • Bájos, remek kikapcsolódás
  • A zenei oldala még most is frenetikus
Negatívumok
  • Remélhetőleg a Katamari Foreverre nem kell sokat várni, de egy új epizód megjelenése lenne a csúcs

További képek

  • We Love Katamari Reroll+ Royal Reverie
  • We Love Katamari Reroll+ Royal Reverie
  • We Love Katamari Reroll+ Royal Reverie
  • We Love Katamari Reroll+ Royal Reverie
  • We Love Katamari Reroll+ Royal Reverie

Onimushaman
Minden játék barátja, trófeaherceg. A vidékimanek védőszentje. Ugyanolyan senki, mint bárki.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!