25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM monitorteszt – Joker széles mosolya

Több mint 1 milliárd pixel másodpercenként...

Írta: Sityi

ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM monitorteszt – Joker széles mosolya

Azon gondolkodom, találkoztam-e már unalmas vagy egyhangú ASUS termékkel... Nos, semmi nem jut az eszembe, és egy dolog biztos: nem a ROG Swift OLED PG34WCDM monitor fog idetartozni. A szokásos ROG stílusjegyekkel bíró ívelt monitor le sem tagadhatná, mire szánták: ultragyors és tűpontos képmegjelenítésre. És az alatt a pár nap alatt, amíg az asztalomon terpeszkedett, amíg én nyüstöltem, tényleg betartotta az ígéretét.

Ki hinné: a megszokott módon a technikai paraméterekkel kezdjük. A címlapon is olvasható eredmény úgy jön ki, ha a felbontást jelentő 3440*1440 pixelt beszorozzuk a maximális 240 Hz-es képfrissítésel: így majdnem 1,2 milliárd jön ki. Szép nagy szám, de a képátló sem kicsi: a 34 hüvelyk még úgy is tiszteletet parancsoló, hogy a 21:9-es képarány miatt alacsonyabbnak tűnik hasonló képátlójú, de hagyományos, 16:9-es társaihoz hasonlítva. A 800R mértékben hajlított panel szépen kitölti a látóteret, a harmadik generációs OLED technológia pedig gondoskodik róla, hogy a fekete tényleg fekete legyen, a színek pontosak (99% DCI-P3 fedettség), a mozgás pedig borotvaéles legyen.

A 2 db HDMI 2.1 és 1 db DisplayPort 1.4 bemenetek mellett kapunk Type-C-t is, ami ráadásul a kép és a hang fogadásán kívül még 90 W erejéig áramot is képes adni. Van egy 2-portos USB-hub is, ebből az egyik port kényelmesen elérhető helyre került (nevezetesen a monitor alsó élére, a 3,5 mm-es audiocsatlakozóval átellenben). Természetesen adottak a különféle változó képfrissítésű technológiák is (FreeSync Premium Pro, G-Sync, AdaptiveSync). Végül pedig nem szabad megfeledkezni a DisplayHDR 400 képességéről sem a „kicsikének”. Hangszóró viszont nincs – ha ezt felróttam nemrég egy konkurens márkának, fel kell rójam az ASUS-nak is. Szokatlan extra viszont az optikai hangkimenet...

ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM monitorteszt – Joker széles mosolya

A menü kezelésére nem csupán a kis minijoy áll a rendelkezésünkre. A DisplayWidget Center szoftver segítségével nemcsak karbantartási és egyéb lehetőségeket kapunk, de akár billentyűzettel is navigálhatunk a monitor menüjében.

A nyak tág határok között állítható, és még egy ROG-logót is képes az asztalra vetíteni. Aura Sync kompatibilis ROG-embléma került a hátlapra is – ennek a designja emlékeztet a G14 laptopok AniMe Matrix kialakítására, így valahol egy kicsit kihagyott ziccernek érzem, hogy nem ez került oda. Maga a kialakítás meglehetősen vaskos lett, de ennek oka is van: a belső komponensek hűtését úgy alakították ki, hogy csökkentsék a panelbeégés veszélyét.

ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM monitorteszt – Joker széles mosolya

No és hogy repült a kis ufó? Nyoma se volt... Persze ehhez kellett az is, hogy a GtG válaszidő mindössze 0,03 milliszekundum legyen. A Resident Evil 2 pedig lényegében új dimenzióba kerül ezen a monitoron: ilyen gyönyörűen megjelenített sötét részeket nem mindennap látni. Persze az IPS és a VA panelek is nagyon jók már egy pár éve, de a háttérvilágítás miatt az igazán fekete és egyéb sötét színek nem mennek olyan jól nekik, mindig van egy amolyan „jó, jó, de...” érzésem velük kapcsolatban.

Nos, az OLED technológia egyik legkiválóbb tulajdonságának demonstrálására pedig a horrorjátékok remek jelöltek. Természetesen sávosodásról szó sincs, és a színhőmérséklet változás is kellő drámai erővel bír, amikor Leon átkúszik az aula rossz vasajtaján. Az Overwatch 2 tesztkörömben az élénk színekkel bíró objektumok végig tiszták maradtak; az ugrálásaim alatt élesen láttam mindent a képernyőn, nyoma se volt elmosódásnak, utánhúzásnak. Az kicsit meglepett, hogy a képernyő által biztosított maximális 240 képkocka/másodperc sebességet nem sikerült tartósan elérnem feltekert grafikával 4070 Ti-vel, de erről ugye nem a monitor tehet... :-)

ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM monitorteszt – Joker széles mosolya

Persze nem nevezhető olcsónak az ASUS új üdvöskéje, a ROG Swift OLED PG34WCDM 549990 Ft-os ajánlott bruttó fogyasztói áron került a boltokba. Viszont ha kellően erős gép töfög alatta, hihetetlen vizuális élményt képes nyújtani, lényegében kompromisszumok nélkül.

A bemutatott terméket az ASUS biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM monitorteszt – Joker széles mosolya
  • ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM monitorteszt – Joker széles mosolya
  • ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM monitorteszt – Joker széles mosolya
Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!