Assassin's Creed Origins
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Labdarúgó-világbajnokság 2018, Oroszország

32255 levél
Válasz 17.10.11. 12:40 #22
szbszig
Hú, de régen írtam ide.

Na, hát, két nagycsapattól azért csak sikerült elbúcsúzni tegnap éjszaka. Jó, a legnagyobbak végül hozták az utolsó meccsüket, így például Messiék és Ronaldóék is elkerülték a pótselejtezőt, és egyenes ágon jutottak ki. De azért Dél-Amerikából az utóbbi két Copa América-győztese, Chile kiesése elég nagy szó. Mint ahogy Észak-Amerikában az Egyesült Államoké is, akik az emlékezetes, 1989-es "shot heard 'round the world" óta minden világbajnokságon kint voltak. Kicsit sorsszerű, hogy három évtized után ugyanott, Trinidadon kaptak és estek most ki.

Van ugyanakkor két újoncunk is. Panama mindenképpen megérdemelte a kijutást, mert rengeteget fejlődött az elmúlt években. Ők már négy éve is csak az utolsó meccsen, a 92. és 93. percben kapott gólokkal maradtak le a pótselejtezőről. Izland történetét pedig jól ismerjük az Eb-ről. Nem mellesleg négy éve pótselejtezőt játszottak, szóval már a vébéhez is nagyon közel voltak egyszer. Izland messze a legkisebb ország, amely valaha kijutott a világbajnokságra. Eddig ezt a címet Trinidad birtokolta, ha minden igaz, még 2006-ból, de az is bőven milliós ország, míg Izlandnak alig 300 ezer lakosa van. (Katar nagyjából beállíthatja ezt a rekordot legkésőbb 2022-ben, amikor rendező lesz, hiszen bár több millióan lakják, de a katari állampolgárok száma szintén csak 300 ezer. De azért ez több szempontból sem ugyanaz.)
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32255 levél
Válasz 15.10.18. 00:39 #21
szbszig
Az afrikai első selejtezőkörben:

Eritrea 0 – 2 Botswana
Botswana 3 – 1 Eritrea

De nem is ez az igazán érdekes, hanem hogy a visszavágó után az eritreai keretből
10 játékos nem tért haza, és menedékkérelmet nyújtott be Botswanában. A kubai válogatott esetében mára teljesen megszokottá vált, hogy nem telik el úgy év, hogy ne emigrálna tőlük néhány játékos. Különösen igaz ez azokban az esztendőkben, amikor Arany-kupát tartanak az Egyesült Államokban. A linkelt lista talán második pillantásra nem tűnik olyan hosszúnak, de ennek csupán az az oka, hogy Kubában a foci népszerűsége jelentősen elmarad a baseballé mögött. Az emigrált baseball-játékosok listája már jóval durvább. Más országok esetében viszont eddig nem volt jellemző ez a dolog. Pláne nem ilyen tömeges méretekben...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32255 levél
Válasz 15.10.10. 03:30 #20
szbszig
Vicces, de máig emlékszem erre a meccsre és az említett incidensre. Persze '98-ban még nem tévében láttam, csak az újságban olvastam, mégis megmaradt, mert ez tényleg olyan kirívó sportszerűtlenségnek számított. Mint ahogy például Luiz Adriano emlékezetes alakítása is 2012-ben az egyik BL-meccsen a Nordsjælland ellen, ami után az UEFA el is tiltotta. Most meg ez a legaktuálisabb hasonló sportszerűtlenség, ami a tegnapi kirgiz–tádzsik derbin esett a vendégcsapat egyenlítő góljánál. Igazából a meccsnek a továbbjutás szempontjából már semmi jelentősége nem volt, mindkét csapat rég elszállt, de az ősi rivális ellen azért összekapták magukat, a feszültség még ezen a pár perces összefoglalón is érződik. És hát ez a feszültség nemcsak látványos játékban, hanem ilyen vitatható megmozdulások sorában is realizálódott sajnos...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32255 levél
Válasz 15.09.12. 19:33 #19
szbszig
Egyszerűen fájdalmas nézni a legutóbbi ázsiai forduló összefoglalóit. Csak egy pár eredmény a teljesség igénye nélkül:

Japán 3 - 0 Kambodzsa
Ausztrália 5 - 0 Banglades
Dél-Korea 8 - 0 Laosz
Irak 5 - 1 Tajvan
Irán 6 - 0 Guam
Egyesült Emirátusok 10 - 0 Malajzia
Katar 15 - 0 Bhután
Kuvait 9 - 0 Mianmar
Szaúd-Arábia 7 - 0 Kelet-Timor

Igen, ez volt az a játéknap, amikor a kiemelt csapatok fogadták a leggyengébbeket minden csoportban, de ez akkor is gáz. Ez a lebonyolítás így eléggé el van cseszve szerintem. Nem véletlen, hogy például az Ázsia-kupa selejtezőiben össze sem eresztették a csapatokat egészen az idei évig, hanem a kicsiknek külön tornát szerveztek, a Challenge Cupot, és onnan kvalifikálhatták magukat. Ezt változtatták meg arra, hogy az idei évtől a vébéselejtezők Ázsia-kupa-selejtezőként is funkcionálnak, legalábbis részben, és bárki összekerülhet bárkivel. Ami szerintem elég nagy butaság volt, mert elképesztő, számunkra, európaiak számára egyenesen felfoghatatlan a szakadék a csapatok nagy része között. A kicsiknek aligha jó ez az egész, mert nem tudnak fejlődni. És a nagyoknak sem, mert egy nyolc-tízgólos győzelem összefoglalóját végignézni számomra inkább kiábrándító volt és unalmas, mint élvezetes. Ráadásul a csoportgyőztesek mellett a négy legjobb második fog továbbjutni a következő fordulóba, szóval könnyen lehet, hogy csapatok között az fog dönteni, hány tucat góllal tömték ki a csoport utolsó két helyezettjét. Ami nem a reális erőviszonyokat mutatja majd...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
16363 levél
Válasz 15.07.26. 13:31 #18
ufodani
Közepesen erős a csoport, viszont a közepesnél jobban kell fejlődni, h ne csak harmadikok legyünk (azok leszünk).
Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. (Woody Allen)
680 levél
Válasz 15.07.25. 22:22 #17
SMBX-fan
Szerintem Svájccal elég jól elleszünk majd a pótselejtezőért való harcban. Egész jó kis csoport szerintem is, de egy kevés panaszra lehet okunk, de csak egy kevésre.
20676 levél
Válasz 15.07.25. 21:16 #16
Pyrogate
Svájc helyett agy Ausztria kellett volna, de valóban nem tűnik erős csoportnak. Szurkolói szempontból viszont unalmas, egy jó pozsonyi, zágrábi v. bécsi túrának örültem volna
Szenvedély nélkül a foci halott.
32255 levél
Válasz 15.07.25. 19:14 #15
szbszig
Én nem értem ezt az egészet. Indexen is ezt írják: "Magyarország a B-csoportban van és nem igazán volt szerencsés. (...) Sokkal jobban is járhattunk volna." Szerintem ez konkrétan álomcsoport. Az alsóbb kalapokból szándékosan sem tudtam volna könnyebb ellenfeleket választani. Úgyhogy a harmadik hely az innentől fogva kötelező, míg a lehetséges leosztások több mint 90%-ban már azért is keményen kellett volna küzdeni. A felsőbb kalapokból pedig kihúztunk két közepesen erős csapatot. Persze ott lett volna egy-két könnyebb válogatott, de tényleg csak egy-kettő kalaponként, szóval én inkább azt mondom, hogy örüljünk, mert ennél sokkal rosszabbul is járhattunk volna (mondjuk kapunk egy spanyol–olasz vagy holland–francia kettőst a csoport élére).
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
680 levél
Válasz 15.07.25. 19:02 #14
SMBX-fan
Portugália, Svájc, Magyarország, Feröer-szigetek, Lettország, Andorra
Alsóbb csapatok ügyében mázlink van, Portugália és Svájc viszont lehet hogy nem a legerősebbek, de azért be tudnak vágni egy pár gólt.
32255 levél
Válasz 15.07.25. 15:17 #13
szbszig
32255 levél
Válasz 15.07.25. 15:08 #12
szbszig
Ma délután tartják a nagy sorsolást, ugye senki sem felejtette el? 18 órától adja elvileg az M4 is élőben.

Akartam írni egyébként a júniusi meccsekről is egy pár gondolatot, de most már csak a sorsolás után szerintem.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
20676 levél
Válasz 15.04.02. 08:12 #11
Pyrogate
Vallyval jópárszor ittunk ilyet, Curaçao, narancs, vodka = zöld halál nagyon fasza kis koktél
Szenvedély nélkül a foci halott.
16363 levél
Válasz 15.04.01. 23:33 #10
ufodani
A két honosító nagyhatalom erről a kettőről mindenképpen nevezetes

Curaçao

Montserrat

Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. (Woody Allen)
20676 levél
Válasz 15.04.01. 22:40 #9
Pyrogate
Köszi, jó kis összefoglaló.

Néztem is, hogy Curaçao az egyedüli, aki alacsonyabb kiemeltséggel rendelkezett és nyert, meg hogy mi ez az ország. Most már tudom, hogy a Holland-Antillák egyik utódállama. Ők azért annyira nem voltak szarok. Azért sokáig nem jutnak, pedig elég jó játékosaik vannak, valóban.
Szenvedély nélkül a foci halott.
32255 levél
Válasz 15.04.01. 20:36 #8
szbszig
A tegnapi napon véget ért az első selejtezőkör Észak-Amerikában is, most egészen júniusig nem fognak játszani selejtezőt sehol a világon. Tök érdekes volt követni az eseményeket, ennyire korán még egyszer sem kapcsolódtam be a világbajnokság történéseibe. Szívem szerint bele is néztem volna néhány mérkőzésbe, a karibi találkozók jelentős része például pont kellemes, magyar idő szerint késő esti időpontban zajlott, de persze reménytelen vállalkozás volt. Már az csoda, hogy a gólok mindegyike valamilyen formában végül felkerült a YouTube-ra, de abból kiindulva, hogy azok egy része is csak nézőtéri kamerás felvétel formájában van meg, azt is elképzelhetőnek tartom, hogy televíziós közvetítés sem volt minden helyszínen. Pláne nem online stream, és hasonlók.

Közben kicsit okosabb is lettem a helyi viszonyokat illetőleg. Például rájöttem, hogy a népességszám ezeknél az országoknál nem mindig mérvadó. Sokuknál ugyanis külföldön vagy az anyaországban született és nevelkedett játékosokat szerepeltetnek főleg. Ezeknek a játékosoknak a száma határozza meg leginkább a csapat szereplését. Az egyik legkomolyabban például a curaçaóiak vették az idei selejtezőket, akik a párharc mindkét mérkőzésén nyolc Hollandiában született játékossal álltak fel a kezdőben, többek között a holland, román, ciprusi élvonalban szereplő (és tényleg szereplő) labdarúgókkal, a csapat felkészítésével pedig egy bizonyos Patrick Kluivertet bíztak meg.

Csak úgy összekapcsolva a lentebb taglaltakkal: Mongólia például hiába 3500-szor nagyobb ország, profi labdarúgás hiányában nyilván esélye sem lenne egy ilyen kerettel felálló Curaçao ellen. Mint ahogy a különbség a FIFA-raglistán is megmutatkozik: már most van köztük kb. 40 hely, és ahogy a curaçaóiak menetelnek majd tovább, ez csak nőni fog.

Persze azért találni olyan apró szigetországokat is, például Anguilla vagy a Turks- és Caicos-szigetek, amelyek szinte vagy teljes egészében a hazai bajnokságban játszó, hazai születésű játékosokra építenek, de ez az eredményen is meglátszik: ezek a csapatok mind nyolcgólos vagy hasonló különbséggel zúgtak ki, amikor a sorsolás egy kicsit komolyabb csapatot sodort az útjukba.

Az igazán izgalmas párosítások azok voltak, amikor két hasonló kaliberű csapat került össze. Két kicsi, főként hazai játékosokra támaszkodó válogatott: Dominika és a Brit Virgin-szigetek (összesítésben 3-2), Belize és a Kajmán-szigetek (összesítésben 1-1). Vagy két "honosító nagyhatalom": Curaçao és Montserrat (összesítésben 4-3).
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
20676 levél
Válasz 15.03.25. 22:15 #7
Pyrogate
Volt egy mongol osztálytársam, ő jól nyomta
Azért azt gondoltam, hogy egy középszart talán tudnak hozni, de ezek szerint elég fosok.

Hemi papa hozhatna a kispestbe pár játékost a keleti nyitással összhangban
Szenvedély nélkül a foci halott.
32255 levél
Válasz 15.03.25. 21:29 #6
szbszig
Hát, szerintem elég sokatmondó a Wiki-oldaluk. Soha sehova nem jutottak ki, még a regionális tornákra és a Challenge Cupra sem, amit kifejezetten a legbénább tagországok számára alkottak meg. Vagy például az is sokatmondó, hogy az első és egyetlen Európában játszó mongol profi focista most, 2015 márciusában igazolt ide, a szerb másodosztály egy kiesőhelyen álló csapatához. Ehhez képest nem olyan nagy csoda, hogy a kelet-timoriak oda-vissza elintézték őket. Akikről meg tudni kell, hogy a fél válogatott brazil származású, onnan honosítottak majdnem mindenkit (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14).
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
20676 levél
Válasz 15.03.25. 20:49 #5
Pyrogate
most jutott el Saint Kittsre a videó

Mongólia nem hittem volna, hogy ilyen szar
Szenvedély nélkül a foci halott.
32255 levél
Válasz 15.03.25. 20:16 #4
szbszig
Közben lejátszották a visszavágókat, és nem történt sok meglepetés. A nem kiemeltek közül egyedül Bhutánnak sikerült továbbjutni, kettős győzelemmel. A tajvaniak fordítottak a visszavágón, ott tehát helyreállt a világ rendje. A többi párharcban pedig a kiemelt csapatok mind simán őrizték meg vagy még növelték is idegenben a hazai pályán szerzett magabiztos előnyüket.

A hét elején megkezdték a selejtezést Észak-Amerikában is. Az első kör (meg a két ezt követő is) Ázsiához hasonlóan egyenes kieséses módon zajlik. Furcsaságból pedig itt is van, illetve lesz bőven, ahogy elnézem. Elég csak kezdésnek az anguillai védelem produkcióját idézni, ahogy lereagálták az egymás után érkező nicaraguai beadásokat. Remélhetőleg a visszavágóra azért kicsit jobban felkészülnek a játék ezen részéből... Vagy éppen a Saint Kitts-iek gólörömét, ami pontos lemásolása annak, amit eredetileg 2010-ben az izlandi Stjarnan játékosai találtak ki (több más, hasonló, vicces koreográfiával együtt). De hogy a Saint Kitts-iek miért gondolhatták, hogy öt év elteltével ez még mindig vicces, azon azóta is gondolkodom...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32255 levél
Válasz 15.03.16. 03:23 #3
szbszig
Közben hétvégén belenéztem a meccsek összefoglalóiba, és be kell látni, azért ezen a szinten döbbenetes dolgok történnek néha: a kapus, a védők, az operatőr, a játékvezető, az arcok...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32255 levél
Válasz 15.03.13. 07:16 #2
szbszig
A lenti csapatok közül külön kiemelendő Bhután, amelyet leginkább a 2002-es világbajnokság döntőjének napján rendezett barátságos meccsről és az erről készült dokumentumfilmről ismerhetünk. Az ott szerzett hírnév, valamint a következő néhány évben mutatott viszonylag jobb teljesítmény ellenére a csapat jelenleg megint tök utolsó, 209. a FIFA-világranglistán, méghozzá egyedüliként 0 ponttal, ami azt jelenti, hogy az elmúlt négy év során az összes mérkőzését (a barátságosakat is beleértve) elveszítette. Az elmúlt években próbálkoztak rendszeresen az ázsiai Challenge Cupon, valamint indultak dél-ázsiai regionális tornákon, de a világbajnoki selejtezősorozatban most először álltak rajthoz. És mint látható, hatalmas meglepetésre rögtön egy győzelemmel nyitottak idegenben.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32255 levél
Válasz 15.03.13. 06:00 #1
szbszig
Ideje megnyitni a topikot, mert tegnap elkezdődtek a selejtezők! Ázsiában lejátszották ugyanis az első hat meccset, ami már a 2018-as világbajnokságra való kijutásért folyik. Nevezetesen:

Jemen 3 - 1 Pakisztán
Kelet-Timor 4 - 1 Mongólia
Kambodzsa 3 - 0 Makaó
Srí Lanka 0 - 1 Bhután
Tajvan 0 - 1 Brunei
India 2 - 0 Nepál

Négy nap múlva pedig visszavágók, ami után a párharcok hat vesztes csapata már búcsút is inthet a 2018-as tornának, és kezdhet készülni 2022-re!
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.