Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Rio de Janeiro 2016 - nyári olimpia

32255 levél
Válasz 16.09.16. 19:33 #112
szbszig
Ez valami egészen röhejes sztori: már hat súlyemelőt zártak ki az első hét helyezettből a 94 kg-osok londoni mezőnyéből. Jelenleg úgy áll a dolog, hogy az akkori 5., 8. és 9. helyezett kapja az érmeket. De hát még csak négy év telt el London óta, ez még bőven változhat. Tekintve például, hogy az egyikük éppen most bukott le Rióban, szóval négy éve is valószínűleg inkább csak ügyes volt, és nem tiszta...

Ez így nemcsak komolytalanná teszi az egész versenyt, de értelmetlenné is. A súlyemelés bár egyéni sportág, de azok közé tartozik, ahol az embernek különösen figyelnie kell a vetélytársai teljesítményére, hiszen attól függően növeli a súlyt, hogy a többieknek mennyit sikerült a korábbi kísérleteikkel felemelni. Értelemszerűen csak annyit tetet rá pluszban, hogy a pozícióját az összetettben meg tudja tartani, vagy mondjuk éppen megelőzhesse az előtte állót. Így viszont semmit sem lehet taktikázni, ha utólag a mezőnynek (legalábbis az A-döntősöknek) több mint a felét kizárják. Sőt, jelen állás szerint még egy B-döntős is érmet fog szerezni...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
52272 levél
Válasz 16.09.14. 09:57 #111
Barthezz
Én pedig bevallom, felületesen futottam át először a cikket. Most újra elolvastam és írják benne, hogy a paralimpiai futóknak látási problémáik voltak, nem mozgásszervi és így már érthető, hogy a normál mezőnytől nemigen tér el az eredményük - ebben az esetben pedig jobbat is futottak. Őszintén szólva én abban a tudatban voltam, hogy itt sánta, műlábas, kerekesszékes futók szerepelnek és ezért döbbentett meg ennyire a hír. Igyekszem legközelebb figyelmesebben olvasni.
32255 levél
Válasz 16.09.12. 19:47 #110
szbszig
Na, a mellékelt videót csak most tudtam megnézni, de amit a második helyezett etióp srác a célban itt is mutatott, az meg ez volt.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32255 levél
Válasz 16.09.12. 18:07 #109
szbszig
Annyira nem bonyolult a válasz azért.

Atlétikában a legrövidebb sprinttávokon, így 100 méteren vagy 200 méteren mindenki belead mindent, és megy az elejétől mint az őrült. De még a 400 méter is többé-kevésbé hasonlóan alakul. Ott már azért nem sprintelnek végig az atléták, de mindenki szépen a saját, kijelölt pályáján halad végig, és a saját tempóját futja, nem kell alkalmazkodnia a többiekhez. Közép- és hosszútávokon viszont, ahol már a futam elején keverednek az atléták, azaz nem külön pályákon futnak, hanem egy bolyban ott a pálya legbelső ívén, sokkal több szerepet kap a taktikázás.

Eleve nehéz előzni, hiszen meg kell kerülnöd hozzá az előtted futót, és ilyenkor hosszú másodpercekig egy sokkal szélesebb íven kell futnod. Másrészt ha fizikailag nincs is akkora jelentősége a szélárnyékban haladásnak, mint a kerékpársportban, azért komoly előnyt jelent valaki mögött futni. Lélektanilag könnyebb követni egy nyulat, mint diktálni a tempót. Arról nem beszélve, hogy az elöl lévőnek hátrafelé kell nézegetnie, ha szeretné tudni, mi történik mögötte, ami szintén fárasztó, erőt vesz ki. Persze az elöl haladásnak is van előnye, például az élen lévő kimarad a lökdösődésből, ami kialakulhat a mezőnyben mögötte.

A fentieken túl az effajta taktikázás másik számottevő oka, hogy ha lassabb egy futam eleje, akkor több erő marad a srácokban a végére, és nagyobbat lehet hajrázni. Azok a közép- és hosszútávfutók, akiknek nagy a végsebességük, és tudnak jól sprintelni a végén, ők érdekeltek abban, hogy fékezzék a mezőnyt a futam első felében, például azzal, hogy az élre állnak, és direkt lassú tempót diktálnak.

A szökés sem megoldás általában. Néha előfordul, hogy valaki kilő már a futam elején, és megpróbálja lehagyni a többieket, aztán a saját tempójában futni végig az egészet, de ez legtöbbször akkora energiát emészt fel, hogy a többiek, akik ráadásul egymást is húzzák, támogatják, előbb-utóbb utolérik.

És akkor még csak egy pár szempontot írtam le, én sem értek hozzá annyira. De látható, hogy középtávtól felfelé a futószámok nemcsak ész nélküli futásból, hanem komoly taktikázásból is állnak.

Egyébként a férfi 1500 méter a riói olimpián valóban kirívóan lassú volt. Utoljára az 1932-es olimpián lehetett nyerni ilyen vagy rosszabb idővel. Bármennyire is igaz, hogy a futók taktikáznak, ez azért nem mondható általánosnak semmiképpen, hogy a paralimpikonok jobb időket futnak náluk. Másrészt viszont ez az eset most jól mutatja, hogy a paralimpikonok teljesítményében is piszok nagy munka van, és nemcsak arról van szó, hogy néhány sánta meg béna bohóckodik ott a pályán.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
52272 levél
Válasz 16.09.12. 16:08 #108
Barthezz
A nap "beszarás kategória" híre:

Még a paralimpiai 4. helyezett is jobb időt futott 1500 méteren, mint az olimpiai aranyérmes.

WTF?

Itt most számtalan kérdés felmerül bennem, hogy ez mégis hogy lehetséges, de várjuk meg szbsziget.
32255 levél
Válasz 16.09.07. 01:54 #107
szbszig
A paralimpiákat nem nagyon szoktam követni, bevallom őszintén, de ez a hír megdöbbentő: elmegy Rióba aranyat nyerni, aztán megöleti magát.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
16362 levél
Válasz 16.09.01. 09:52 #106
ufodani
Az elcsalás beismerése. ( Lőrinc )
Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. (Woody Allen)
32255 levél
Válasz 16.08.22. 05:50 #105
szbszig
Érdemes próbálkozni az olimpia hivatalos YouTube-oldalával. Én még nem néztem, de elég használhatónak tűnik. Meg lesz valami Olympic Channel is, amit most jelentettek be a záróünnepségen, azt viszont nem igazán értem, hogy mivel fog többet tudni ennél, vagy egyáltalán mi akar lenni pontosan...

Ha magyar kommentárral akarod, akkor a köztévé médiatárja jöhet szóba, de sok szerencsét az abban való eligazodáshoz!... Egyébként az M5-ön is meg fognak ismételni minden adást és versenyszámot az elkövetkező két héten, épp most, a záróünnepség alatt reklámozták nagyon.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
6679 levél
Válasz 16.08.21. 22:54 #104
GustyX
Oldalt tudnátok mondani, ahol az egyes versenyszámokat (döntő, elődöntő, akármi) utólag vissza lehet nézni?
http://gustyx.web4.hu - saját véleméyeim, tapasztalataim játékokról
32255 levél
Válasz 16.08.21. 19:38 #103
szbszig
10 perc van hátra a hegyikerékpárfutamból, erre elkapcsolnak, gratulálok...

Az M5-ön eközben Vasas-meccs megy ma is természetesen, mert az sokkal fontosabb, mint az, hogy leadják élőben a röplabdadöntőt. De cserébe legalább Szujó elmondja mindig figyelmeztetés nélkül az eredményt, úgyhogy az esti ismétlésnél sem lehet majd élvezni egyáltalán.

Viszont az egyperces hírblokkot az olimpia utolsó napjára végre sikerült kimaxolni. A legutóbbiban a négy hír ez volt: Bakondi elmondta, hogy tovább nő a migrációs nyomás; a németek növelik a terrorellenes készültséget; öngyilkos merénylet volt Törökországban; az osztrák határon újra torlódik a sor, mert az osztrákok embercsempészeket és migránsokat keresnek. Szóval négyből négy. Valamilyen szinten ez is szép teljesítmény, ennél jobban ezen keretek között már nem lehet nyomatni a témát...

Pedig előtte már majdnem megsajnáltam őket, amikor egy bejátszásban Knézy megmutatta, milyen nehéz helyzetben voltak a kommentátorok a kajak-kenu-versenyeken például a fényviszonyok miatt.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
764 levél
Válasz 16.08.20. 11:12 #102
pb69
Pedig ha valamire, akkor erre ki lehet hegyezni, ugyanis ez egy nonszensz gyermeteg hiba volt. Le lehet adni 2 gólos előnyt, lehet az időhúzásra játszani a gól helyett, be lehet szívni egy emberhátrányt és abból akár a legvégén is beeshet a gól, lehet hibázni a büntetőpárbajban. Ezek benne vannak a pakliban, mondhatni ilyen a sport.
Az viszont totálisan érthetetlen, hogy az adott szituban miért nem dobtuk a sarokba a labdát. Ezt már kb. az ifiknek is beleverik a fejükbe, és sokkal ártalmatlanabb szitukban, bármilyen támadás végén, ahol nem marad támadóidő meglépik. De ami a legfontosabb, hogy itt még az idegességre se lehet fogni, hiszen látványosan semmit nem akartunk csinálni az egész támadásban, mindenki tudta mi a "figura", nem is értem.

Iszinbajevát és ezt a témát meg inkább hagyjuk. Tudtommal soha semmilyen doppingvétsége nem volt, csak épp most az amúgy is kétes bizonyítékokkal megtámogatott nagy oroszellenes mizériában a részese lett a csodálatos kollektív büntetésnek.
Ez az egész eljárás, ahogy az orosz atlétákat kizárták az olimpiáról, ill. a küldöttségüket a paralimpiáról, röhejes. Ráadásul nem is itt kezdődött, már jóval korábban beindult a melodium kapcsán. Mindeközben pl. Kína vagy az USA nyilván tiszta, mint a hó. Ez kőkemény politika, semmi köze a sport tisztaságához. Sajnos.
32255 levél
Válasz 16.08.20. 05:51 #101
szbszig
Hajdú B.-nek is nagyon a bögyében volt a dolog. Utána a döntőben vagy háromszor is megjegyezte, hogy nem szégyen eldobni a labdát a sarokba, ha lejárt a támadóidő.

Ettől függetlenül nem erre kéne kihegyezni szerintem. Ez egy ilyen nap volt. Utolsó másodpercben elveszített bronzéremmel, a lóról leeső öttusázókkal, valamint éjszaka egy sérülés után lábadozó, elkeseredett Pars Krisztiánnal, aki egészségesen, csúcsformában ezt a döntőt simán behúzhatta volna.

Az meg valóban egyenesen vicc, hogy egy Cihan (Tyihon) többszöri eltiltás után még mindig itt lehet, és érmet nyerhet. Vagy hogy egy Iszinbajevát beválasztanak a NOB sportolói bizottságába, miközben el van tiltva az olimpiától, és nem versenyezhet, mert ő is részt vett az orosz doppingprogramban. De hát ez van...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32255 levél
Válasz 16.08.19. 22:45 #100
szbszig
Mondjuk közvetlenül előtte volt időkérés, szóval ő is felhívhatta volna erre a lányok figyelmét. Ha kérte, hogy dobják el inkább a labdát, akkor viszont még inkább érthetetlen az eset...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
16362 levél
Válasz 16.08.19. 20:04 #99
ufodani
Bíró Attila, az egyik edző:

"Nem fognám rá az egészet, mert ő ahhoz még túl fiatal, ( Czigány Dóra ) keveset játszott eddig ilyen kiélezett helyzetben, de jobb lett volna, ha eldobja a labdát a sarokba. Ki lehetett volna védekezni a támadóidőt, még a hátrányt is. Sikerült is, de azzal, hogy bedobtuk középre, gyorsabban tudtak indítani az oroszok."
Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. (Woody Allen)
32255 levél
Válasz 16.08.19. 19:57 #98
szbszig
Ez a bónuszvívás csak szerintem baromság? Semmi értelme, a legtöbben 1-2 pontot szereznek, illetve a mezőny fele annyit sem. Ha meg esetleg a mezőny hátuljából valaki mégis nyer 5-6 asszót egymás után, az maximum dühös lesz tőle, hogy miért nem tegnap vívott így, mint ma...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
16362 levél
Válasz 16.08.19. 19:34 #97
ufodani
Nem mi? Akkor bocs. Végül is nem láttam, vki mondta. Barom
Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. (Woody Allen)
52272 levél
Válasz 16.08.19. 19:24 #96
Barthezz
Montenegró ellen nem mi kezdtük a büntető-párbajt. A lányok kezdték Ausztrália ellen és be is húzták, ugyanúgy, ahogy ma elvesztettük: akkor mindent belőttük, Ausztrália pedig az egyik ilyenre nem tudott válaszolni. Mindhárom büntetőpárbajnál a lövéseket kezdő csapat jutott tovább. Tulajdonképpen amennyiben a lövéseket kezdő csapat jó formában van, ez gyakorlatilag eldől az érme feldobásánál.
52272 levél
Válasz 16.08.19. 19:19 #95
Barthezz
Konkrét statisztikák vannak arra vonatkozóan, hogy büntetőknél - bármilyen labdajátékban - sokkal nagyobb valószínűséggel nyer az a csapat, aki kezdi a lövéseket. A konkrét számokat nem tudom (70 % kontra 30 % arány rémlik), de a foci EB-n ez többször is elhangzott a tizenegyeseknél. Pontosan azon lélektani okból, ami most is történt: ha a kezdőcsapat sorra értékesíti az összes lövését, akkor a másodikon van folyamatosan a nyomás, hogy fel kell zárkózniuk és nem hibázhatnak. Emiatt fejben sokkal könnyebben esnek szét. Könnyen lehet, hogy ez esetben is, ha Kisteleki úgy lőhetett volna, hogy nincs "belövés-kényszerben", akkor bement volna az a labda.

Azzal természetesen egyetértek, hogy ez a meccs nem az 5 métereseken ment el. Egyszerűen 2 gólos előnynél, vagy a végén, amikor még mindig 1-el mentünk, egyszerűen nem engedhettük meg volna magunknak azt a luxust és könnyelműsködést, amit műveltünk, ez pedig megbosszulta önmagát. Abban persze pechünk volt, hogy az oroszok a mai meccsükön játszottak a legjobb formájukban, de hát ez vmilyen szinten természetes is, hiszen az éremért mentek ők is.

Nagyon sajnálom a magyar lányokat, főleg, hogy zsinórban a harmadik olimpián bukjuk el 5 méteresekkel a bronzmeccset. A jövő évi vb-re viszont ki fogok menni szurkolni a fiúknak és a lányoknak egyaránt, a hazai pálya remélem adni fog egy olyan pluszt, hogy megnyerjük az aranyat.
16362 levél
Válasz 16.08.19. 19:18 #94
ufodani
Annyira biztos voltam abban, h kidobja a sarok felé holt térbe a labdát, de nem tette és ennyin múlt.
+1. Talán pici lélektani előnyben van aki kezdi, de nem kell ezen semmit változtatni. Talán mintha Montenegro ellen mi kezdtük volna...
Kajak - kenu csak a csajok. Ez van, de legalább ők hozzák az 'elvártat'.
Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. (Woody Allen)
764 levél
Válasz 16.08.19. 18:34 #93
pb69
Danutának hatalmas gratula, remélem csapatban is sikerül az arany. Sajnos egyelőre itt is hasonló a helyzet, mint úszásban, a többiek nem igazán remekelnek.

A vízilabdások meg valahol megérdemelték a sorsukat. még ha ezt így szurkolóként nehéz is kimondani. A fiúk megint okoskodtak, hogy az aranyért úgyis mindenkit meg kell verni, csúnya dolog taktikázni, mindegy mikor kivel játszunk stb.. Akkor most így jártak, szépen visszahozták az amúgy rossz meccset, aztán az ötösöknél nem ment.

A csajok meg pont fordítva, beszariak voltak. Nem kellett volna kockáztatni, de ennyire látványosan csak az időt húzni az utsó támadásnál... Pont mi magyarok, akik annyiszor, de annyiszor faragtunk már rá a legvégén.
De ami igazán bosszantott, hogy annyi esze se volt a csajszinak, hogy legalább jó messze eldobja a labdát a végén. Gyakorlatilag rögtön indíthattak, jött a menetrendszerű kiállítás és persze a legeslegvégén a bekapott gól. A többi már lutri és az idegek harca.

Miért kéne bármit is kezdeni a büntetők lebonyolításával? Tudtommal minden sportban így vagy hasonlóképp van. Az furcsa, ha valamiért mindig az a csapat nyer, amelyik kezd, de amúgy ennek nincs értelmes magyarázata.
Fociban se mindig az nyer, aki kezdi. Amelyik csapat kezd, az van lélektani előnyben, ha értékesíti a büntetőt, ellenkező esetben (azaz, ha kimarad) pedig pont az ellenfél (aki később jön). Szerintem nincs ezen mit variálni meg cifrázni, jól van ez így.
1121 levél
Válasz 16.08.19. 18:02 #92
quervo
Ezt most csak magunknak köszönhetjük. Gyakorlatilag odaadni a labdát még egy fél támadásnyi idővel a vége előtt 1 gólos előnnyel arra hajazva, hogy kibekkeljük...
52272 levél
Válasz 16.08.19. 17:49 #91
Barthezz
EZT NEM HISZEM EL!

A kurva idióta picsába! Ezért siettem haza, basszameg... Egyrészt mi a faszért kell elszórakozni az emberelőnyünket pár perccel a vége előtt, amikor 2 góllal megyünk, másrészt vmit kurvára kezdeni kellene ezzel az 5 méteres lebonyolítással, mert gyakorlatilag minden esetben az a csapat nyeri, aki kezdi a lövéseket... Ez így kurvára igazságtalan, már akkor tudtam h elbukjuk, amikor kiderült, h az oroszok kezdik a lövéseket...
1121 levél
Válasz 16.08.18. 15:14 #90
quervo
Danuta úgy ahogy van, megbaszta a mezőnyt. Jenő: "ezt a legnehezebb kibírni"... erre még nyomott fél hajónyit a többiekre
32255 levél
Válasz 16.08.18. 01:30 #89
szbszig
Azért a mai versenynap egy kicsit bebizonyította a birkózás létjogosultságát az olimpián. Ezúttal nem voltak látványos bírói félrevezetések, legalábbis azokon a meccseken, amiket láttam. Viszont a három női döntőből kettőben is öt másodperccel a vége előtt történt fordítás. A harmadikban "csak" húsz másodperccel a vége előtt. Szóval volt meglepetés bőven. Mellesleg megvan a birkózósport első négyszeres olimpiai bajnoka.

A fentit egyébként már csak azért is meg akartam említeni, hogy látszódjon, közel sem Imre Géza az egyetlen, akinek az utolsó pillanatban csúszott ki a kezéből az arany.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32255 levél
Válasz 16.08.17. 18:39 #88
szbszig
Az is elég merész döntés volt, hogy élőben leadják a Brazília–Honduras-elődöntőt fociban. Tekintve, hogy már fél óra után 3-0 az állás, és erre azért számítani lehetett. Szóval most szünettel együtt másfél óra unalom következik. A másik csatornán természetesen Haladás-meccset adnak a mennyeiből ma is...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
16362 levél
Válasz 16.08.17. 16:13 #87
ufodani
Jenő - K-2 200m ffi páros úgy 100m-nél: " Most már mindenki felvette az utazó sebességet..."

Komolyan felrobbantom ezt az embert.
Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. (Woody Allen)
16362 levél
Válasz 16.08.17. 09:41 #86
ufodani
Soha ne add fel!
Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. (Woody Allen)
16362 levél
Válasz 16.08.17. 09:33 #85
ufodani
A csalás/elcsalás, a pénz vagy ilyen olyan kicsinyes bosszú ( nem feltétlenül az adott versenyző ellenében ) miatt jelen van sajnos.
És jelen van az összes olyan sportágban, ahol nagyon dominánsan személyi döntéseken múlnak esetek, mérkőzések, pl ilyen többek között a cselgáncs a bírkózás, bunyó. Régebben ilyen volt a vívás is, azt sikerült megreformálni de itt tecnikai lehetetlenség megoldani. Tipikusan volt/van/lesz kategória. Az szintén gáz, ha a sportdiplomáciát emlegetjük, mert ez max ( ok, ez a lényeg ) a csalást befolyásolhatja. Ha mondjuk van egy magyar a nemzetközi szövetségben komoly funkcióban, akkor ok, a magyar ellen kevésbé fognak dönteni. Viszont más nemzetbeli ellen még simán. És ne, ne dögöljön meg a szomszéd tehene, legyen fair a bíráskodás minden nemzet számára.
Nem csak a FIFA büdös, de büdös az egész sportvilág ha a mélyére ásunk. Dopping/bírók/odaítélések. És a mozgatórúgó mily meglepetés, a pénz.
Persze ez kúrván fáj és akkor tudatosul ha velünk történik, pedig nem így kéne lennie ( szomszéd tehene ).
Csak zárójelben, a kötöttfogás a végét járja ( az olimpián mindenképpen sztem ), már a londoni olimpia is necces volt de megmenekült. A meccsek döntő ( ~95°% ) többségében állva 'markolásszák' egymást, a többi a parter helyzet és ott születnek a döntések. Ja és a bírók által...Ez messze nem élvezhető sportág, már mint a kötöttfogás. Sztem.
4 évet készül Karfiol Kornél, nyer szinte minden VB-t előtte, az olimpián is királykodik, viszont 'idő' elött kisziázzák, mert van az a pénz és nincs az a becsület. Ha a csalások VB-okon történnek ( nyilván ez is gáz ), kisebb a visszhang, hiszen a kövi évben már rögtön javíthatunk. De az olimpia 4 éves ciklusokból áll, többek között ezért is van akkora jelentősége egy éremnek. És pont ezért nyom össze sok versenyzőt a súly, sok esetben a Kornéloknak már nincs +4 évük, de még egy két VB beleférhet.
Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. (Woody Allen)
32255 levél
Válasz 16.08.17. 06:14 #84
szbszig
A világ legjobb birkózóbírója szerint elvezették Lőrincz Viktor bronzmeccsét.

Ehhez annyit tennék hozzá, hogy azóta befejeződtek a 66 kg-os súlycsoport küzdelmei is, és a döntő hasonlóan botrányosan alakult, mint Viktor bronzmérkőzése. Azt a szerb birkózót hozták ki egy intésponttal győztesnek, aki tényleg nem csinált semmit végig, és látványosan passzív volt. Míg az ellenfele ment előre, volt pontot érő akciója is, mégis csak őt figyelmeztették többször, és kizárólag őt küldték le térdelőállásba is. Érdemes volt figyelni a nézők reakcióját a végén, hatalmas füttykoncert követte a lefújást. És ez aligha amiatt történt, mert tele lett volna örmény szurkolókkal a csarnok, vagy a helyieknek ő lett volna a kedvencük.

Amúgy egy másik sportágban is áll a bál: Az olimpiai boksz halott.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
52272 levél
Válasz 16.08.16. 22:53 #83
Barthezz
Kezdhetnék mondjuk azzal, hogy visszavezetik az óvás lehetőségét. Hallatlan, hogy egy sportág nemzetközi szövetsége önkényesen törli az óvás fogalmát a sportág szabálykönyvéből, szándékosan teret engedve ezzel a csalás lehetőségének és a játékvezetői műhibák helyrehozhatatlanságának. Az ilyen játékvezetőket pedig, akik utólag visszanézve bizonyítottan ellenkezőleg döntenek, örökre el kellene tiltani a nemzetközi meccsektől.

A vízilabdás fiúkat ugyanakkor sajnálom, de egyrészt borzalmasan rosszul játszottunk a meccs első felében, másrészt borzalmasan lőttük azt a két utolsó büntetőt... A lányokban sokkal inkább láttam tegnap a tüzet, ott éreztem is, hogy ők nyerik az 5 méteres párbajt. Amúgy a kiesésünket már ott borítékoltam, amikor Monetengrót kaptuk. Ők és a szerbek a mumusaink, minden egyes rangos eseményen elvérzünk ellenük. A probléma az, hogy ezt a játékosok is így gondolják, s eleve úgy állunk ki, hogy össze vagyunk zavarodva pusztán az ellenfél kiléte miatt és nem megy a játék.
32255 levél
Válasz 16.08.16. 19:38 #82
szbszig
Ezt tényleg komolyan gondolták, hogy hétközi fordulót rendeznek az NB1-ben az olimpia alatt? Egyébként is a béka segge alatt a nézőszám, de munkanapon, amikor ráadásul olimpia van, mégis ki fog kimenni? Cserébe viszont a tévében megint MTK-meccset kell adni, mert a szerződés köti a csatornát, így az olimpiát sem lehet látni...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32255 levél
Válasz 16.08.16. 18:44 #81
szbszig
A birkózás valóban nagyon gáz, de nem nagyon tudom, hogyan lehetne igazságosabbá tenni. A korábbi rendszer, amikor golyóztak a meccsek végén, az szerintem még rosszabb volt. Akkor ugye az történt, hogy végigment egy-egy meccs akció nélkül, állva tologatták csak egymást, aztán pedig sorsolással döntötték el, hogy kinek kell lemenni térdelőállásba, és ha kivédekezte, ő nyert, ha az ellenfelének sikerült pontot elérni rajta, akkor pedig ő. Szóval régen a szerencse döntötte el a meccseket, most meg a bírói szubjektivitás. Talán az utóbbival azért nagyobb esély van rá, hogy az esetek többségében a valóban jobb birkózó nyerjen, de ezzel meg vissza lehet élni könnyen, és bele lehet nyúlni a meccsbe bármikor, akár közben is...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32255 levél
Válasz 16.08.16. 18:31 #80
szbszig
Én a kajakpárost féltettem nagyon. Főleg hogy Danuta betegen versenyzik, tudni lehetett. Meg hát a többi versenyszám finoman szólva sem sikerült túl jól eddig, és azért ez is rányomhatja a bélyegét a többiek hangulatára szerintem.

Ami a pólósokat illeti, arra azt mondom, hogy kétszer nem lehet büntetlenül ilyen rosszul kezdeni. A lányok továbbjutottak úgy, hogy egyszer sem vezettek a mérkőzésen. Azért az hallatlan lett volna, ha a fiúk meg tudják ismételni egy nap múlva ugyanezt...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32255 levél
Válasz 16.08.16. 18:19 #79
szbszig
Mindazonáltal ezzel az atlétikai versenysorozattal eddig a brazilok megütötték a főnyereményt. Már három világrekord a lenti eset ellenére is; többen: Bolt, Farah, van Niekerk halad a legendává válás felé; az ügyességi számokból majdnem mindegyik az utolsó sorozatban dőlt el fordítással vagy kiélezett versenyben; volt már hazai győztes is hatalmas meglepetésre; és akkor ilyen apróbb érdekességeket, mint Shaunae Miller bevetődéses finisét nem is említettem. Annyira nem értek hozzá, de esélyes, hogy minden idők egyik legjobb olimpiai atlétikai versenye kerekedhet belőle.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
20676 levél
Válasz 16.08.16. 11:27 #78
Pyrogate
A vízilabda hatalmas volt tegnap, a maitól tartok, Montenegrót ritkán vertük eddig...

A birkózás meg no comment. Nem véletlenül akarják kitenni az olimpiáról.
Szenvedély nélkül a foci halott.
32255 levél
Válasz 16.08.15. 19:37 #77
szbszig
Most komolyan nem lehet az olimpián legalább 50 ezer dollár nyereményt felajánlani egy atlétikai világcsúcsért? Nem hiszem, hogy annyira romba döntené a költségvetést. Ez így röhej, hogy valaki direkt nem akar világcsúcsot futni, mert a Gyémánt Liga-versenyeken jobban megéri...

SPOILER
A női 3000 méter akadály végéről van szó, ha valaki nem látta.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
52272 levél
Válasz 16.08.15. 14:36 #76
Barthezz
Pályarajz Sidi Péterről.

Bevallom őszintén, eddig túlzottan nem követtem a pályafutását azon kívül, hogy tényleg régóta alapembere a magyar olimpiai csapatnak és hogy mindig sokat várnak tőle, amihez képest nem úgy alakulnak az eredményei. Hát teljesen le a kalappal a hozzáállása előtt és nagyon drukkolok neki, hogy a következő olimpiá(ko)n összejöjjön neki az érem!

Ugyanakkor ritkán olvasok kommenteket, bár ne tettem volna ezúttal se. Többen is már megjegyezték, hogy egyszerűen borzalmas ember a magyar, aki kizárólag az érmet, abból is inkább csak az aranyat tudja értékelni - és azt sem mindig. A sok fotel-olimpikon megmondja a tutit, lelúzerezik, a szemére vetik a mentalitását (wtf?), meg hogy a 35 milliós jutalom miatt megremeg, stb., hasonló bullshitek tömkelege, miközben ennek a teljesítménynek a századára nem lennének képesek és magát a puskát nem bírnák 1 percnél tovább megtartani. Önmagában az óriási teljesítmény, hogy állandó, stabil résztvevője az olimpiáknak, az pedig, hogy pontszerző helyen végzett, még inkább az. Jelenleg az adott versenyszámban a világ 5. legjobb céllövője. Ami óriási teljesítmény, a legtöbb sportolói csak álmodik egy ilyen eredményről és nagyon keveseknek adatik ez meg. (Nem beszélve az olimpián kívüli eredményeiről és a nem hivatalos világcsúcsáról.) Erre a sok primitív gyökér meg elkezd lúzerezni... Legyünk már igenis büszkék minden magyar olimpikonunkra!
32255 levél
Válasz 16.08.14. 17:12 #75
szbszig
Persze sporttól függetlenül igaz, hogy ha érdekeltek vagyunk mi, magyarok, akkor mindjárt sokkal izgalmasabb. Pláne ha még jól is szerepelünk, és haladunk előre kora délutántól egészen estig. Mint most a párbajtőrcsapat és Bácsi a birkózók között.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32255 levél
Válasz 16.08.14. 06:49 #74
szbszig
Tény, hogy vannak olyan A-kategóriás sportágak, amiket valahogy nem igazán tudok értékelni. Egyébként valóban létezik ez a fogalom, nem én találtam ki, a NOB is kategorizálja az egyes sportágakat nézettség, népszerűség alapulvételével. Annak ellenére, hogy a végén megszerezhető aranyérmek persze egyenértékűek.

Na de visszatérve, a tenisz az éppen egy ilyen sportág. Számomra egyszerűen túl hosszú és vontatott. Ez a Del Potro–Nadal-csata is több mint három órán át tartott. És akkor ez még csak egy egyszerű, háromszettes párharc volt. Egy Grand Slam-tornán egy tisztességes ötszettes összecsapás, ahol a döntő szettben nincs rövidítés sem, eltart kétszer ennyi ideig is simán. Szerintem ahhoz már konkrétan mazochistának kell lenni, hogy valaki hat órán keresztül figyelje, ahogy két pali ütögeti egymásnak a labdát.

De talán még ezzel az időmennyiséggel se lenne probléma, ha folyamatos lenne a játék. A helyzet azonban az, hogy sokkal többet állnak, mint amennyit ténylegesen játszanak. Különösen Nadalnál végignézni, ahogy egy-egy szerva előtt készülődik több mint fél percen át ugyanazokkal a szertartásos mozdulatokkal, az szabályosan fájdalmas. És akkor még ma ott volt a brazil közönség is, amely nem éppen Wimbledonban szocializálódott, úgyhogy a bíró minden egyes szerva előtt könyöröghetett nekik hosszasan, hogy maradjanak már csendben...

Azt azért elismerem, hogy a fent említett Del Potro–Nadal-meccs végül kifejezetten izgalmasan alakult. A döntő szettet még én is végignéztem, de ennyi bőven elég volt belőle. Sőt, utána a női döntőt is néztem, de azt is úgy, hogy az első két szett alatt igazából a trambulindöntőt és a kardcsapatdöntőt néztem, és csak két gyakorlat között, illetve játékoscserénél kapcsoltam át a teniszmeccsre egy-egy labdamenet erejéig. Így viszont egész szórakoztató volt tényleg. Mondjuk ebben közrejátszott az is, hogy a női döntő végül hatalmas meglepetést hozott...

Egyébként az úgymond A-kategóriás sportágak közül hasonlóan vagyok például a szertornával is. Pedig tisztában vagyok vele, hogy egyes helyeken, így különösen Amerikában a tornaközvetítések is extrém népszerűek, engem viszont nem tud lekötni egyszerűen. Nem is értem az egészet, nem tudom megkülönböztetni az egyes gyakorlati elemeket. Illetve az egészet nem találom különösebben szépnek, esztétikusnak, szerintem inkább gépies, ahogy ugyanazokat az elemeket ismételgetik. Úgyhogy kedvem sincs belemélyedni jobban és megtanulni az egyes elemeket. Persze ettől függetlenül azt elismerem, hogy hatalmas meló van benne, és piszkosul nehéz lehet egy olyan gyakorlatot végigcsinálni. Csak egyszerűen nem tetszik.

Vagy mondjuk ilyen a boksz is. Az is elképesztő népszerű, ha nem is elsősorban az olimpián látható, hanem a profi változata. Én viszont sosem találtam különösebben szórakoztatónak, sőt, már az alapkoncepciója sem tetszik, hogy egymás fejét próbálják szétverni benne. Vannak sokkal békésebb és elegánsabb, szebb küzdősportok szerintem. Ha már az olimpián vagyunk, akkor ilyen például a dzsúdó, vagy akár a tékvandó is.

Na jó, ez egy elég szubjektívre sikerült hozzászólás lett. Úgyhogy nem kell egyetérteni mindenkinek mindennel természetesen.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32255 levél
Válasz 16.08.14. 05:35 #73
szbszig
Két érdekes cikk arról, hogyan változott, fejlődött egy-egy sportág:

Először a szertornában az ugrás (videókkal, durva!).

Másodszor az úszószámokban a fordulókat követő delfinezés.

Ehhez kicsit hasonló például az asztalitenisz helyzete is, ahol a kínaiak annyival a világ előtt járnak, hogy szinte már más sportot játszanak, mint a többiek, vagy legalábbis sokszor úgy tűnik. Jó, ez sem valami különösebb újdonság, így van már elég régóta. De a héten újfent meggyőződhettem róla, amikor valamelyik este végignéztem a nőknél a bronzmeccset, ahol egyébként szintén két ázsiai, egy koreai és egy japán játszott, utána pedig a döntőt, ahol a két kínai. És laikus szemmel is egészen durva volt a különbség a két meccs sebessége között.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32255 levél
Válasz 16.08.14. 05:21 #72
szbszig
Csak egy pár példa a kellőképpen laza, brazilos szervezettségre:

Valaki véletlenül beleengedett 80 liter hidrogén-peroxidot a műugrómedencébe.
Ezért lett teljesen zöld és büdös a víz, és ezért kellett elhalasztani a komplett műugróprogramot.

Egy buszsofőr az atlétikai stadionba vitt három úszót.
Ezért kellett módosítani tegnap éjszaka az úszáselőfutamok sorrendjét.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32671 levél
Válasz 16.08.13. 22:25 #71
Creativ3Form
Ez komoly? Hát, felettébb érdekes mint ne mondjak. Mondjuk ha nem szereted a teniszt, akkor érthető. Bár így is érdekes.
Az lenne a világon a legnagyobb business, ha mindenkit megvennék annyiért amennyit ér, és eladnám annyiért amennyit hisz magáról!
32255 levél
Válasz 16.08.13. 21:41 #70
szbszig
Igen.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32671 levél
Válasz 16.08.13. 21:28 #69
Creativ3Form
Most te komolyan inkább néznéd az éremkiosztásokat, mint egy Nadal-Del Poro tenisz meccset? Ne már.
Az lenne a világon a legnagyobb business, ha mindenkit megvennék annyiért amennyit ér, és eladnám annyiért amennyit hisz magáról!
32255 levél
Válasz 16.08.13. 20:10 #68
szbszig
Ennél egy fokkal nagyobb probléma, hogy a mai közvetítés megint kriminális. A diszkoszvetésdöntő még oké volt teljesen, pláne a magyar részvétel miatt, utána viszont atlétika-előfutamok, egy tét nélküli vízilabdameccs, most tenisznegyeddöntő élőben több órán át, a másik csatornán meg MTK-meccs a mennyeiből... Miközben kiosztanak úgy másfél tucat érmet Rióban ma délután és este a többi helyszínen...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32255 levél
Válasz 16.08.13. 19:10 #67
szbszig
Kezdődik a népszavazási kampány, ezt tudhatjuk meg a mai hírblokkból rögtön a legelején. Szóval ami eddig volt, az lófasz ahhoz képest, ami ezután következik...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
32671 levél
Válasz 16.08.13. 03:33 #66
Creativ3Form
Óriási gratula Boginak, egyéni csúcs, bronz...taps!
Az lenne a világon a legnagyobb business, ha mindenkit megvennék annyiért amennyit ér, és eladnám annyiért amennyit hisz magáról!
32671 levél
Válasz 16.08.13. 03:22 #65
Creativ3Form
Azér Lacika hármas holtversenye az ezüstért kicsit meglol.
Az lenne a világon a legnagyobb business, ha mindenkit megvennék annyiért amennyit ér, és eladnám annyiért amennyit hisz magáról!
32671 levél
Válasz 16.08.13. 03:08 #64
Creativ3Form
Eeeeeeezt komolyan nem hiszem el. 6 század?!?! Hogy Dirado vagy ki a tököm miért nem tudott félrenyelni az utolsó 1 méteren?!? Ááááááááááááááájjjjjjhhhhhhhhhhhhhhhh! Persze ettől még hatalmas gratula Katinkának, mert így is emberfeletti teljesítmény volt, amit ezen az Olimpián produkált.
Az lenne a világon a legnagyobb business, ha mindenkit megvennék annyiért amennyit ér, és eladnám annyiért amennyit hisz magáról!
1152 levél
Válasz 16.08.11. 20:01 #63
Laccy93
A női póló meccsen a bíráskodás azért minimum véleményes volt szerintem. Még úgyis, hogy 11:10-nél megkaptuk az emberelőnyt, csak elbaltáztuk.
Az utóbbi időben csak nagyon ritkán fejezem be, amit elk

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.