Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» Frank Herbert Dűne-univerzuma

28471 levél
Válasz 20.09.17. 02:01 #56
LordMatteo
"Most komolyan, tud bárki is egy erős női karaktert mondani a csak egy fokkal régebben megírt Gyűrűk urából, aki a végén nem a konyhában kötött ki?" - Frodo?
A kibaszás társas játék, sose feledd.
2921 levél
Válasz 20.09.16. 17:47 #55
Aryx
Az nagyon jó lenne, ha egy, már meglévő fordításból dolgoznának. Én a "félelem megmérgezi az elmét"-nél dobtam egy hátast, a cigisdobozok feliratai ugrottak be rögtön.
(Ugyanakkor a hangszínészek meglepően jónak tűnnek magyar viszonylatban. )
"A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni."
4609 levél
Válasz 20.09.16. 17:25 #54
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Közben annyi információt már sikerült megtudom a könyvek jelenlegi szerkesztőjétől egy hozzászólásából, hogy:

"[...]még hónapokkal ezelőtt felvették velünk a kapcsolatot, elküldtük nekik a fordítást, és felajánlottuk, hogy bármilyen kérdésben keressenek minket. Valószínű ezt a trailert kiadták „gyorsba”, ezért lehettek olyanok benne, hogy a félelem elleni litániát is máshogy fordították. Bízunk benne, hogy a film szinkronjánál/feliratozásánál a fordításból fognak dolgozni."
4437 levél
Válasz 20.09.16. 17:17 #53
Sucee
Engem például SW EP7 szinkronban is zavart, hogy Kylo azt mondja Vader sisakja előtt, "nagyapa".
Luke OT szinkronja alatt mindig "apám" volt a father megfelelője. Irtózat szőrszálhasogatásnak tűnik, de mégis - gondoljatok bele, milyen idétlenül, oda nem illően hatott volna, ha azt mondja, "apa".
4609 levél
Válasz 20.09.16. 15:25 #52
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Szinkronos előzetes

A fordítás elég gyengécske lett, látszik, hogy nem forgatták még a könyvet. Legalább az itthon már kvázi klasszikussá vált, félelem elleni litániát meghagyhatták volna az eredeti változatban. Még a tavalyi új kiadás is minimálisat változtatott rajta.

És Idaho szájából is hülyén hangzik a "fiam", az olyan uram-bátyámosan leereszkedő, a "my boy" inkább ilyen cimborás, barátsággal teli felhanggal elmondott jelző. Oké, kiskomám, kölyök sem lenne jobb sokkal, de ezt akkor is hülyén hangzik.

Nem tetszik.
4609 levél
Válasz 20.09.14. 20:07 #51
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Egyetértek, én is így látom, hogy mindenkit érzékeny lelkű mimózaként akarnak kezelni, ha felmerül a lehetősége, hogy egy társadalmi csoportosulás megsértődhet (vagyis itt, hogy az erősen arab-iszlám gyökerekkel rendelkező fremenek negatív tettei még véletlen se vessenek árnyékot a nem robbantgató muszlim kultúrára és emberekre ["békés muszlimok"], ezért lecserélik egy mára már a nyugati keresztény kultúrkör által [elvileg] "meghaladott", de a történelemből azért még érthető "[keresztes] hadjáratra" a kifejezést), akkor visszább lépnek és zanzásítják. Ezzel az új tendenciával alapvetően én sem értek egyet és szerintem sem túl jó ez az irány (szerk: újabb nonszensz, hogy Agatha Christie "Tíz kicsi néger" című könyvének francia fordításából eltűnik minden n-betűs szó, ezt a tendenciát követendő, itthon a Helikon 2019-ben még az eredeti címmel adta ki, idén viszont már Mert ​többen nincsenek címmel).

Viszont azért írtam, hogy nem érzem különösebben gondnak, mert párhuzam részben megállja a helyét, érthetővé teszi, mit próbál majd elkerülni Paul, mégis a korábbi írásomban én is felvetettem, hogy kérdéses pont a Dűne hiteles adaptálásához, hogy mennyire mernek ebbe belemenni vagy sem (azért részben implikáltam, hogy nem valószínű). Aztán lehet ránk cáfolnak a második felében, ha elkészül. Nem ezen fog feltétlen múlni a sikeressége és a minősége, az azonban szerintem is vitatható, hogyha kilúgozzák a "hadjárat" jövőbeli következményeit, akkor is érhető-e lesz az az erős üzenet, ahová Herbert kifuttatja a szereplőit és a történetet. Nem véletlen az egyik kedvenc mondása ez: "Charismatic leaders should come with a warning label: may be hazardous to your health."
10513 levél
Válasz 20.09.14. 18:15 #50
MattMatthew
A problémám nem a változtatás mértékével van, hanem a változtatás okával. A mértékével kapcsolatban jó érv amit írtál, okával kapcsolatban kevésbé.
Nyilván egy filmben le kell butítani dolgokat mert nincs az az idő mennyiség ami egy könyv olvasása közben megvan, nincs annyi idő, hogy akár közben is gondolkozzon az ember. De itt inkább arról van szó, hogy az emberek teljes leszoktatása megy a gondolkozásról, részben azzal, hogy minden létező trigger wordöt kigyomlálnak egy műből, nehogy valakinek egy picit is jobban ki kelljen nyitnia az elméjét mint szokta.
... sajnos ez a trend mindenhol, miért pont itt lenne más?


Másik rossz hír ezek szerint, hogy nem egyben forgatták az egy könyvet illetve az első két filmet. Adta volna magát, hogy letudják egy füst alatt. Mi is nyugodtabbak lettünk volna, hogy biztos jön a folytatás!
“This is not going to go the way you think.”
4609 levél
Válasz 20.09.13. 18:45 #49
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Egyik említett szereplő castingjáról sem hallottam még, szerintem a második filmre csúsznak át. Az utóforgatások nemrég még tartottak, Villeneuve azt mondta, elég hanyagul állnak. A WW1984 elcsúszott decemberre, az ünnepi időszakra, nem valószínű, hogy a modern comic-movie érában az "ismertebb" Csodanő mellé betoldják Dűnét. A fentiek összes függvényében szerintem jobb lesz, ha eltolódik jövőre.
1849 levél
Válasz 20.09.13. 17:46 #48
Aribeth
Tényleg, Irulan, Shaddam, Feyd? Gondolom, nem jelennek meg az első részben, ha semmi hír nincs róluk, de arról sincs infó, hogy kik kapták a szerepeket? És a forgatással hogy áll a projekt? Folyamatban, vagy egyben lement, bajban leszünk-e, ha a korona és az általános érdektelenség miatt gyengék lesznek a bevételek, vagy mindenképp kijön a második felvonás?
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
1849 levél
Válasz 20.09.13. 17:42 #47
Aribeth
Én kicsit sajnálom ezt az átírást, mert Lietet úgy szerettem, ahogy volt, fehér férfiként és apaként, de túlélem a váltást, sőt, hálát adok az égnek, hogy nem Stilgar kapta ezt a megtiszteltetést, és ő maradt az, aki. A Dűnében szerintem van elég fontos női karakter, mellékszereplőktől főhősökig, Mohiam, Jessica, Chani, Irulan, Alia, Ghanima, Wenscicia stb. Ha már a további erősítés a cél, akkor nekem nagyon tetszett a minisorozat megoldása, hogy Irulan szerepét jócskán kibővítették.

Igazából Liet átalakítása a jelenlegi ismereteink szerint

mindent lelövök spoiler
SPOILER
nem oszt, nem szoroz, mert rohadt hamar meghal, szerepe eleve minimális, szóval a feketék és a nők is nagyon megköszönik ezt a nagylelkű gesztust, hogy kaptak egy fontos karaktert egy ekkora múltú sci-fiben, ja nem. Kivéve, ha tovább életben marad az új feldolgozásban, vagy ugyanakkor hal meg, de több jelenetet kap, amik ellen - a fenti Irulanos példa alapján - nem tiltakozok.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
2921 levél
Válasz 20.09.13. 17:23 #46
Aryx
Jodorowsky anno nem foglalkozott a kompromisszumokkal, nem érdekelte a mainstream, a fogyaszthatóság, a producerek, befektetők igényei, ő 'a' Dűne filmet akarta elkészíteni, ami talán 1:1-ben visszaadta volna azt a víziót, ahogyan azt ő elképzelte. Sosem tudjuk meg, mi sült volna ki abból, minek után senki nem mert egy ilyen produkcióban pénzügyi kockázatot vállalni. Nagyon romantikusan hangzik, hogy Villeneuve egyszer csak gondolt egyet, hogy Kynes legyen nő és fekete, és minden gúny nélkül írom, szeretném és bízok is benne, hogy ez történt valójában - ezt se fogjuk sose megtudni. Hozzáteszem, önmagában egyetértek azzal az iránnyal, hogy a stábokban és a filmekben több kisebbségi képviseltethesse magát, ha a szakmai kompetenciájuk megvan vagy x sztoriba beleillenek, és abban is szinte biztos vagyok, jó lesz a Brewster-féle Kynes is. És azt se bánom, ha a "dzsihád" se fog elhangzani, és a fremenek kultúráján is "finomítanak", mert amúgy a megfelelő kezekben van az alapanyag.
"A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni."
4609 levél
Válasz 20.09.13. 16:16 #45
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Ez felmerült a trailer kapcsán egy másik beszélgetésben is a Molyon, és kétlem, hogy mélyebben belemennének a dzsihád...

Dűne (a teljes könyv)

SPOILER
... a Mahdi (az iszlám eszkatológia megváltója), a fedaykinok, öngyilkos merényletek, támadások témájába. Nemcsak az iszlám szélsőségesek miatt, hanem azért, mert azzal részben negatívan mutatnák be a "people of color" egyik "csoportját".


A módosítással nincs különösebben bajom, az említett beszélgetésben egy kommentelő ezt írta, szerintem ez egy elfogadható érv a változtatásra: "A két fogalom, adott vallási környezetben, nem egymás analógiája? [...]Általános kulturális-történelmi értelemben gondoltam. Pontosan ezért gondolom analógiájának. A dzsihád ugyanúgy szent háború mint a crusade. A keresztes hadjáratok résztvevői is a teljes feloldozás reményében indultak harcba, ők Krisztus nevében."
10513 levél
Válasz 20.09.13. 15:24 #43
MattMatthew
Nyilván lehetséges, hogy egy több millió dolláros befektetés esetén a rendezőnek nem kellett kompromisszumot kötnie azokkal akik a pénzt adják és akik a pénzüket féltve feltehetően amennyire lehet a kevesebb kockázattal járó, mainstream vonalhoz próbálnak meg idomulni. Csak kicsi rá az esély.
Nem hiszem, hogy ilyen nagy projekt élére el tud jutni olyan ember aki nem befolyásolható és nem vállal kompromisszumot az alkotásban. Nem azért mert nincs ilyen ember aki ennyire ragaszkodna a saját igazához/víziójához, hanem mert ahhoz, hogy hozzávágjanak csiliárd pénzt, hogy tegyen amit akar olyanfajta bizalom kellene aminek sehol nem látom a nyomát magunk körül. Hiába van n+1 sikeres film mögötte, az emberek akik állják a cechet biztos akarna beleszólást.

Nem cinikusan mondom: nagyon remélem, hogy te látod jól!


Ami még érdekes lesz, és sajnos talán témához vág, hogy vajon a dzsihád szót használják-e, vagy azt a kedélyek felborzolását elkerülendő inkább keresztes háborúra cserélik? Trailerben ugyebár a crusade szó hangzik el...
“This is not going to go the way you think.”
29586 levél
Válasz 20.09.13. 14:12 #41
Germinator
Egyedul azert erzekeny, mert te kijelentetted tenykent, hogy marpedig ez kulso nyomas miatt lett igy, ahogy. Es en erre reagaltam, hogy kicsit zavar, hogy nem merul fel az az opcio, hogy valodi alkotoi motivacio volt mogotte.
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.
2921 levél
Válasz 20.09.13. 11:06 #40
Aryx
Jó, hát te elhiszed, nekem maradtak fenntartásaim, maradjunk ennyiben. Ezzel semmiben nem degradálódik Villeneuve rendezői kvalitása, nem is értem, miért kell őt rögtön az életművével stb. védeni, imádom én is a palit. De úgy látom, megint érzékeny területre léptem...
"A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni."
29586 levél
Válasz 20.09.13. 10:49 #39
Germinator
Hozzateszem, egy olyan rendezorol van szo, aki mar tobb filmjeben is bizonyitotta, hogy szivesen dolgozik eros noi karakterekkel (Arrival, Sicario, akar a BR2049 is). Ertem, a Duneben is akad egy-ketto, "beerhette" volna azokkal, de o, aki sokkal jobban ert a tortenetmeseleshez es filmrendezeshez, mint barmelyikunk, pontosan atlatta, hogy a gyerekkori kedvenc regenyenek adaptacioja soran Kynes karakterebe belefer ez a fajta valtoztatas. En csak azt mondom, hogy ha elhisszuk, hogy Villeneuve egy jo rendezo es egy muvesz, akkor nem tudom, miert lehetetlen a felteves, hogy ezt a dontest oszinten magatol hozta meg.
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.
29586 levél
Válasz 20.09.13. 10:43 #38
Germinator
En azt nem ertem, hogy miert nem tudjak az emberek elhinni, hogy egy Villeneuve kaliberu rendezo, aki az egyik legegyedibb hanggal rendelkezik a mainstream mozigyartasban, magatol hozta meg Kynes casting donteset. Miert kellett volna, hogy nyomas alapjan valtoztassak meg? Elkepzelhetetlen, hogy egy ertelmes filmrendezo meghozzon magatol egy ilyen dontest? A szinhaztortenetben megis hany olyan eset volt, hogy klasszikus darabokban gendercsereket eszkozoltek akar a cimszereplokon? Ez egy bevett, letezo szokas, melyet valodi muveszeti dontesek is indokolhatnak. Studionyomas is indokolhat. De Villeneuve-nek ki a faszom nem ajanlna meg, hogy ez a sajat, filmrendezoi dontese volt?
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.
2921 levél
Válasz 20.09.13. 10:34 #37
Aryx
Liet Kynes-hoz amúgy mit szóltok? Olvasom a könyvet (másodjára, és talán múltkor mintha már írtam volna valahol, de veszettül jó kézbe venni ezt a kiadást), és a trailer óta szabályosan erőlködök, hogy a könyvben még férfiként képzeljem el. Félek, hogy a film után az a kép, ahogy korábban elképzeltem, szabályosan felülíródik. Önmagában nem lenne gondom azzal, hogy a filmben nőt (fekete nőt, hogy rögtön két legyet üssenek egy csapásra) csináltak belőle, ha mindez nem Hollywood erőszakos, szélsőségesen liberális nyomására történik (ld. most az Oscar körüli “szabálymódosítások”). Bosszantó, de legalább ennyire értelmetlen, hogy a döntéshozók kizárólag kvótákban, számokban gondolkodnak, ha kisebbségek szerepeltetéséről van szó. Ha belegondolunk, a Dűnében éppen egy elnyomott nép emelkedik fel, és bár a női szereplők szám szerint kevesebben vannak, ezt bőven ellensúlyozza az, hogy egy lépéssel gyakran a férfiak előtt járnak. Engem amúgy elképeszt, hogy már 1965-ben milyen fontos szerephez tudtak jutni nők egy sci-fi regényben. Most komolyan, tud bárki is egy erős női karaktert mondani a csak egy fokkal régebben megírt Gyűrűk urából, aki a végén nem a konyhában kötött ki?

Visszatérve Kynes-ra, sajnos megértem, hogy ő is ennek a kvótának az áldozatául esett, és ha megerőltetem magam, a fontos szereplők közül valószínűleg én is az ő karakterét adaptáltam volna nővé. Ehhez persze több ponton újra kell írni a karakterét, de biztos vagyok benne, hogy Villeneuve stábja nem ezen fog elbukni (hanem abban, hogy ebben a pandémiás időszakban senki nem fog jegyet váltani egy alapból réteg scifi-re, és így bukhatjuk a folytatásokat is), és Sharon Duncan Brewster is el fog bírni a szereppel. A castinggal amúgy személy szerint elégedett vagyok (Jason Momoát leszámítva…), sokakkal ellentétben Timothée Chalamet-nak is nagyon örülök (ne feledjük, itt még Paul Atreidest kell eljátszania, aki még nem vált teljesen férfivá, csak azt hiszi). Számomra ő már most sokkal meggyőzőbb, mint egy kisfiúsított Cooper ügynök. Ebben a Q & A videóban amúgy nagyon cukik, amikor levetítik nekik a trailert.
"A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni."
4609 levél
Válasz 20.09.12. 08:57 #36
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Ez nekem is feltűnt, és most kíváncsiságból ránéztem, több írásnál is ez van. Nem mindegyiknél, de azért érdekes tendencia.
32903 levél
Válasz 20.09.12. 00:41 #35
szbszig
OFF: Csak engem zavar, hogy a cikknél nincs kiírva a szerző neve? Miközben folyamatosan magukról beszélnek benne: például "mi nagyon kíváncsiak vagyunk rá", vagy "ezért kívánkozik a mi írásunk elejére is". Sőt, egészen konkrét és határozott állásfoglalások is szerepelnek benne: "Mi azonban mégsem Herbert minőségi ingadozását tartjuk a Dűne-történetek mélypontjának".
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1164 levél
Válasz 20.09.11. 21:33 #34
Ricsi1976
10513 levél
Válasz 20.09.11. 21:07 #33
MattMatthew
Köszi az interjút. Bevallom, nem nagyon hozott lázba a trailer, még másodjára sem, de ez az interjú meghozta a kedvem az újra olvasáshoz.

Kicsit zavar, hogy Duncant abszolút nem így képzeltem el, valahogy bennem "lovagosabb" hangulatú karakter volt mint amit eddig láttam belőle. Dehát in Momoa we trust!
“This is not going to go the way you think.”
4609 levél
Válasz 20.09.11. 17:02 #32
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Dune (1984/2020) side-by-side comparison (trailer #1)

Egyszerűen lenyűgöző. Bár én nem kedvelem túlságosan a Lynch-féle változatot, Villeneuve most ismét nagyot nőt a szememben. A Pink Floyddal Jodorowsky előtt tisztelgett, azt viszont egyáltalán nem gondoltam, hogy az eredeti Dűne film és így Lynch felé is fejet hajt majd.
4609 levél
Válasz 20.09.10. 21:26 #31
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Az új Index is kihozott egy zanzásított cikket a Dűne, mint könyv elindulásáról és a folytatásokról (amit a fia és az írótársa kapcsán írtak, azzal kapcsolatban én is hasonlóan érzek) és a megfilmesítési próbálkozásokról.

Amiért "érdekes" a cikk igazából, hogy linkelnek benne két remek YouTube csatornát, amiket a Dűnének dedikáltak. Az egyik a Quinn's Ideas , a másik a Secrets of Dune, előbbinél, rengeteg elemző videó van, remek gondolatokkal, jobban a teljes szériát ismerők számára, míg utóbbinál vannak eredeti Frank Herbert interjúk (egy pár), ezek egyikét is beágyazták a cikkbe. Noha ebben vannak jelenetek a Lynch-féle Dűnéből (mivel az 1984-es film után készült), úgy gondolom kontextus nélkül nem spoileresek túlságosan azoknak sem, akik nem olvasták, viszont ad egy pár villanásnyi képet a Herbertet foglalkoztató témákról.


Akiket csak az interjú érdekel, ők itt találhatják meg.
4609 levél
Válasz 20.09.10. 19:46 #30
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Az IGN Hungary csinált egy egész jó alap-összefoglalót az előzetes kapcsán, ami csak nagyon minimális spoilereket tartalmaz. Aki ide tévedne, nem olvasta és talán nem is akarja a film előtt, de érdekli egy kis háttérinfó anélkül, hogy komolyabb spoilerbe futna, azoknak szerintem tökéletes.
24242 levél
Válasz 20.09.10. 06:24 #29
Peace
2921 levél
Válasz 20.09.09. 23:05 #28
Aryx
aztarohadt
"A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni."
10348 levél
Válasz 20.09.09. 22:42 #27
davkar9
Lynch verziót láttam sooook sok évvel ezelőtt. Könyv elvárás nem volt, a kukacrodeó és a pisipáncél rémlik már csak belőle. Későbbi próbálkozások nem érintettek. Mondjuk a többszöri sikertelen nekifutás miatt felmerült bennem, hogy Denevillü ide vagy oda, egyáltalán szükség van e egy (újabb) élőszereplős Dűnére, főleg, hogy mostanra már mindenki más már rongyosra használta az elemeit. A reakciód alapján úgy tűnik, hogy igen. Szóval tényleg mindenféle gúnyolódás nélkül várom majd a helyzetjelentéseidet film kapcsán.
All me best mates are trees.
19930 levél
Válasz 20.09.09. 22:23 #26
LiT
Most meg azt olvasni, hogy az értékelhetetlen hulladék Wonder Woman csúszása miatt a Dűne 2021-re csúszhat. Remélem nem lépik meg.
We are the Universe... Observing itself... Observing itself... Destroying itself...
4609 levél
Válasz 20.09.09. 21:04 #25
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Örülök, hogy pár perc örömöt vihetek majd időnként a szürke hétköznapjaidba. Oké, igaz, hogy Dűne-rajongó vagyok, de pl. a Lynch-féle verzió a látványvilág egyes elemeitől eltekintve nagyon nem jött be, Jodorowsky elborulását meg nem bánnom, hogy nem jött létre, ám azokat áttudta menteni a képregényeibe (Metabárók, Incel), ez viszont egyből (még is megadom, hogy a "hype" is a része).

Máshol is vegyesek a hozzászólások, a könyveket olvasóktól is, remélem, hogy nem bukik a pénztáraknál, és leforgathatja a másik felét.
1609 levél
Válasz 20.09.09. 20:52 #24
quervo
Szerintem valahol szomorú, hogy ennyi adaptációval kell nekifutni egy-egy alapanyagnak, hogy történjen valami jó, mert ez tényleg nagyon-nagyon jónak ígérkezik. Csak ki tudja, ha anno hagyják Jodorowskyt, hogy megcsinálja a saját Dűnéjét, most Villeneuve is hozzányúlhatna más, adaptációért kiáltó regényhez (tudom, hogy kb egész életében erre készült, de na ).

Én nagyon megvettem ezt, pedig soha nem kötött le a Dűne-sztori és hangulat, szóval nem az első sorba, de beálltam a várakozók közé.
1164 levél
Válasz 20.09.09. 20:28 #23
Ricsi1976
Nagyon régen olvastam a könyvet, nem nagyon jött be, nem fogott meg. Ez az előzetes is súlytalan. Max a féreg üt a végén. De ugye ízlések és pofonok.
10348 levél
Válasz 20.09.09. 20:20 #22
davkar9
Ejj, de irigyellek! Belőlem sajnos nem nagyon váltott ki semmit. A te hypeod lesz az én szórakoztatásom és élményem, abban nem fogok csalódni úgy érzem.

Lehet azért megpiszkálom a könyves backlogom, premier +- korona ad egy pár extra hónapot a felkészülésre.
All me best mates are trees.
1849 levél
Válasz 20.09.09. 20:20 #21
Aribeth
Így, így.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
4609 levél
Válasz 20.09.09. 19:43 #19
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Frank Herbert: Dűne


Ha tetszett és folytatnád, akkor itt a második és harmadik regény, de ne olvasd el a fülszövegeiket, mert spoileresek.

Frank Herbert: A Dűne messiása

Frank Herbert: A Dűne gyermekei

Szerk.: Először csak a hat klasszikus regény elolvasását javaslom, a GABO kihozza majd a másik hármat is újrakiadásként (a hátralévő három új fordítást is kap), ezek címe ezek lesznek, ebben a sorrendben:

A Dűne istencsászára
A Dűne eretnekei
A Dűne Káptalanház
4437 levél
Válasz 20.09.09. 18:51 #18
Sucee
Szégyenszemre én semmit nem tudok az egészről, könyvek sajnos elkerültek engem, de azt meg kell jegyeznem, hogy nagyon nagyon rég volt már az, hogy megnéztem egy filmtrailert, és azt éreztem, hogy engem bizony ez nagyon érdekel... Hát most megtörtént végre újra.

... Szóval, hol is az a könyv?
4609 levél
Válasz 20.09.09. 18:44 #17
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Erre csak annyit tudok mondani, de ez fejezi ki leginkább, asztarohadtkurvahétszentségit. Totál padlót fogtam. Tudtam-bíztam benne, hogy megcsinálja. Épp hazaestem a bankból, boltból, szinte egyből fel a gép, és itt ez a tömör gyönyör!

Még Jason Momoából is árad Duncan Idahóság.
24242 levél
Válasz 20.09.09. 18:24 #16
Peace
29586 levél
Válasz 20.09.09. 17:20 #15
Germinator
Nagyon várom.
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.
4609 levél
Válasz 20.09.08. 20:32 #14
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Édes Istenem, köszi, az annyira király! Kerékpározás közben is az volt eszemben, hogy már holnap előzetes, amit lehet csak munka és a teendők után látok, de akkor is, instant ! Mekkora királyság a félelem elleni litániával nyitni!
24242 levél
Válasz 20.09.08. 20:06 #13
Peace
4609 levél
Válasz 20.09.03. 23:01 #12
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Újabb képek

És...

A Tenet előtt a helyi kis moziban is levetítésre került a Dűne előzetes. El sem hiszem!

SPOILER
A gom-dzsabbaros részből volt a legtöbb az elő-előzetesben. Pár villanásnyi kép az Atreidesekről, Harkonnenekről (Vadállat Rabban feltűnt, és mintha a Báró is lett volna), Stilgar, egy villanásnyi kép, ahogy Paul a fremenek között sétál, egy tájkép a Dűnéről.


Messze még a kilencedike!
4609 levél
Válasz 20.08.31. 16:01 #11
Juraviel.Ihuan.Bedvin
IGN - Vadiúj képek érkeztek a Dűnéből, köztük egy igen akciódússal

Dűne

SPOILER
A Jason Momoa-féle kép valószínűleg azt ábrázolja, amikor Duncan feláldozza magát, miközben visszatartja a sardaukarokat, mikor Paul és Jessica elmenekülnek.
7881 levél
Válasz 20.08.30. 21:20 #10
Lovi Tommy
úgy hallottam, nagyon rossz minőségű, inkább várok még 10 napot
4609 levél
Válasz 20.08.30. 16:14 #9
Juraviel.Ihuan.Bedvin
A teaser vagy trailer leakelődött, de nem linkelem a magam részéről és nem is nézem meg. Megvárom a normálisan kiadott változatot.
92 levél
Válasz 20.08.29. 10:59 #8
johnson19
Áhhh, Idaho-t akkor értem.
De a könyvben ugye Feyd-Rautha már elég korán megjelenik (a Báróval és Piterrel együtt). És bár utána sokáig nem látjuk, de a Báró többször hivatkozik az unokaöccsére, mikor Piterrel beszélgetnek. Fura lesz, ha az első filmből kimarad, és nem látjuk az egyik fontos szereplőt.
Na mindegy, bízom Villeneuve-ben.
29586 levél
Válasz 20.08.29. 10:54 #7
Germinator
Mivel földrajzilag a Fremenek között tartózkodik, ezért gondolom az Empire is inkább oda sorolta (meg akarták mutatni őt is, és így jött ki a 4-4 személyt felvonultató borítópáros). Feyd-Rautha pedig nagy eséllyel csak a 2. részben kerül majd elő (ugye két részre osztják a Dűne-filmet, és elképzelhető, hogy az elsőből kimarad).
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.