Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Mozi

Hamarosan mozikban a Szőke kóla

2005.12.05. 22:09 | Dino | kategória: Mozi

December 15-én kerül a hazai mozikba a Szőke Kóla című akció-vígjáték. A Guy Richie stílusában készített film főszereplője Majoros Péter, azaz Majka. Az ózdi rapper, aki soha nem tanulta a színészmesterséget, most debütál a filmvásznon: Veréb, a roma autószerelő figuráját mintázza. „Szerencsére olyan szerepet kaptam, ami nem áll messze tőlem, hiszen Veréb figurájának a mentalitása és habitusa hasonlít az enyémhez.” – meséli az újdonsült filmsztár. Bár Majoros Péter több elismerést is kapott színész-kollegáitól, ő nem szerette magát visszanézni, és nem teljesen elégedett saját alakításával, a forgatást azonban nagyon élvezte: „egy ilyen tényleg unikum egy ember életében, főleg egy olyan ember számára, mint én, aki öt éve még ötszáz forintokat kért a mamájától cigire.”
Barnóczky Ákos elsőfilmes alkotása, miközben nem szűkölködik vígjátéki elemekben és akciódús fordulatokban, a rendező szerint elsősorban a barátságról és a bizalomról szól. Barnóczky a Szőke Kólával érzékeny témához nyúl: a konkrét csávóként befutott Beleznay Endre által alakított pöffeszkedő, kinyalt yuppie, Lerner Nándor autóját ellopják a legsötétebb pesti Harlemben. A roma környezetbe keveredett figurának a film során bizony sokat kell tanulnia, de a film végére természetesen minden jóra fordul! Barnóczky - akit eddig forgatókönyvíróként jegyzett a filmes szakma - elégedett a Novák Csaba azonos című regényéből készült scripttel. „Van egy örök harc író és rendező között, hogy ki is az igazi alkotó. Szerintem együtt viszik el a balhét, nincs olyan, hogy az egyik vagy a másik.” – vélekedik a rendezőként elsőfilmes alkotó.
Beleznay Endre, a film másik férfi főszereplője számára „nagyon sok éve ez volt az első, tényleg hollywoodi értelemben vett forgatókönyv, ami a kezembe került. Van eleje, közepe és vége, ami nagyon ritka ezen a kicsi magyar piacon.” Beleznay különben lényegében feláldozta az életét, a haját és a családi boldogságát a filmért, ahogy a sajtótájékoztatón elmondta. „Nem, az utóbbi megvan!” – nyugtatta megviccelődve a publikumot.
A Szőke Kólában a gyönyörűségesen szép Görög Zita egy csúnyácska romalányt alakít - akinek kiházasítása komoly gondot okoz a családnak -, míg Gubás Gabi megszokott szépségében Lerner Nándor barátnőjét alakítja. Gubás Gabi a szereposztásról így beszél:„Amikor Ákos megkeresett, gondolkodás nélkül mondtam, hogy jobban szeretném a csúnya lányt játszani. Sosem érdekelt, hogy egy szerep miatt mennyire vagyok jó nő! Nekem sokkal izgalmasabb színpadon mondjuk egy 75 éves asszonyt eljátszani. Én legalábbis azért mentem el színésznőnek, hogy minél inkább elfelejtsem, hogy nézek ki, vagy hogy milyen életem van és minél több mindent éljek meg azáltal, hogy ezen a pályán vagyok. Zitának is jót tett, hogy lubickolni tudott ebben a karakterszerepben és úgy tűnt, szereti, nem pedig frusztrálja. Azért persze a saját szerepemet is örömmel játszottam!”
Nyári Oszkár, a kaposvári Csiky Gergely Színház roma származású színésze, aki a filmben Veréb (Majka) egyik legjobb barátját, Robit alakítja, csak azután vállalta el a filmben való szereplést, hogy megnézte néhány jelenet felvételét. „Ezek után már teljesen megnyugodtam, hogy egy színészileg igényes produkcióban fogok részt venni.”
A 2004-ban forgatott film vágási munkálatai ősszel fejeződtek be. A 24 nap alatt, nettó 158 millió forintból készült Szőke Kóla december 15-étől 21 kópiával fut a hazai mozikban. A filmet az SPI International forgalmazza. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

Forrás: SPI

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló