Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dome

Dome7 - a magyar net hőskora: ICQ

Új sorozatunkban régi idők legendáit mutatjuk be.

2009.10.12. 16:00 | szerző: Retee | kategória: Dome

Új sorozatunkban picit a múltba révedünk, méghozzá a magyar net múltjába, azokba az időkbe, mikor még párnával szorítottuk le a túl hangosan sipítozó modemet, és mikor a CS-ben még menőnek számított a 200 alatti ping. Bár a net, és a magyar net is a 90-es években kezdett el ismerkedni az egyszerű felhasználókkal, mégis, a 2000-2004-es időszak volt az, melyben a legtöbb technológia, irányzat és program belépett az életünkbe. Még álmainkban sem létezett Youtube, Wiw, Facebook, Twitter – volt viszont végre webes böngészés, Mirc, ICQ, 777sms, netkód lopás, és persze PC Dome is. Egyesek iszonyatosan nagyokat szakítottak, talán a teljes internetet átalakították, hogy aztán egy szerencsétlen véletlennek, vagy apróságnak köszönhetően végleg eltűnjenek. De akik ott voltak, máig emlékeznek rájuk, akik pedig nem, nos, ők most megismerkedhetnek velük.

2001: Counter-Strike klánháborúban megfáradt és csömörlött emberünk dühöngve lép ki a CS-ből (rohadt csalók!), és azon nyomban kommunikálni óhajt klántársaival. Rákattint a színes kis ikonra – majd dühét felejtve, kimerevített karokkal, és tágra nyílt szemekkel levitál 5 másodpercen át a semmiben. A szinte maximumra állított hangerejű fülhallgatóban ugyanis minden kamionos bőgések atyja, az ICQ keveri a csatlakozási ritmust, feledékeny felhasználónknak pedig anyázni sincs ereje, inkább a szívét próbálja visszanyomkodni a mellkasába.

Valószínű, hogy egy fél generációt tett süketté, vagy idegbeteggé a Mirabilis egykor egyeduralkodó azonnali üzenetküldő alkalmazása, mely mára gyakorlatilag teljesen eltűnt a netről. Pedig éveken át „vele kezdődött a chat”. És hogy mi is volt pontosan ez az „áj szík jú?”. Ha egyszerűen akarnánk válaszolni, azt mondanánk, hogy ugyanaz, mint ma az MSN. Csak itt e-mail címek helyett számokat kaptunk címül (12345678), ezt leszámítva azonban mindazt tudta, mint a Microsoft programja. Beszélgetéseket kezdeményezhettünk, volt partnerlistánk, fájlokat továbbíthattunk, mikrofonnal cseveghettünk, sőt még játszhattunk, és sms-t is küldhettünk vele. Elég csak a mellékelt képre ránézni, hogy leessen, miért olyan lett az MSN, amilyen.

Jogosan merülhet fel azonban az ICQ-t már nem ismerők fejében, hogy ha valóban így áll a helyzet, vajon hova tűnt az életünkből ez az alkalmazás, és miért az MSN számít ma abszolút domináns uralkodónak a piacon. A válasz viszont egyáltalán nem könnyű – valószínűleg több ok közrejátszása is kellett a bukáshoz.

Hivatalosan az egyik fő csapásnak azt tartják, hogy ICQ-val szemben sokszor merült fel a vád, túl könnyen feltörhető, nem vigyáz a személyes adatainkra, így aztán az átlag user jobb, ha tartózkodik tőle. De ez lenne az ok? Ugyan, dehogy. Az e-mail címed jelszavában van kis és nagybetű, szám, és speciális karakter is? Ugye hogy nincs? Az e-mail sem tűnt el, hiába katasztrofális az átlag felhasználó password kreáló képessége, úgyhogy hagyjuk is a fenébe a hivatalos magyarázatot.

Az viszont már jogosabban felróható neki, hogy programunk szervere időnként egy terhes nő hangulataival szinkronizált, amitől persze felhasználója is rövid időn belül felpumpált agyvízzel kezdett mozogni a világban. Néha egészen elképesztő dolgokat produkált – ez utóbbin sokan a mai napig röhögnek. Történt, hogy egy kedves ismerősöm sms-ben kívánta biztosítani barátnőjét szeretetéről, s ezért kreatívan programunkról küldte a „szeretlek” üzenetet. A szerver azonban úgy gondolhatta, hogy a szerelemből sohasem elég, így „kissé” megsokszorozta az üzenetek számát. Az akkoriban átlagosnak számító telefon memóriájába 10 sms fért el, na az ICQ rögtön háromszázat küldött. Gonosz módon szakaszosan, ötvenes csomagokban, 24 órán keresztül. A srác a szakítást épphogy megúszta, de a későbbiek során – talán érthető módon – hanyagolta az ördögi funkciót.

Az igazi ok azonban a Microsoft taktikázása, mellyel az Internet Explorert is dominánsá tette, azaz hogy beépítette a Windowsba az MSN korai verzióját. Ekkoriban kezdett rákapni igazán a világ az internetre, költöztek fel a tizenévesek a világhálóra, s ők csak akkor kezdtek ismerkedni a „helyi jellegzetességekkel”. Márpedig egy új user nem fog „alternatív” programokat használni, főleg ha nem is ért a számítástechnikához, inkább elindítja azt, ami alapból is ott van. Az MSN pedig ott volt, így aztán terjedt, mint a futótűz (ráadásul az ICQ-től eltérően nem volt reklámmal telítve), s lassan a régi arcok is kénytelenek voltak átköltözni a Windows Live-ra, ha kommunikálni akartak az újakkal. ICQ-nk pedig lassan eltűnt a semmiben, feladva a kilátástalan harcot, és noha a mai napig létezik, visszatérni már sohasem fog.
Végezetül a nosztalgiázás kedvéért jöjjön egy kis ICQ "hangeffektek" válogatás. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló