Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dome

Dome7 - a magyar net hőskora: a netkód

Az ICQ után a jó öreg netkód, és a Dial-Up kerül terítékre.

2009.12.01. 17:11 | szerző: Retee | kategória: Dome

Új sorozatunkban picit a múltba révedünk, méghozzá a magyar net múltjába, azokba az időkbe, mikor még párnával szorítottuk le a túl hangosan sipítozó modemet, és mikor a CS-ben még menőnek számított a 200 alatti ping. Bár a net, és a magyar net is a 90-es években kezdett el ismerkedni az egyszerű felhasználókkal, mégis, a 2000-2004-es időszak volt az, melyben a legtöbb technológia, irányzat és program belépett az életünkbe. Még álmainkban sem létezett Youtube, Wiw, Facebook, Twitter – volt viszont végre webes böngészés, Mirc, ICQ, 777sms, netkód lopás, és persze PC Dome is. Egyesek iszonyatosan nagyokat szakítottak, talán a teljes internetet átalakították, hogy aztán egy szerencsétlen véletlennek, vagy apróságnak köszönhetően végleg eltűnjenek. De akik ott voltak, máig emlékeznek rájuk, akik pedig nem, nos, ők most megismerkedhetnek velük.

Manapság, ha a netre akarunk csatlakozni, semmi különöset sem kell tennünk érte, általában elég elindítani a gépet, és a háló máris tágra nyílt karokkal vár ránk. De nem volt ez mindig így, jó pár éve ugyanis még a legtöbb user – tetszik, nem tetszik – a 18 óra eljövetelében látta a földi megváltás kiteljesedését, persze nem véletlenül. A kezdetek azonban jóval messzebbre nyúlnak, hisz a 90-es évek végén sokkal bonyolultabb volt az internet gépre csalogatása. Először is szükségeltetett egy modem (belső, külső), aztán pedig egy netkód is, mely ekkor még nem biztosított korlátlan hozzáférést a világhálóhoz. Ekkoriban még órákban mérték a kód felhasználhatóságát, s bizony, aki gyakran kívánta a böngészőjét elindítani, annak mélyen a zsebébe kellett nyúlnia.

Később aztán, ahogy terjedt az ige, és a technológia is fejlődött, a szolgáltatók is váltottak, azaz a hozzáférés elvileg korlátlan időt és adatmennyiséget engedélyezett – csak épp a telefonszámla megérkezte után kinyírták az embert, ha nem vigyázott. Így aztán hatalmas örömmel fogadta a hazai netes társadalom az akkor még Matáv néven szereplő társaság akcióját, a 150 forintos kedvezményt. Ez annyit jelentett, hogy aki hétköznap 18 óra, illetve hétvégén 15 óra után jelentkezett fel a netre, annak mindössze 150 forintig számlázott a Matáv, ezzel egész emberi árakon tartva a költségeket.

A problémát csak azt jelentette, hogyha megszakadt a kapcsolat – és megszakadt -, akkor a számlázás ismét elkezdődött. A szakadás ellen nem sokat lehetett tenni, mivel sokszor nem is egyedül használta a delikvens a kódját, amely így jóval instabilabbá vált, mint amúgy. Na jó, mondjuk ki, a kétezres évek elején fél Magyarország inkább „lopta” a hozzáférést, mint vette, hisz az akkor még elég butácska szolgáltatók elkövették azt a hibát, hogy egyszerre többen is feljelentkezhettek egy kóddal. Ennek eredményképp egy-egy kóddal néha a fél város bőszen szörfölt a neten, a felvilágosultabb userek pedig 4-5 hozzáférésből is válogathattak a csatlakozás előtt. De az igazság az, hogy nem volt ebben semmi rosszindulat, mert ha valakinek problémát okozott, hogy a fizetett acc-át többen is használják, akkor egyszerűen megváltoztatta. Az online ismerősök pedig nem tartották meg maguknak a megszerzett skalpokat, hanem továbbadták ismerőseiknek – egyszerűen csak mindenki online akart lenni, és máshogy nem feltétlenül ment. Persze kivételek is akadtak...

Szerencsére az idő múlásával megérkeztek az ingyenes szolgáltatást kínáló cégek is: a Kiwwi országszerte, míg a Freestart csak a fővárosban nyújtott fizetésmentés hozzáférést, de már ez is sokat lendített a hazai állapotokon, melyben még nem sokan tudtak az internetről. Jellemző példa, hogy feltűnésük után több (offline)újság is nyereményjátékot hirdetett, melynek győztesét „Ingyenes netkóddal” díjazták – aztán emberünk kapott egy Kiwwi elérést… Mikor pedig a Matáv bejelentette a Mindenkinek kedvezményét, amiért havi 4 ezer forintot kellett fizetni, és cserébe az említett időszakokban ingyen netezhettek az előfizetők, robbant a hazai háló, és elérkezett a Dial-Up-os internet magyarországi fénykora. Ennek azért voltak árnyoldalai is: 17:59-kor csillogó szemek vizslatták az órát, hogy mikor a kismutató a 18-as (6-os) számra ér, egyből kattinthassanak, aztán pedig erős anyázás keretében utasítsák el a modem foglalt jelzését. A vonalak ugyanis elképesztő mód túlterhelődtek 18 és 21 óra között. De tény: ekkoriban kezdtek megtelni a fórumok, chatszobák, honlapok userekkel, mert a MindenkiNet már tényleg megfizethető alternatívát nyújtott az internetre.

És ő is vetett neki véget. Az első körben még az óriásira nőtt tiltakozás hullám megállította a Matávot, később azonban már semmi sem használt, és 2002 közepén végleg leállt a népszerű csomag, csak úgy, mint a 150 forintos kedvezmény. Utólag vicces, akkoriban nem volt az: az emberek a chateken, fórumokon, e-mailban búcsúzkodtak az utolsó napokon online ismerőseiktől, reménykedve abban, hogy később még vissza tudnak térni az internetre, és igen derekasan szidva a Matávot. Dráma volt.

Ugyanakkor az is igaz, hogy amit akkor még senki sem látott, vagy hitt, mégis megtörtént: ez a döntés alapozta meg a szélessáv elterjedését. Első lépésben persze szellemvárakká alakultak a népszerűbb oldalak, hisz a magyar netezők bő fele egy időre tényleg beszüntette online ténykedését – csakhogy aki akkor már hónapok, évek óta szörfölt, annak könnyebb volt elméletben leszoknia a netről, mint gyakorlatban. Így aztán szép lassan mindenki megoldotta magának a problémát, előbb-utóbb apuc-anyuci is belement a kábel/ADSL előfizetésbe, és a boldog user immár jóval gyorsabb nettel térhetett vissza az online közösségekbe.

Mára persze szinte teljesen kihalt a Dial-Up, bár ingyenes netkódok még mindig léteznek hozzá, de az már tényleg csak e-mail nézéshez elég. Meg a nosztalgikus modemfüttyük megidézéséhez. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló