Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Hardver

Az NVIDIA definiálta a 3D PC-t

A mozik után az otthoni számítógépeket is meghódíthatja a három dimenzió.

2010.06.01. 08:30 | szerző: Dino | kategória: Hardver

Nagyon rákaptak a hardveres és konzolos cégek a 3D-re, sorra jönnek a hírek a különböző három dimenziós megjelenítést támogató eszközökről és szoftverekről. Ezúttal az NVIDIA tett újabb lépést, és Computexes sajtótájékoztatóján definiálta a 3D PC fogalmát. Ez lehet egy asztali vagy hordozható gép is, a lényeg, hogy megfeleljen az alábbi három elvárásnak:

  • Legyen hozzá ún LCD-shutteres (azaz a két szemet gyors ütemben felváltva eltakaró) 3D szemüveg (mint például az NVIDIA 3D Vision készletében található szemüveg).
  • 120 Hz-es frissítést biztosító kijelző tartozzon hozzá - egy LCD monitor, egy 3D-s projektor vagy TV, vagy egy notebook 3D-s LCD kijelzője.
  • A kijelző számára nagyfelbontású képet biztosító videochip legyen benne (értelemszerűen az amerikai gyártó a saját GeForce GPU-ját hozta fel példának).
   Bár még az elején vagyunk az otthoni "3D forradalomnak", nagyon úgy néz ki, hogy ez lesz a jövő. Aki tehát például épp gépcsere előtt áll, és jó pár évre előre szeretne gondolkodni, megfontolhatja, hogy a fenti szempontokat is figyelembe veszi (igaz, ehhez az átlagosnál jelenleg vastagabb pénztárca szükséges). Az NVIDIA javaslata, hogy a számítógépgyártók "3D PC" megjelöléssel lássák el azon gépeiket, amelyek megfelelnek a fenti követelményeknek. És hogy szerintük miért jó a 3D? Lássuk az érveiket!
  • Az NVIDIA 3D Vision technológia több mint 425 PC-s játékból varázsol igazi 3D-s képet monitorunkra.
  • Egyes gyártók, mint a Sony és a Fujifilm olyan digitális fényképezőgépeket dobnak piacra, amelyek alkalmasak 3D-s fotók készítésére, amelyeket egy 3D PC-n nézhetünk meg.
  • A weben is egyre több 3D tartalom várható, az NVIDIA az Adobe-val és Microsofttal együttműködve dolgozta ki a streamingelhető 3D videót, a YouTube-on például már 1000 felett jár ezek száma.
  • Nem utolsósorban pedig 3D-s filmeket is nézhetünk, ahogy majd érkeznek a Blu-ray 3D lemezek.

  A témáról további információ az nvidia.com/3DPC oldalon olvasható. ■

hozzászólások (19)

Dino
Dino 2010.06.01. 17:29
Germinator: Gondolom az egyfajta beetetés, hogy adnak egy olyan filléres dolgot, Te látod, hogy hú de jó dolog a 3D, és elgondolkodsz, hogy inkább 25-30ezres LCD shutteres szemüveg kéne, mert az az igazi. :)
Razor03
Razor03 2010.06.01. 18:08
De akkor csak van a papír szemüvegnek is valamilyen 3D-s hatása. Gondolom a papír változathoz nem kell speciális monitor.
goodboy007
goodboy007 2010.06.01. 19:09
Van, de az egész filmet vagy lilás-zöldes vagy kékes-piroas színezettel látod.
Látszanak a színek ugyan, de rohadtul zavaró a 3D-s hatást keltő két szín jelenléte. Szerintem fos, még akkoris ha 2k egy olyan szemüveg.
Hofi
Hofi 2010.06.01. 22:16
Én meg a közelébe se megyek a 3D-nek :-D Szemüvegben nézni valamit!? Még több szemüveges ember lesz.
.:[Kain]:.
.:[Kain]:. 2010.06.02. 16:29
és mi van, ha én egy ilyen nvidia-s szemüveggel megyek be az Avatarra? fogok látni 3D-t?
na persze tökmindegy, mert én lexarom az egészet, még a 2D is rontja a szemünket, ami még hidegen is hagy (psszt!), meg csak ezért nem fogok tízezreket perkálni, inkább a szemüveg árát hozzárakom az új videókártyára szánt pénzhez, már ha épp venni akarok;)
ajánlott olvasnivaló