Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Szeptemberi spamjelentés: még mindig Magyarország vezet

Hazánk e-mail forgalmának 96%-a volt levélszemét.

2010.10.22. 09:04 | szerző: Dino | kategória: Egyéb

A Symantec hónapról hónapra nyilvánosságra hozza a MessageLabs levélszemét-jelentését, nem volt ez másként most se, megérkezett a 2010-es kilencedik havi riport. Hazánk azonban sajnos már hónapok óta kiemelt szerepet kap, hiszen első helyen áll a kiküldött spamek teljes e-mail forgalomhoz viszonyított arányát nézve. Szeptember során napi 230 millió spam kiküldése történt magyar IP című gépekről, ami azt jelenti, hogy a havi levélforgalom 96%-a volt spam (nemzetközi szinten 91,9% ez az arány). Ezek legnagyobb része – 72%-a – botnetekből származik, azaz olyan fertőzött gépek küldik ki, amelyekre valamilyen kártékony program került, és ezek segítségével mások tudnak levélszemetet kiküldeni az így hálózatba került gépekről. A Symantec szakértői kifejtették, hogy ilyen program leggyakrabban Drive-by Download módon kerülnek az emberek gépeire: például egy website meglátogatása során simán leokézzák a felbukkanó ablakot, amely valami plug-in telepítését ajánlja fel, valójában azonban például nem egy videolejátszó alkalmazás kerül a gépre, hanem egy spamküldő szoftver. A botnetek közül a legaktívabb szeptemberben a Rustock volt, a hazai spamek 25%-a ezen keresztül jutott a világhálóra, második helyen a Xarvester áll (14%), harmadik pedig a Maazben (12%). A botnetekhez tartozó gépek eloszlásáról egy térképet is kiadott a Symantec, ez itt, a hír mellett látható. A botnetekkel kapcsolatosan pedig azt is tapasztalták, hogy hiába sikerül néha egy-egy ilyen hálózatot lekapcsolni, pár hét alatt újra feláll egy hasonló rendszer, és folytatódik minden tovább. Mint a szakértők elmondták, jelenleg az Adobe és Java termékek hordozzák a legtöbb sérülékenységet a fertőzés bekövetkezéséhez.
A spamjelentést prezentáló sajtóeseményen megtudtuk, hogy újabb veszélyt jelenthetnek az egyre nagyobb számban internetre kapcsolt játékkonzolok is, megfelelő programmal már ezekről is indítható DoS (Denial of Service) támadás, azaz szolgáltatás-megtagadással járó támadás szerverek ellen. Emellett pedig egyre több tévékészülék is rákapcsolódik az internetre, amelynek felhasználói sok esetben egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy milyen veszélyeket hordozhat magában egy nem megfelelő alkalmazás használata. Sokan pedig azt se tudják hogy a fertőzött számítógépeket a hackerek akár bűncselekménybe is bevonhatják, és ilyen esetben akár a gép tulajdonosát is felelősségre vonhatják.
Kitért még a jelentés az adathalász támadásokra is: 621 levélből egy személyes adataink ellopását célozza meg nálunk. 2010-ben 66 célzott támadást érzékeltek a MessageLabs szűrői, köztük három nagyvállalatot célzott meg. Ezen támadások 74%-a egy, a pénzügyi szektorban tevékenykedő vállalatra irányult. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló