Assassin's Creed Origins
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü

Érkeznek az első 4K TV-k

A Sony és az LG is elkészítette saját, 4K felbontású csúcskészülékét.

2012.09.10. 13:30 | szerző: rootshaper | kategória: Kütyü

Nem is volt olyan régen, mikor elkezdtek beszivárogni a nappalikba a lapos képernyős TV készülékek, melyek kezdetben 720p, majd később már 1080p felbontásra is képesek voltak, egész baráti árakért cserébe. De mindez persze nem elég, fejlődni kell, és már nagyon érett a következő lépcsőfok, melyet a 4K, azaz a 3840*2160 pixeles felbontás jelenti. Igen, jól számoltok, ez pont annyi, mintha négy darab 1080p felbontásra képes készülékből raknánk ki egy új képernyőt.
A Sony és az LG is elkészítette saját, hatalmas televízióját, melyek 84 inch, azaz 213 cm képátlóval rendelkeznek és természetesen támogatják a 4K felbontású videók teljes megjelenítését. Amint a nagyközönségnek bemutatták a készüléket a Sony prezentációján, mindenkinek tátva maradt a szája tőle. Persze azért egy ilyen bemutatón lejátszott videóanyag, ami direkt a lassú mozgású, fényes képekre összpontosít - melyeket a legkönnyebb előállítani - nem mutatja meg azt, hogy hétköznapi körülmények közt hogy teljesít a készülék, ezért kár előre messzemenő következtetéseket levonni. Az viszont biztos, hogy új korszak kezdődik a televíziózásban, hiszen Japánban hamarosan 4K TV-adást terveznek sugározni. Mindezek mellett a londoni olimpiát Japánban ingyen közvetítették, kísérleti jelleggel egy gigantikus, 3,7 méter átmérőjű kijelzőn, 8K felbontásban, mely egész pontosan 7680*4320 pixeles felbontást jelent. Ezen videónak minden képkockája olyan, mintha egy 32 megapixeles fényképezővel lőtték volna.
Mindezekért persze iszonyatos összeget kell kifizetni egyelőre, mely a Sony készüléke esetében 25 000 dollárt jelent, míg az LG-nél "csak" 20 000 dollárt.
Lentebb megtalálhatjátok egy már kereskedelmi forgalomba került természetfilm, a TimeScapes trailerét, melyet megtekinthettek eredeti, azaz 4K felbontásban is, mely még 4K TV hiányában is döbbenetes képet tár elénk, ha egy "mezei" HD TV-n nézzük meg. A filmet egyébként az összes jelenlegi szabványos formátumban meg lehet vásárolni, melybe beletartozik a 4K Cineform felbontás is, ami 330 GB adatmennyiséget jelent és mobil merevlemezen postázzák ki a megrendelőknek. ■

hozzászólások (4)

gamator
gamator 2012.09.11. 08:00
Nagyon jól hangzik. De mint ahogy a cikkben is benne van, egy vinyó kell egy film tárolásához. Nem is beszélve a magyar viszonyokról ahol még a normáls HD is a messzi jövő a kábeltévék világában
Dark Archon
Dark Archon 2012.09.11. 08:36
Nem a magyar viszonyokat kell alapul venni. Bemutatóhoz, nagy teremben jó lehet, ugyanis marha messziről kell ezt már nézni, hogy élvezhető legyen.
gregmerch
gregmerch 2012.09.11. 09:14
Őszintén szólva nekem már egy "mezei" Full HD felbontású képtől (pl. BR lemeztől)is majd' kifolyik a szemem. Nem tudom hova van még ennek értelme tovább fejlődni (tudom, hogy léteznek 8k-s képernyők is). Az emberi szem feloldó képessége (az a távolság, amin belül két képpontot meg tud különböztetni, illetve élesen lát)igencsak véges. Mindegy, biztosan van benne ráció (üzleti szempontból mindenképpen van: még meg sem szoktuk, illetve sokan meg sem vettük a 1080p felbontású tévéket, és máris cserélhetjük - szerintük - le a gépparkot). Time will tell...
McCl@ne
McCl@ne 2012.09.11. 09:56
Cikket még nem olvastam, de korábban már utánanéztem a témának: egyelőre nem lakossági forgalomra szánják ezeket a megoldásokat. Nincs még mögé technológia, a Blu-Ray is még csak terjed, és most nem csak Magyarisztánról beszélek! Az otthoni mozizás csúcsa jelenleg is egy - a szoba méretéhez passzoló - jó hangfalrendszerrel kialakított, igény esetén 3D-s tévé vagy egy minőségi projektor. Ezek a 4k-s tévék majd a mozik kiütését fogják megsürgetni egyszer, de ez is olyan téma és folyamat, amiről már a DVD megjelenés óta beszélünk, feleslegesen! :)
ajánlott olvasnivaló