Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü

Augusztusban érkezik a Canon EOS 70D

Gyors autofókusz élőkép és video módban is. Az új Dual Pixel CMOS AF-hez minden képpont két fotódiódát tartalmaz.

2013.07.02. 09:00 | szerző: Dino | kategória: Kütyü

A Canon hazai képviselete szokatlanul korai időpontra, reggel 6 órára hívta meg az újságírókat, hogy a Japánban zajló bejelentéssel együtt mutathassák be nálunk is az EOS sorozat legújabb digitális tükörreflexes fényképezőgépét, az EOS 70D-t. Bár a számozás alapján a 60D utódjának gondolhatnánk, kiemelték, hogy erről szó sincs, a 60D megmarad továbbra is a cég kínálatában, nem annak leváltására érkezik az új modell. A 70D legfontosabb újítása a Dual Pixel CMOS AF technológia, amely elsőként ebben a fényképezőgépben jelenik meg, és élőkép módban, valamint videózás közben hivatott segíteni a gyors és pontos automatikus fókuszálást (használatához STM objektívre van szükség). A 20,2 megapixeles CMOS szenzor a gyakorlatban 40,3 millió fotódiódából épül fel, minden egyes képpontban két ilyen dióda van, és az ezek által érzékelt fáziskülönbségből számítja ki a gép, hogy milyen irányban kell mozgatni a lencséket az éles képhez. Ennek köszönhetően a kihajtható és elforgatható kijelző használatakor se kell lemondanunk a gyors autofókuszról, és videózás közben is mindig éles képet kaphatunk, ami főleg a kezdő fotósoknak lesz nagy segítség (mint a Canon munkatársa elmondta, a profik úgyis manuális beállítást használnak a fókuszra). A gyártó mérései szerint a Dual Pixel CMOS AF közel ugyanolyan gyorsaságot kínál, mint a hagyományos megoldás. Utóbbi használata esetén amúgy 19 pontos, kereszt típusú AF segít a kép élességét állítani a 70D-ben. A gép sorozatkép-készítési lehetősége is igen gyors: 7 kép/mp sebességgel lőhetünk fotókat, akár teljes, 20 megapixeles RAW file-okba is (megfelelő memóriakártya esetén legfeljebb 16 RAW vagy 65 JPEG készülhet sorozatban). Az érzékenységi tartomány ISO 100-12800 között állítható, továbbá kiterjeszthető 25600-ra. A továbbfejlesztett CMOS érzékelő az eddigi gépeknél alacsonyabb zajt ígér magas ISO esetén is.
A 70D hátán egy 3 hüvelyk (7,7 cm) képátlójú, 1,04 millió képpontos LCD kijelzőt találunk, amely kihajtható és elforgatható, így igen változatos módon használhatjuk a kamerát, akár földre téve, akár fejünk felett is látva a kijelzőt. A kapacitív érintőképernyő a fényképezőgép vezérlésére is szolgál, és több ujjal is kezelhető. Ezt egészíti ki még a beépített wifi segítségével elérhető távoli vezérlés funkció: iOS vagy Android rendszerű okostelefonunkra vagy tabletünkre letöltve a Canon alkalmazását távirányítóként használhatjuk kütyünket, azon jelenik meg az élőkép és onnan lőhetünk fotókat (például természetfotózásnál lehet ez külön hasznos).
Video módban Full HD, azaz 1920*1080 pixeles felvételeket készíthetünk, 24, 25 vagy 30 képkocka/másodperc sebesség mellett, 720p-re váltva pedig 50 és 60 kép/mp is választható. A film hangjának rögzítéséhez a gép beépített sztereo mikrofonja vagy külső mikrofon is használható.
Akik az effekteket szeretik, bizonyára örömmel fogadják a kreatív módokat is, mint például a miniatűr vagy zoomelhúzás effektusok, ezeknél azonban talán érdekesebb a HDR funkció, amely három felvételből készít nagy dinamikatartományú képet, de az ellenfény kompenzációjára is használható. Látványos eredménye lehet még a többszörös expozíciónak is, amellyel 2-9 felvétel helyezhető egymásra. Végül említést érdemel még, hogy a gép beépített Speedlite-jeladójával a Canon Speedlite EX vakuinak vezérlésére is képes.
A Canon EOS 70D augusztus közepén kerül a boltokba, a hazai ára egyelőre nem ismert, Németországban a váz várhatóan 1099 euróba fog kerülni. ■


előző
következő
Augusztusban érkezik a Canon EOS 70D
Augusztusban érkezik a Canon EOS 70DAugusztusban érkezik a Canon EOS 70DAugusztusban érkezik a Canon EOS 70DAugusztusban érkezik a Canon EOS 70DAugusztusban érkezik a Canon EOS 70DAugusztusban érkezik a Canon EOS 70DAugusztusban érkezik a Canon EOS 70DAugusztusban érkezik a Canon EOS 70DAugusztusban érkezik a Canon EOS 70DAugusztusban érkezik a Canon EOS 70DAugusztusban érkezik a Canon EOS 70DAugusztusban érkezik a Canon EOS 70DAugusztusban érkezik a Canon EOS 70DAugusztusban érkezik a Canon EOS 70DAugusztusban érkezik a Canon EOS 70DAugusztusban érkezik a Canon EOS 70DAugusztusban érkezik a Canon EOS 70DAugusztusban érkezik a Canon EOS 70D

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló