Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Hardver

ASUS Xonar Essence STU és One USB-s DAC eszközök high-end zenehallgatáshoz

Az audiofil zenehallgatókat célozzák a külső hangkártyák.

2013.08.02. 10:40 | szerző: Dino | kategória: Hardver

2008-ban lépett be a hangkártyák piacára az ASUS, Xonar névre keresztelt termékeivel. Egy évvel később aztán az audiofil zenehallgatókat is megcélozták a Xonar Essence ST-vel. Az Essence széria az évek során fokozatosan tovább bővült, és külső, USB-s csatlakozású DAC-k (digitális-analóg konverterek) is kerültek bele, egyre jobb hangminőséget kínálva a high-end hangzást igénylő felhasználóknak. Az ASUS hazai képviselete most látta elérkezettnek az időt, hogy jobban is megismertesse a hazai közönséget ezekkel a termékekkel, így az Audmax-szal összefogva egy kisebb bemutatót tartottak.

ASUS Xonar Essence STU és One USB-s DAC eszközök high-end zenehallgatáshoz
ASUS Xonar Essence STU

Konkrétan két termékről esett szó, a Xonar Essence STU és a Xonar Essence One került terítékre, de az utóbbiből valójában három típus is kapható. A Xonar Essence STU az olcsóbbik a külső eszközök közül, de 90 ezer forint körüli árával ez se az átlagfelhasználókat célozza, hanem azokat, akik például számítógépükről szeretnének minél jobb hangminőséget kapni, vagy otthon zeneszerzésre használják számítógépüket. A 120 dB jel-zaj arányú DAC három műveleti erősítő chipje cserélhető, ha valaki finomhangolni szeretné a hangzást. Amellett, hogy USB-n számítógépre köthetjük, optikai és koaxiális digitális bemeneteket is rákapcsolhatunk, de egy 3,5-es jack bemenet is található rajta, például okostelefonunk hangjának javítására. Külön fejhallgatóerősítőt is kapunk benne, amely ráadásul független hangerőszabályzót kapott.

ASUS Xonar Essence STU és One USB-s DAC eszközök high-end zenehallgatáshoz
ASUS Xonar Essence One

A termékkategória csúcsán a Xonar Essence One foglal helyet, típustól függően 120-170 ezer forint körüli áron. Közös jellemzőjük a 11 darab cserélhető műveleti erősítő chip. Az alapkészlethez nem kapunk semmi extrát (NE5532-es chipek találhatók benne), a Plus Edition mellé jár egy IC-kiszedő fogó, valamint négy OPA2132PA és két LM4562NA chip, míg a MUSES Editionbe hat chiphelyre a New Japan Radio Company által gyártott MUSES 01 műveleti erősítő került. A beépített lineáris erősítő is a tiszta hangzást segíti, csakúgy, mint a szimmetrikus kialakítású áramköri lap, jelentősen csökkentve az áthallást (cross-talk) is. A jel-zaj aránya ennek a DAC-nak is 120 dB, fejhallgatót akár 600 ohmosat is rácsatlakoztathatunk (ennél is külön potmétert találunk a fehallgató-erősítőnél). USB, valamint optikai és koaxiális digitális bemenetet találunk rajta, az RCA kimenet mellett pedig szimmetrikus XLR csatlakozók foglalnak helyet. Extra funkciója még a Xonar Essence One-nak a szimmetrikus, nyolcszoros upsampling, amely 352,8 ill. 384 kHz-re növeli az érkező alacsonyabb mintavételezésű jelet. Igaz, a sajtótájékoztatón kifejtették, hogy erősen zenefüggő, hogy ez mikor tesz igazából jót a hangzással, de mivel opcionális a használata, egy érdekes plusz feature a készülékben.

ASUS Xonar Essence STU és One USB-s DAC eszközök high-end zenehallgatáshoz
Az ASUS Xonar Essence One belseje

Természetesen az ilyen high-end eszközökhöz már valami komolyabb hangcucc dukál, így a prezentáció se akármilyen berendezéseken történt. A fő bemutatóhoz a Genelec új, M szériájú aktív hangszóróit használták. Az ősszel boltokba kerülő termékekből a kisebbnél 100 ezer forint körül, a nagyobbnál 150 ezer forint körül lesz a monitorhangszórók darabja (igen, darabja – ezek nem hétköznapi használatra szánt dolgok, hanem inkább azoknak ajánlják, akik például otthon szeretnének stúdióminőséghez közelítő hangot hallani, mert például hobbiból zenét szereznek). Aki pedig kevésbé szeretné környezetét zavarni, azoknak az Audio-Technica japán gyártó fejhallgatóit ajánlották (a jobb hangú, de valamelyest kihallatszó nyitottakat inkább, de akinél fontos, hogy mások ne halljanak semmit a zenéből, azok választhatják a zártakat is), ezek 70-350 ezer forint körüli árukkal szintén nem az olcsó árkategóriába tartoznak, de vájtfülűeknek elég nagy különbséget jelentenek egy hagyományos fejhallgatóhoz képest. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló