Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Mobil

Megérkezett a Nokia Lumia 1020

41 megapixeles szenzorral dolgozik az új okostelefon fényképezőgépe.

2013.09.26. 14:44 | szerző: Dino | kategória: Mobil

A Nokia újabb, Windows Phone rendszert használó okostelefonja érkezett meg a hazai piacra. A Lumia 1020 funkciói közül a fotózást és a filmezést kezelték kiemelten a tervezők, ahogy ezt már pár korábbi telefonjuknál is láthattuk. A hatlencsés, képstabilizátorral is felszerelt, f/2.2 fényerejű, mechanikus zárszerkezetű Carl Zeiss optika mögötti, 41 megapixeles érzékelő segítségével oldalaránytól függően 38, illetve 34 megapixeles felvételeket készíthetünk (16:9 ill. 4:3 módban), amelyek mellé automatikusan tárol a gép egy 5 megapixeles képet is, a gyorsabb kezelés érdekében (hiszen például egy közösségi oldalra teljesen felesleges egy 38 megapixeles fotót feltölteni).

Megérkezett a Nokia Lumia 1020

A kamerát kezelő Pro Cam alkalmazás segítségével komolyabb fényképezőgépeknél megszokott paraméterek beállítására nyílik lehetőség, az ISO érzékenységtől a fehéregyensúlyon át a záridőig (az érzékelő elé mechanikus zárszerkezet került, ami nem éppen általános a telefonokban használt kamerák esetében). Ha nincs szükségünk a maximális felbontásra, és mondjuk megelégszünk 5 megapixeles fotókkal, háromszoros zoom is rendelkezésünkre áll (sőt, 720p-s videofelvételeknél ez kb. 6-szoros nagyítási lehetőséget jelent), minőségromlás nélkül, hiszen gyakorlatilag csak képkivágás történik, nem kerül utána a kép interpolációval felnagyításra, nem veszítünk részleteket. A telefon további programjai számos kreatív lehetőséget is kínálnak, a Smart Camera például több fotót készít gyors egymásutánban, amelyek közül mi választhatjuk ki a legjobbat (de a program is felajánl egyet), eggyé dolgozhatjuk össze a képeket, a mozgást megjelenítve ilyen módon, vagy eltávolíthatjuk a nem kívánt tárgyakat (például a képbe sétált járókelőt).

Megérkezett a Nokia Lumia 1020

A telefon hazai bemutatóján magunk is meggyőződhettünk a telefon fotózási képességeiről, és bár DSLR-hez szokva azért ez esetben is macerásabbnak bizonyult az érintőképernyőn történő vezérlés, az eredmény magáért beszélt: részletgazdag, jó minőségű felvételek készültek még gyengébb fényviszonyok között is. A fekete és fehér mellett citromságra színben megjelent telefonhoz ráadásul külön keret is kapható, amelyet direkt a fotózáshoz készítettek: jobb fogása lesz tőle a készüléknek, kiemelt exponálógombot találunk rajta, állványhoz csavarmenet került rá, ráadásul az akkumulátor kapacitását is bővíti. A telefon ára a többi prémium kategóriájú készülékhez hasonló, szolgáltatóktól független változatban 220 ezer forint körül alakul. ■

Megérkezett a Nokia Lumia 1020
Megérkezett a Nokia Lumia 1020

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló