Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Olvastad már a Dungeon Keeperbe rejtett üzenetet?

Ugyan nem friss hír, de érdekes aktuális kapcsolódása is van.

2014.07.24. 09:48 | szerző: Dino | kategória: Játék

Igazából már évekkel ezelőtt felfedezték szemfüles játékosok, hogy az 1997-es Dungeon Keeper exe file-jában egy rejtett üzenetet írt bele az egyik fejlesztő. "Itt Jonty. Hajnali 4 órakor írom ezt, a Keeper utolsó napján. - kezdődik a szöveg. "Az irodában körbenézve a Keeper csapat fáradt és sápadt arcait látom mindenütt. A projektre ráment mindegyikünknek az egészsége és közösségi élete, így remélem, tetszik a játék. Csodálatos módon nekünk még mindig tetszik, 5 hónap folyamatos, napi 16 órás munka után is. A játékot szenvedélyből készítettük. De elég a mellébeszélésből, jöjjön, amiért ezt a szöveget igazából írtam. A köszönetek végeláthatatlan sora." És ezt követően egy rakás személy felsorolása következik, majd zárásul: "Elnézést, ha kifelejtettem valakit... De nagyon álmos vagyok... És van egy álmom..."
A 17 évvel ezelőtti - és amúgy már 2008-ban felfedezett, tavaly pedig a GoG.com oldalán is közzétett - üzenet szerzője nem más, mint Jonty Barnes, aki Peter Molyneux mellett designerként dolgozott a legendás projekten. A Polygon megkereste Barnest, aki jelenleg a Destinyn dolgozó Bungie csapatát erősíti, produkciós igazgatóként (igazából ez ad ugye aktualitást az egész témának). A veterán fejlesztő így reagált a Polygon kérdésére: "Hasonlóan érzek a Destiny kapcsán is. Mindkét játék kivett belőlem mindent, amit csak lehet. Mindkettőnél büszke vagyok, hogy részt vehettem a fejlesztésben. Mindkettő megváltoztatta az életemet." És míg a játék készítőinek listájában 100 személyt sorolnak fel, Barnes elmondta azt is, hogy a munka 95%-át valójában mindössze heten végezték, Peter Molyneux garázsa fölött.
Kíváncsiságból gyorsan előkaptam a polcról a játékot, és belenéztem a file-okba, hogy személyesen bizonyosodjam meg a fentiek valóságtartalmáról. A keeper.exe és keeper95.exe file-ok vége felé pedig valóban ott volt a szöveg, csupa nagybetűvel (lásd a lenti képet, amelyet most készítettem róla). A Dungeon Keeperről pedig eszembe jutott, hogy még 1996 tavaszán egy akkori kollégámmal találkoztunk Peter Molyneux-vel, aki az ECTS-en két bemutatója között tudott ránk szakítani pár percet. Akkor azt mesélte, hogy aznap is hajnalig dolgozott a szállodaszobában a játékon, és az hamarosan (pontosan már nem emlékszem, de max. pár hónapot mondott) el is készül. Nos, a becslése később pontatlannak bizonyult, 1997 nyarán jelent meg csak a játék, de igencsak sokak kedvencévé vált akkoriban Molyneux utolsó bullfrogos projektje. ■

előző
következő
Olvastad már a Dungeon Keeperbe rejtett üzenetet?
Olvastad már a Dungeon Keeperbe rejtett üzenetet?Olvastad már a Dungeon Keeperbe rejtett üzenetet?
Dungeon Keeper
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Dungeon Keeper

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló